搞搞震之……學人水種蘭花

作者: 小雷子 發表于 2018-3-17 13:13:37
9050 82
小雷子 發表於 2018-6-16 18:40:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-16 18:10
是旦啦!死左,再買,再試,再死,再買,再試,無限loop!

唔洗咁激動!你會嚇親我!
回復

雙魚座 發表於 2018-6-16 18:47:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-16 18:40
唔洗咁激動!你會嚇親我!<span class="emoji emoji1f614"></span>

笑C人啦!不是激動,望真下原文和“屢戰屢敗"的意思有分另嗎?努力雷大。
回復

小雷子 發表於 2018-6-16 22:05:19 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-16 18:47
笑C人啦!不是激動,望真下原文和“屢戰屢敗"的意思有分另嗎?努力雷大。 ...

魚魚真係好識安慰人!
回復

lahon 發表於 2018-6-17 20:54:38 來自手機 |顯示全部樓層
樓主小梅花相很美,忍不住下载了做电脑wallpapet,恕罪
回復

lahon 發表於 2018-6-17 21:01:45 來自手機 |顯示全部樓層

手痕手机加了飽和度和景深
回復

wongin30s 發表於 2018-6-17 21:14:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-16 17:50
水種爛了最長那條根,先風乾2天,給根部休息一下,再剪走爛根再種回水中! ...

我初初入水時都曾爛了一D(甚至全部)根,可是如果植株適應了水培環境,她會長出新根的(包括氣根和水根),她需要的是我們的耐心,不要過度折騰,只會搞死她。
回復

小雷子 發表於 2018-6-17 21:46:30 來自手機 |顯示全部樓層
lahon 發表於 2018-6-17 21:01
手痕手机加了飽和度和景深

整到好靚喎!我都認佢唔到!咩Apps咁正?分享下好喎!

B17
Snapseed  發表於 2018-6-18 17:24
回復

小雷子 發表於 2018-6-17 21:53:29 來自手機 |顯示全部樓層
wongin30s 發表於 2018-6-17 21:14
我初初入水時都曾爛了一D(甚至全部)根,可是如果植株適應了水培環境,她會長出新根的(包括氣根和水根), ...

原本見條根好健康,根尖青綠!突然間一兩日變黄,變軟!爛根容易長根難!
真係見步行步!
回復

lahon 發表於 2018-6-18 10:29:14 來自手機 |顯示全部樓層
剛再看相發現檔案是.php現已更改為.jpg,可下载到大部份电脑或手机上覌看並俱為己有。我用華為mate 10手机,搞相是手机内置功能没装apps
回復

panda360 發表於 2018-6-25 17:00:16 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-22 12:49
小小意見:凡新買回來的市場蝴蝶蘭,都必須要洗淨清走包著佢的所有水苔,就好似你依家呢兩棵裸根的樣子,再 ...

上個月,朋友俾咗3盤,根爛咗8成。即時換了水苔。
回復

corina 發表於 2018-6-25 21:34:27 來自手機 |顯示全部樓層
香港夏天又極又熱,水種易爛根,冬天又凍,蝴蝶蘭怕凍,浸住D根實凍死佢,只有春秋二季比較好
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 21:28:26 來自手機 |顯示全部樓層
panda360 發表於 2018-6-25 17:00
上個月,朋友俾咗3盤,根爛咗8成。即時換了水苔。

水種蝴蝶蘭得返一棵,我要繼續努力救返佢!
你3棵,轉用水苔種,應該冇問題!
回復

月鏡十夜 發表於 2018-6-28 11:32:24 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 22:28
水種蝴蝶蘭得返一棵,我要繼續努力救返佢!
你3棵,轉用水苔種,應該冇問題! ...

改用碎石或大塊樹皮放在杯裏種植, 見杯底乾透後才加5~10分1杯水, 主要靠水揮發後的水蒸氣養活植物, 盡量別讓根直接沾到水
這樣又會如何?

因為我的身體與財政都很懶, 所以都在實行前多用功
P.S. 我的身體不是懶動, 而是懶出門, 特別是氣温超過20℃又是晴天的日子, 只要養得活繁殖得到,  日後可以慢慢去試, 就好似小雷雷妳那樣
回復

小雷子 發表於 2018-6-28 12:43:46 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-6-28 11:32
改用碎石或大塊樹皮放在杯裏種植, 見杯底乾透後才加5~10分1杯水, 主要靠水揮發後的水蒸氣養活植物, 盡量 ...

水種那棵又發現爛!唔知咩原因!
有部份蘭花已改回陶粒+水苔!感覺還好!我都買左一包樹皮,遲D又試下你講嘅方法!
夏天真係好熱,但你需要出去見下太陽!走動一下,咁樣先會充滿能量!(太陽能充電)

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=205795#pid2359804  發表於 2018-6-28 20:46
回復

B17 發表於 2018-6-28 12:52:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-28 12:43
有部份蘭花已改回陶粒+水苔!感覺還好!我都買左一 ...

其實淨用水苔就得,如果驚手多淋得太濕,可以用素燒盆,乾得快,不過會生青苔
或者唔用盆用籃,家品店見過d籃仔,實夠透氣
回復

月鏡十夜 發表於 2018-6-28 15:51:59 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-28 13:43
有部份蘭花已改回陶粒+水苔!感覺還好!我都買左一 ...

未出門, 已先死.... 放過我啦~

水苔好似真的太吸水, 我都不太敢亂用, 一般都用作盆底防止土壤流失與將底盆水抽上去
石斛底層樹皮加少許剪碎水苔作保水, 中上層只是樹皮, 因為樹皮太輕經常被強風吹走, 所以我要舖層碎石鎮住
其實也有想過會部碎石就算, 但想到蘭根會抓住木板, 最後還是用樹皮
暫時早晚噴水好似足夠, 發覺不夠的話我打算到時直接澆點水到植料

一切都是試驗, 日後可能會種妳那種蘭花, 如果石斛可行的話我打算蘭花也相同做法
不過在那之前, 先要決定眼前的天宮要如何做
目前偏向釘在盆上垂下來將整盆吊起來, 但都有想插在盆邊令她慢慢地彎下去盆邊垂下來
4股勢力正在腦内激烈地討論中....
回復

小雷子 發表於 2023-7-6 10:42:39 |顯示全部樓層
呢盆係我最之一的水培花,種左好耐有兩年多,但好似冇影過相! 20230706_103043.jpg 20230706_103021.jpg 20230706_102918.jpg 20230706_102852.jpg
回復

小雷子 發表於 2024-4-22 16:50:39 來自手機 |顯示全部樓層
全水培的香奈兒又復花,今次有4朵花唔錯,香味跟上次唔同,咁神奇嘅!
回復

chuyat10 發表於 2024-4-25 10:29:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-4-22 16:50
全水培的香奈兒又復花,今次有4朵花唔錯,香味跟上次唔同,咁神奇嘅!

蘭花始終高人一等,靚!
回復

babyjon 發表於 2024-4-25 11:51:20 來自手機 |顯示全部樓層
我就水苔only
回復