殺手學種蘭花

作者: 小雷子 發表于 2018-4-29 23:39:59
38815 609
chuyat10 發表於 2019-8-13 16:30:09 來自手機 |顯示全部樓層
如果好似蝴蝶蘭咁種,唔知有冇問題呢?
回復

小雷子 發表於 2019-8-13 22:11:58 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-13 16:30
如果好似蝴蝶蘭咁種,唔知有冇問題呢?

十郎兄!我係殺手…………依加揾到少少出路!我覺得呢隻蘭花都易種!但蝴蝶蘭及嘉多利亞蘭仍未成功復花!
回復

小雷子 發表於 2019-8-13 22:27:23 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-8-13 08:48
小雷子好衰架!有好野收收埋埋,佢靚過Phal.bellina好多啦!
後面個盆“香香”黎架?乜未c咩?<span class="emoji emoji1f617 ...

呢棵臭臭好難攪,花又唔開,淨係識生K形小苗,睇嚟要大刑待候!
回復

chuyat10 發表於 2019-8-14 10:51:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-13 22:11
十郎兄!我係殺手…………依加揾到少少出路!我覺得呢隻蘭花都易種!但蝴蝶蘭及嘉多利亞蘭仍未成功復花! ...

雷大都話係殺手,我地真係無地自容啦,我有種開蝴蝶蘭,都可以隔年再開,今年一盆四枝有滿天紅二枝,一枝柴斑紅總有一枝白底紅點,長勢都唔錯。
上圖係今日影,下圖係年初開嗰時影。
回復

小雷子 發表於 2019-8-14 11:06:07 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-14 10:51
雷大都話係殺手,我地真係無地自容啦,我有種開蝴蝶蘭,都可以隔年再開,今年一盆四枝有滿天紅二枝,一枝 ...

去上X睇下,買返棵有香味嘅蘭花送比你主子,包佢開心又獎你加多幾層……層架種花!
回復

chuyat10 發表於 2019-8-14 11:09:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-14 11:06
去上X睇下,買返棵有香味嘅蘭花送比你主子,包佢開心又獎你加多幾層……層架種花!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

係加,想玩多幾種蘭花。
回復

小雷子 發表於 2019-8-14 11:11:57 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-14 11:09
係加,想玩多幾種蘭花。

多啲款色,百花齊開!
回復

chuyat10 發表於 2019-8-14 11:13:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-14 11:11
多啲款色,百花齊開!<span class="emoji emoji1f483"></span><span class="emoji emoji1f483"></span><span class="emoji emoji1f483"></span>

驚未到百花齊開做左殺手啦。
回復

小雷子 發表於 2019-8-14 11:16:46 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-14 11:13
驚未到百花齊開做左殺手啦。

哈哈!冇可能!係都是美女殺手啦!
回復

chuyat10 發表於 2019-8-14 11:25:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-14 11:16
哈哈!冇可能!係都是美女殺手啦!<span class="emoji emoji1f609"></span>

我種蘭花秘訣係淋水要透,每次淋水我都用個膠盆好似盆浴咁浸住,之後要等水苔手指插入一吋深位全部乾透再淋水,大約一個循環三個禮拜度,春秋天可一月左右。平時就唔理佢,所以覺得幾宜種蝴蝶蘭。
蝴蝶蘭花期真係好長,上面嗰盆開足半年。
回復

小雷子 發表於 2019-8-14 11:32:53 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-14 11:25
我種蘭花秘訣係淋水要透,每次淋水我都用個膠盆好似盆浴咁浸住,之後要等水苔手指插入一吋深位全部乾透再 ...

但我剛同你相反,淋透後就好快爛根!可能放嘅位置冇陽光到,成個月先乾,所以唔可以用全水苔,依加用陶粒+少少水苔反而唔死!
我都係試驗階段,試唔同方法,睇下邊樣最適合自己環境!
回復

chuyat10 發表於 2019-8-14 11:34:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-14 11:32
但我剛同你相反,淋透後就好快爛根!可能放嘅位置冇陽光到,成個月先乾,所以唔可以用全水苔,依加用陶粒 ...

環境唔同可能方法都要唔同,我係因為成日有冷氣吹住。
回復

小雷子 發表於 2019-8-14 11:37:06 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-14 11:34
環境唔同可能方法都要唔同,我係因為成日有冷氣吹住。

好羨慕,有冷氣種咩花都靚,尤其是蘭花及紫羅蘭!
回復

chuyat10 發表於 2019-8-14 11:39:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-14 11:37
好羨慕,有冷氣種咩花都靚,尤其是蘭花及紫羅蘭!<span class="emoji emoji1f60d"></span>

退休人士成日貓係屋企,冇冷氣人都頂唔順啦。
回復

小雷子 發表於 2019-8-14 11:42:09 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-14 11:39
退休人士成日貓係屋企,冇冷氣人都頂唔順啦。

所以唔好浪費咁正嘅環境,種多啲靚花比我地欣賞!
回復

chuyat10 發表於 2019-8-14 11:48:19 來自手機 |顯示全部樓層
退休要有嗜好,種花可以陶冶心情,成個人靜D,有靚花睇,有花友傾,再加中意食野,真係神仙生活。
回復

小雷子 發表於 2019-8-14 12:04:20 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-14 11:48
退休要有嗜好,種花可以陶冶心情,成個人靜D,有靚花睇,有花友傾,再加中意食野,真係神仙生活。<span class="emoji emoji1f ...

獨樂樂不如衆樂樂,我地全部人搬去你度住,同你一齊種花,日日開party!
回復

Calico 發表於 2019-8-14 12:04:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-14 11:32
但我剛同你相反,淋透後就好快爛根!可能放嘅位置冇陽光到,成個月先乾,所以唔可以用全水苔,依加用陶粒 ...

嘻嘻!!比你提—提,我2盆迷你加仔又出芽仔,遟D出番個帖先,嘻嘻!!
回復

小雷子 發表於 2019-8-14 12:10:47 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-8-14 12:04
嘻嘻!!比你提—提,我2盆迷你加仔又出芽仔,遟D出番個帖先,嘻嘻!!

緊係要出帖啦!你教下我呢D殺手嘛!
回復

Calico 發表於 2019-8-14 12:26:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-14 12:10
緊係要出帖啦!你教下我呢D殺手嘛!<span class="emoji emoji1f609"></span>

嘻嘻!!
回復