殺手學種蘭花

作者: 小雷子 发表于 2018-4-29 23:39:59
38093 601
sarshk2014 發表於 2018-9-8 08:58:38 來自手機 |顯示全部樓層
你係咪比左咩藥佢食!攪到佢咁癲架?我盆臭臭生得好有序架,一芽生完到一芽。不如上板啦,咁就可以上下左右任佢生啦!你話係唔係?
powergun 發表於 2018-9-8 09:57:33 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-9-8 08:58
你係咪比左咩藥佢食!攪到佢咁癲架?我盆臭臭生得好有序架,一芽生完到一芽。不如上板啦,咁就可以上下左右 ...

火星人種的, 唔使食藥都係咁癲的了, 可能有d 野, 例如重力, 輻射等都會令佢d植物出現唔尋常現象
小雷子 發表於 2018-9-8 12:14:09 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-9-8 08:58
你係咪比左咩藥佢食!攪到佢咁癲架?我盆臭臭生得好有序架,一芽生完到一芽。不如上板啦,咁就可以上下左右 ...

太任性又瘋癲,同小雷子一樣!上板未試過!上板會似隻蟹! 打橫行 !
小雷子 發表於 2018-9-8 12:14:34 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-9-8 09:57
火星人種的, 唔使食藥都係咁癲的了, 可能有d 野, 例如重力, 輻射等都會令佢d植物出現唔尋常現象 ...

物似主人形!不守規矩,充滿不可思議的力量!
小雷子 發表於 2018-9-11 09:03:27 來自手機 |顯示全部樓層

新買的Bellina返到企屋,可能未適應新環境,花花相繼落花了!估唔到,係咁短時間,再次有花冧,小雷子非常開心,亦充滿期待! 20180911_085122.jpg
sarshk2014 發表於 2018-9-11 09:34:22 |顯示全部樓層

落花流水春去也,起冧適逢又中秋,恭
小雷子 發表於 2018-9-11 09:41:53 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-9-11 09:34
落花流水春去也,起冧適逢又中秋,恭喜恭喜!

係喎!食住月餅賞花!人生一大樂也!
W88 發表於 2018-9-11 09:57:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-11 09:03
新買的Bellina返到企屋,可能未適應新環境,花花相繼落花了!估唔到,係咁短時間,再次有花冧,小雷子非常 ...

揾個有足夠散射光,同通風位置。
避免碰觸花冧,可減少機會落花。
小雷子 發表於 2018-9-11 10:09:41 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-9-11 09:57
揾個有足夠散射光,同通風位置。
避免碰觸花冧,可減少機會落花。 ...

多謝88溫馨提示
sarshk2014 發表於 2018-9-12 08:41:19 來自手機 |顯示全部樓層
我都要多謝W88提示,要小雷子唔碰觸花冧真係好有難度!諗諗下都係要收番個“喜”字先,如果花開得成至比埋你啦!sorry!!
小雷子 發表於 2018-9-12 09:02:11 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-9-12 08:41
我都要多謝W88提示,要小雷子唔碰觸花冧真係好有難度!諗諗下都係要收番個“喜”字先,如果花開得成至比埋 ...

小雷子非常喜歡師姐!你真係超可愛!
你講得好啱,要小雷子眼看手勿動,有點難!不過我會小心啲架!
師姐!有冇興趣,同小雷子玩個遊戲!

邀請你到呢個帖,玩畫畫的!睇300樓!http://hkplants.com/forum.php?mo ... age=30&mobile=2
小雷子 發表於 2018-9-12 09:19:24 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-9-11 09:34
落花流水春去也,起冧適逢又中秋,恭?恭?!

哈哈!原來偷偷修改左句子!呢個更正!

sarshk2014 發表於 2018-9-12 09:58:10 |顯示全部樓層
要人地去睇300樓,咁寫方便D架 :
http://hkplants.com/forum.php?mo ... age=15&mobile=2

諗下先啦!!
小雷子 發表於 2018-9-12 10:09:22 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-9-12 09:58
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=202750&extra=&page=1 ...

但呢條link去左其他頁,咪有排揾?
小雷子等你交功課啦!

300樓在15頁,你條link彈左去30頁,明唔明啫!  發表於 2018-9-13 09:19
小雷子 發表於 2018-9-13 09:27:58 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-9-12 09:58
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=202750&extra=&page=1 ...

好驚嚇喎!  300樓係第30頁!你有冇睇…錯左………
alexkai 發表於 2018-9-13 09:35:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-13 09:27
好驚嚇喎!  300樓係第30頁!你有冇睇…錯左………
...

園藝館手機版同電腦版的頁數是不同的
手機版的300樓在第30頁
電腦版的300樓在第15頁
小雷子 發表於 2018-9-13 09:39:01 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-13 09:35
園藝館手機版同電腦版的頁數是不同的
手機版的300樓在第30頁
電腦版的300樓在第15頁 ...

原來係咁!真係唔講唔知喎!
但條link係咪一定去到?
alexkai 發表於 2018-9-13 09:43:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-13 09:39
原來係咁!真係唔講唔知喎!
但條link係咪一定去到?

條link 可以去到的, 但頁數可能會不對, 要自己找300樓
小雷子 發表於 2018-9-13 09:45:59 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-13 09:43
條link 可以去到的, 但頁數可能會不對, 要自己找300樓

終於找到真相!Thanks!Alex
alexkai 發表於 2018-9-13 10:03:04 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-13 09:45
終於找到真相!Thanks!Alex

這個長長的link (正名URL)是有意思的.

http://hkplants.com/forum.php?mo ... age=30&mobile=2

可以分拆為:
mod=viewthread (看帖子模式)
tid=202750 (帖子編號202750)
extra= (不知道)
page=30 (第30頁)
mobile=2 (触屏版)

電腦版咁寫重方便,直接去到300樓 : http://hkplants.com/thread-202750-15-1.html#pid2331742  發表於 2018-9-14 09:34
識得拆解密碼 !真係好勁!  發表於 2018-9-13 11:33