火龍果可以插枝嘛 ?

作者: JicJicmom 發表于 2008-9-24 23:31:47
5567 42
llaus 發表於 2008-9-25 14:30:02 |顯示全部樓層
網上找到:

剪取一段健康莖節約30公分,放在陰涼處1、2天,等傷口癒合

火龍果繁殖主要用扦插或嫁接。扦插宜在溫暖生長季節,剪取一段健康莖節約30公分,放在陰涼處1、2天,等傷口癒合,再斜插於乾淨栽培土中即可生長

唔知正唔正確呀!
要其他花友來証實下啦
回復

八王爺 發表於 2008-9-25 14:33:49 |顯示全部樓層
插得好!
不过,要种地先至夠大,才能結果。
回復

月光光 發表於 2008-9-25 14:52:00 |顯示全部樓層
mu要咁耐架,等我重留左d種子諗住仲timo
回復

fatball 發表於 2008-9-25 15:01:20 |顯示全部樓層
原帖由 月光光 於 2008-9-25 14:52 發表
mu要咁耐架,等我重留左d種子諗住仲timo

快d 去買枝插下, 可以快d
回復

llaus 發表於 2008-9-25 15:02:53 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-25 14:30 發表
網上找到:

剪取一段健康莖節約30公分,放在陰涼處1、2天,等傷口癒合

火龍果繁殖主要用扦插或嫁接。扦插宜在溫暖生長季節,剪取一段健康莖節約30公分,放在陰涼處1、2天,等傷口癒合,再斜插於乾淨栽培土中即可生長

唔知正唔 ...

會唔會是因:
火龍果是多肉質植物,要乾燥插枝呢?
回復

月光光 發表於 2008-9-25 15:12:40 |顯示全部樓層
真係未見個果果連枝賣wo,請問邊度有得賣ar唔該o
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-25 15:18:03 |顯示全部樓層
哈哈~個樣好可愛呀~
jicjicmom比心機種呀~
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-25 15:27:28 |顯示全部樓層

回復 25# llaus 的帖子

我覺得逢係有肉質0既野插枝 , 一定要傷口乾哂 + 唔可以積水 . 好似之前阿晴同其他版友教我種菠蘿 , 都係要隻菠蘿頭陰乾 + 砂泥疏水至可以, 如果唔係好易爛腳 / 根 .
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-25 15:29:10 |顯示全部樓層

回復 22# 八王爺 的帖子

我會種一棵落盤(自己屋企個天台) , 另一棵落地 (娘家有地方種 ^.^)
回復

阿晴 發表於 2008-9-25 15:29:55 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-25 15:02 發表

會唔會是因:
火龍果是多肉質植物,要乾燥插枝呢?

因為火龍果係多肉植物, 入面有足夠水分到生根, 所以扦插前應先待切口陰乾, 避免腐爛, 不過照計枝條剪落黎賣, 個切口都應該乾左一段時候, 可以馬上扦插於土中~
回復

阿晴 發表於 2008-9-25 15:32:04 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-9-25 10:56 發表
king 168C , llaus ,
多謝意見呀 ~ 尋晚手忙腳亂咁 , 求其用個盤裝起佢先. 要去搵多個大盤至得喇 ~

扦插用細盆可以了, 到生根出芽先移去大盆栽種, 而家冇根, 盆大反而怕會濕爛喔~
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-25 15:36:45 |顯示全部樓層

回復 27# ChrisTsui 的帖子

多謝阿 CHRIS 呀~我會比心機架 !!!
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-25 15:48:41 |顯示全部樓層

回復 30# 阿晴 的帖子

其實店家可能唔係好識打理呢D果枝, 佢用水浸住 ......
我尋日買都係挑一D粗壯+乾身0既去買 , 其中一枝隻腳有D花花地 , 我諗將花花地0既部份切走陰乾至種 , 應該無問題呀呵 ?
我都未多謝阿晴你教我種菠蘿 , 進展良好無爛腳/根呀~~ 我種左三種 : 香水菠蘿 , 金地捫 ,同埋北海道手撕菠蘿 (呢隻最離譜 ..... 又貴又軟LAI LAI .....)前2隻都進展良好呀 ~~ 日本呢隻就 ..... 唉 ,不存厚望 .
回復

llaus 發表於 2008-9-25 15:49:23 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-9-25 15:29 發表

因為火龍果係多肉植物、入面有足夠水分到生根、所以扦插前應先待切口陰乾、避免腐爛、不過照計枝條剪落黎賣、個切口都應該乾左一段時候、可以馬上扦插於土中~ ...

又是道理來bor!
真心水清啦
回復

88888888 發表於 2008-10-2 13:51:48 |顯示全部樓層
請問邊度有得賣呀?
回復

JicJicmom 發表於 2008-10-2 14:44:32 |顯示全部樓層
響葵涌 , 不過店家話唔會返貨住, 有至再響呢度通知大家喇.
回復

阿晴 發表於 2008-10-2 19:47:15 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-9-25 15:48 發表
其實店家可能唔係好識打理呢D果枝, 佢用水浸住 ......
我尋日買都係挑一D粗壯+乾身0既去買 , 其中一枝隻腳有D花花地 , 我諗將花花地0既部份切走陰乾至種 , 應該無問題呀呵 ?
我都未多謝阿晴你教我種菠蘿 , 進展良好無爛腳/根呀~~ 我種左三種 : 香水菠蘿 , 金地捫 ,同埋北海道手撕菠蘿 (呢隻最離譜 ..... 又貴又軟LAI LAI .....)前2隻都進展良好呀 ~~ 日本呢隻就 ..... 唉 ,不存厚望 .

唔洗, 大家交流下ma.. ^    ^
手撕波蘿係咪可以一粒粒摵出黎0個種? 我上網睇有種係咁, 我都想搵, 你係在日本買翻黎ga?
佢點樣"軟林林", 係d葉? 如果佢葉冠芯部有芽可能種得生, 希望你成功~~
回復

JicJicmom 發表於 2008-10-4 00:58:10 |顯示全部樓層

回復 37# 阿晴 的帖子

阿晴 : 隻菠蘿我係響 日本超市買架 , 成 90蚊一隻, 好肉赤 !!!佢D葉比地捫/ 神州 /香水菠蘿軟身 , 感覺好似就死就死咁 .....
早2日頂唔住頸了佢出黎睇 , 又無爛腳 ..... 然後我又塞番佢落泥度 .....-___-"
回復

fatball 發表於 2008-10-15 11:59:31 |顯示全部樓層
我想問點知d 火龍果有無生根呢? 我見4支都好似無進展, 不過又無惡化禁, 唔知得唔得呢
回復

ariesC 發表於 2008-10-16 08:43:17 |顯示全部樓層
大大可以看一下以下連結,這處有教由種子開始種http://space.uwants.com/html/57/2861557-314075.html
火龍果屬於種類很少的仙人掌類水果,原產於南墨西哥及太平洋邊的中美洲諸國,果實造型獨特、色彩鮮豔、風味香甜, 火龍果產期長,從春天到秋天都可以吃到。
火龍果常見的有紅皮白肉及紅皮紅肉二種,其中紅皮白肉的果實稍大,且呈橢圓狀;紅皮紅肉的果實較圓,甜度也較高。一般認為,紅色的果實具有補血的效果。
火龍果果肉多纖、低熱量,具有特殊的風味,含有豐富的維生素B2、B3、C、 纖維素、葡萄糖及鐵、鎂、鉀等礦物質,是一種口碑不錯的水果。
火龍果性味甘平,含有一般植物少有的植物性白蛋白、花青素及水溶性膳食纖維, 有降血壓、消火氣及改善便秘的功效。 白蛋白是一種水溶性蛋白質,對胃壁有保護作用;仙人掌植物中,都富含花青素, 花青素可以活絡腦神經細胞,對老年失智症有不錯的預防效果。火龍果的花青素 含量比葡萄皮還要高,尤其在紅肉種的果實中,具有抗氧化、抗自由基、抗衰老 的作用,還能提高對腦細胞變性的預防。
回復