B17分享之喜蔭

作者: 小雷子 發表于 2017-6-27 16:19:36
26613 516
goldenwah 發表於 2024-6-2 00:34:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-5-31 11:56
又來爆花,花期太短,好難做到壯觀效果!

花期短都同一時間開到咁多朵,好厲害了 🤩 仲要大家都望鏡頭
回復

goldenwah 發表於 2024-6-2 00:37:44 來自手機 |顯示全部樓層

我種既喜蔭都係花友以前既分享
過左個冬天又重生
每次開一朵
回復

小雷子 發表於 2024-6-2 19:34:40 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2024-6-2 00:37
我種既喜蔭都係花友以前既分享
過左個冬天又重生
每次開一朵<span class="emoji emoji1f636"></span>‍<sp ...

好耐冇見你喎,多啲上嚟賞花!
喜蔭一到夏天就神采飛揚,多啲施肥,爆花指日可待!
回復

Revali 發表於 2024-6-4 18:24:08 |顯示全部樓層
我的種左成年半,完全唔長大,但又開咗花了

昨天晚上才開了一個

昨天晚上才開了一個

今日早上已經全部都開埋

今日早上已經全部都開埋
回復

Ming36 發表於 2024-6-4 18:54:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-5-5 18:16
好耐冇post佢地,放張相嚟來見下人!

好靚呀!
葉靚,花也靚
回復

goldenwah 發表於 2024-6-4 22:30:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-6-2 19:34
好耐冇見你喎,多啲上嚟賞花!
喜蔭一到夏天就神采飛揚,多啲施肥,爆花指日可待! ...

比你發現左添
最近諗起想睇下d花友種既靚花
就自然黎左睇
收到
回復

小雷子 發表於 2024-6-4 22:49:58 來自手機 |顯示全部樓層
Revali 發表於 2024-6-4 18:24
我的種左成年半,完全唔長大,但又開咗花了

都種得唔錯呀!
我反而唔想佢咁大棵,越大越佔位!
回復

小雷子 發表於 2024-6-4 22:51:19 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2024-6-4 22:30
比你發現左添
最近諗起想睇下d花友種既靚花
就自然黎左睇

繼續加油,我等你晒靚相!
回復

goldenwah 發表於 2024-6-4 23:39:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-6-4 22:51
繼續加油,我等你晒靚相!

仲有棵yellow bird 等緊佢復原
因為冬天放左戶外太凍
得返粒米咁細既葉
而家葉成功長大了(好彩),等開花中
遲d睇下可否再同花友交換下品種

回復

小雷子 發表於 2024-6-5 14:15:27 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2024-6-4 23:39
仲有棵yellow bird 等緊佢復原
因為冬天放左戶外太凍
得返粒米咁細既葉

有地方的話種一個不同颜色喜蔭瀑布都不錯!
回復

Revali 發表於 2024-6-5 18:17:32 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-6-4 22:49
都種得唔錯呀!
我反而唔想佢咁大棵,越大越佔位!

你可以用soil laXd 黃色嗰包多肉土再放入一半珍珠岩用5寸盆仔種,唔好放太光的地方(就係因為咁而成半年一葉換一葉無生但有開花)

之後我受唔到他唔生長就放在燈下面生咗二塊葉,加多d水,但係佢習慣咗不長大所以還是本來的樣子

但係就繁不到,生唔到仔啊,不能夠做備份 我種野都要好想他不停生仔
到底可唔可以直接好似食蟲植物都係用水苔種?但係怕水苔的低pH唔適合他生長
見到你哋都係放在plastic box 生長好快所以前幾日 已經又給我放回有通風孔的溫室噴左水 但好怕 rotten 變黑
真係要唔要再換過土? 平時每三日都乾晒但濕度也是70%左右

我真的唔想再玩組培了,想正常咁種下野
回復

goldenwah 發表於 2024-6-5 22:40:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-6-5 14:15
有地方的話種一個不同颜色喜蔭瀑布都不錯!

呢個主意唔錯,等雷大既相參祥下 跟住有樣學樣
回復

Revali 發表於 2024-6-9 16:21:32 |顯示全部樓層
我受不了我嗰棵成年幾都不長大,所以又給我切根重種,放回温室了,和其他生了蟲而重種一齊在同一格發根,現在本地市面上真係找不到hi fresh 了,自己都就嚟用晒,只好希望無花要生蟲或有其他野而要我再切,因為我試過唔用而rotten 左>100 棵花 sad
回復

goldenwah 發表於 2024-6-10 11:10:49 來自手機 |顯示全部樓層
我都沒有用生根粉,我是剪下來後,用玻璃樽仔浸水放在廁所窗邊等出根,通常都易出到根,要通風環境,有少量太陽。走莖都可以浸水出根,或者直接插泥種,泥保持濕潤,就好快大了
回復

Revali 發表於 2024-6-10 12:43:26 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2024-6-10 11:10
我都沒有用生根粉,我是剪下來後,用玻璃樽仔浸水放在廁所窗邊等出根,通常都易出到根,要通風環境,有少量 ...

但係我bathroom 沒有 window 無光, 地方都不會很大,無位,面對東南位所以summer 成日都好熱 higher than 33 度左右,連多肉都 易up熱死, av 之類不能夠用太陽光只係用led,但係上個月家人話家很遠mtr 而要搬屋所以dom 哂d燈和好多 >500棵 十字花collection 和99%的花 現在只有一個小温室來種植物,我連樽仔都冇,魚缸過濾入面己給我插滿只係用返之前生咗min min 的盆仔(have put in microwave to kill bug) 現在用string 吸水,而家又想去找av,只要是苦苣苔我都想要,而家發場又無咗,bun bun 個d又must 有蟲不可以安心去買切根又好scary , 放在温室以外會比柴柴食咗,昨天話放一棵仔出嚟在窗台吸太陽,食完飯之後返屋企見到柴柴笑住好開心成地都係珍珠岩oof

av給他吃左呀

av給他吃左呀
回復

babyjon 發表於 2024-6-23 21:24:21 來自手機 |顯示全部樓層
為了喜䕃花而瘋狂
靚爆鏡羨慕死人
回復

小雷子 發表於 2024-6-27 14:37:59 來自手機 |顯示全部樓層
今年幫士多啤梨轉左位置,可能呢個環境太正,令到佢非常滿意,開多左艷麗的花花!
回復