搞搞震之……學人水種蘭花

作者: 小雷子 發表于 2018-3-17 13:13:37
9049 82
B17 發表於 2018-5-29 16:35:42 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-29 15:55
其實我都好想上板,我的石斛有一半都是上了板,非常健康。用盆對我來說是危險,因為仍然仲係手多多成日心 ...

要有一道唔曬嘅牆,呢個對好多人唔係問題
板易乾,日日要淋水,對好多人都唔係問題
開花想擺入屋,塊板好醜樣,唔知掛去邊度好
回復

Sumbie 發表於 2018-5-29 16:38:07 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-29 16:35
開花想擺入屋,塊板好 ...

同埋感覺上石斛比較幼同埋輕身,蘭花比較大,我驚大風吹會折斷!定話我太多心呢?
回復

小雷子 發表於 2018-5-29 17:21:03 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-29 16:35
開花想擺入屋,塊板好 ...

更新水種蘭花情况:
大葉蘭花入水后,不停爛根,爛葉!舊根所剩無幾! 20180529_164144.jpg
最近又見有新葉及新根開始長出! 20180529_164205.jpg
舊根根頂又開始生長 20180529_164254.jpg
但不知道咩原因,葉片好似吸水不足,起晒皺紋!曾經試過水位加高到可以浸住2條根,蘭花頭冇掂到水的,但仍然出現發霉!我又改返低水位,水浸根位約3cm高!
琴晚施完肥,再試加高上位!根嘅一半!但又冇浸到第2條!睇下會唔會好啲!

另一棵小梅花:
水種爛葉非常嚴重,只剩2塊葉,睇樣應該好快C!決定放棄玩水種!改為水苔種!情況再穩定左! 20180529_164334.jpg

最後一棵小蘭花:
之前爛葉及爛根好嚴重,同小梅花一樣,放棄水種,改為水苔種!見佢生長唔錯,有新葉出,又有新根長!一時太開心,得意忘型,又將佢試用陶石半水種!但點知唔夠一星期,爛左2塊葉!依加莖位又發毛!睇怕好快比我玩殘! 20180529_164444.jpg 20180529_164426.jpg 20180529_164401.jpg
回復

B17 發表於 2018-5-29 17:26:22 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-29 16:38
同埋感覺上石斛比較幼同埋輕身,蘭花比較大,我驚大風吹會折斷!定話我太多心呢? ...

吹拆機會唔大,吹爛花瓣機會更大
吹跌就盆板都要小心
回復

B17 發表於 2018-5-29 17:46:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-29 17:21
更新水種蘭花情况:
大葉蘭花入水后,不停爛根,爛葉!舊根所剩無幾!

水種唔浸到莖, 好聰明呀

另外兩盆迷途知返, 善哉, 善哉
回復

小雷子 發表於 2018-5-29 17:47:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-29 17:46
吸水嘅係根, 水種都應該唔需要浸到莖
另外兩盆迷途知返, 善哉, 善哉

水冇浸莖架!只浸根!

B17
改咗啦  發表於 2018-5-29 18:08
回復

yklhkplants 發表於 2018-5-29 17:59:42 |顯示全部樓層
不錯,學習也好!
回復

Sumbie 發表於 2018-5-29 18:08:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-29 17:21
更新水種蘭花情况:
大葉蘭花入水后,不停爛根,爛葉!舊根所剩無幾!

https://m.youtube.com/watch?v=P19nt0VQtUI

你可以睇下以上影片。

如果根部接觸到盆底的水,這根本同水耕冇分別,只係你加咗D陶粒在上面。就算你啲根接觸唔到啲水,D陶粒咁大粒,由下面吸上去的水份有限!到時棵花反而乾死!
回復

Childpark 發表於 2018-5-31 21:32:38 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-29 15:55
其實我都好想上板,我的石斛有一半都是上了板,非常健康。用盆對我來說是危險,因為仍然仲係手多多成日心 ...

如果想天天淋水,我建意用芒板,或者松木板,棵根种,不烂根,生出根头,根自然变粗,吸水力好,记得晚上才淋水!
回復

小雷子 發表於 2018-6-16 14:57:36 來自手機 |顯示全部樓層
呢棵蘭花救唔到啦,壯烈犧牲咗! 20180616_143148.jpg

無做殺手一排,點解又做蘭花殺手呀!( ̄∇ ̄)  發表於 2018-6-16 16:44
回復

B17 發表於 2018-6-16 15:46:35 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-16 14:57
呢棵蘭花救唔到啦,壯烈犧牲咗!

睇呢張相,覺得冇事,葉巢係吸唔到水,奇怪你點樣整得佢C

個杯冇窿?條根點解走出來?吸唔到水?
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-16 16:05:11 來自手機 |顯示全部樓層
其實,大家點理解點解會爛根? 我見有人係咁講嘅,係咪百分百正確就唔知喇。

根部的主要作用是把水分和肥料送上去給莖和葉。 葉片經過光合作用,把二氧化碳和水分變成糖份。 而啲糖份呢,部分又會傳返落啲根, 作為根的養分。 但是根要分解糖份是需要經過呼吸作用,過程必須吸入氧氣。 他的總結是,太多水會爛根,唔係因為根怕水,而係因為太多水的話, 唔通氣會缺氧焗死啲根。

多水 => 缺氧 => 開始爛 => 細菌真菌入侵 => 爛得更快

半水耕啲人成日都話蘭根會適應環境,生出水根。 大家都知,有啲植物的而且確可以生水根, 如萬年青長期浸水也不會缺氧, 佢啲根應該係直接吸溶在水中的氧。 至於蘭花是否也能長出水根,就不肯定。但有人成功有人失敗,不知道分別在哪裏。
回復

小雷子 發表於 2018-6-16 16:56:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-16 15:46
睇呢張相,覺得冇事,葉巢係吸唔到水,奇怪你點樣整得佢C

呢棵小蘭花,水種爛根,爛葉后改回用水苔,見佢有氣色,出新葉及新根(膠杯冇孔),得意忘形下,又改回半水種+淘粒!之后爛葉,一發不可收拾……
最后改回放水苔急救,前2日都係好好地,今日出事!
唯一的,水種蘭花,原本好地地,昨天又爛根,唔知咩事!
回復

B17 發表於 2018-6-16 17:02:52 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-16 16:56
呢棵小蘭花,水種爛根,爛葉后改回用水苔,見佢有氣色,出新葉及新根(膠杯冇孔),得意忘形下,又改回半水 ...

膠杯冇窿會下濕上乾,唔透氣細菌易滋長

睇黎水種蘭花有難度
回復

小雷子 發表於 2018-6-16 17:08:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-16 17:02
膠杯冇窿會下濕上乾,唔透氣細菌易滋長

睇黎水種蘭花有難度

小梅花生得好好架!你睇下!
如果冇轉半水種,應該同小梅花一樣! 20180616_162729.jpg 20180616_162658.jpg 20180616_162446.jpg
回復

B17 發表於 2018-6-16 17:13:48 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-16 17:08
小梅花生得好好架!你睇下!
如果冇轉半水種,應該同小梅花一樣!

有冇留意薄膠盆底有個大窿,如果用膠杯,個底要吉番4/5個鉛筆咁大既窿,先有同樣效果
回復

小雷子 發表於 2018-6-16 17:16:53 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-16 16:05
其實,大家點理解點解會爛根? 我見有人係咁講嘅,係咪百分百正確就唔知喇。

根部的主要作用是把水分和肥 ...

我仲係唔知點樣可以成功玩水種,蝴蝶蘭好易爛!但小春天和石斛水種完全冇問题!
回復

小雷子 發表於 2018-6-16 17:29:15 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-16 17:13
有冇留意薄膠盆底有個大窿,如果用膠杯,個底要吉番4/5個鉛筆咁大既窿,先有同樣效果
...

我見網上教係唔洗開洞!叫做無孔膠杯種植!聖誕節玫瑰都係一樣方法!生長得好好!

B17
祝好運!  發表於 2018-6-16 17:58
回復

小雷子 發表於 2018-6-16 17:50:54 來自手機 |顯示全部樓層
水種爛了最長那條根,先風乾2天,給根部休息一下,再剪走爛根再種回水中! 20180616_170451.jpg
回復

B17 發表於 2018-6-16 18:10:33 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-16 17:50
水種爛了最長那條根,先風乾2天,給根部休息一下,再剪走爛根再種回水中! ...

是旦啦!死左,再買,再試,再死,再買,再試,無限loop!
回復