ShiningKath 的 "肉"兒日記

作者: ShiningKath 發表于 2017-3-21 23:21:02
10194 176
ShiningKath 發表於 2017-6-13 23:58:02 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-6-13 20:04
我反而想救救小熊~
個人認為小熊是相當危險的狀態....

謝謝Ken的建議。事實上當天拍照後又再掉葉了,前後共6片。 這熊真的特別讓人擔心
已把小熊放到最能吹風扇的位置,並在遮陽和防雨布下休息。希望會好起來!

另TP寶寶現在還乖乖的在休息。沒有轉差也沒特別成長。 求夏天別太毒毒我寶寶
回復

ShiningKath 發表於 2017-6-13 23:59:00 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-6-13 20:41
最多算關心一下而已,不算服務
公仔大的巨B出品就點種都強壯有餘支持下去,先天不足當然要關心一下,呵{: ...

TP是不是2月插的?
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-6-14 15:15:33 來自手機 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-6-13 23:59
TP是不是2月插的?

剛才查過是四月頭。現在越來越早熱,下年最遲三月頭就要插了。

「未食五月粽,寒衣不入籠」阿媽教的,已經完全沒用了,也不用再教下一代了,唉唉。
回復

ShiningKath 發表於 2017-6-14 19:05:29 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-6-14 15:15
剛才查過是四月頭。現在越來越早熱,下年最遲三月頭就要插了。

「未食五月粽,寒衣不入籠」阿媽教的,已 ...

好的~~ 4-5/2017葉插組更新了~~
((因為強迫症發作資料一定要整理好))

我都有不少係4/5月插~~ 都知夏天葉插機會唔大。成功繁殖到我當bonus,咁會睇得開啲
回復

ShiningKath 發表於 2017-6-23 10:27:18 來自手機 |顯示全部樓層
尋日出太子,隻腳又唔聽使行左去花墟
諗住齋睇唔買,又見到有狠左好耐既皺葉多肉
然後又因為100蚊3盆~~ 就係咁,我又拎左3盆番屋企

20170622_214659.jpg 20170622_214638.jpg
回復

ShiningKath 發表於 2017-6-23 10:30:53 來自手機 |顯示全部樓層
Ken大... 你俾我既蒂比唔得喇... ORZ"

昨晚發現的。。。明明兩日前都好地地 >0<
回復

老公仔 發表於 2017-6-23 15:23:07 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-6-23 10:27
尋日出太子,隻腳又唔聽使行左去花墟
諗住齋睇唔買,又見到有狠左好耐既皺葉多肉
然後又因為100蚊3盆~~ 就 ...

第二、第三盆有點徒長!
回復

老公仔 發表於 2017-6-23 15:25:01 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-6-23 10:30
Ken大... 你俾我既蒂比唔得喇... ORZ"

有冇淋過雨水?
回復

ShiningKath 發表於 2017-6-23 17:40:25 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-6-23 15:23
第二、第三盆有點徒長!

係呀。狀態唔算好,不過覺得又徒得幾靚^^" (奇怪品味)
其實仲個原因係乙女心和熊童子之前種得唔好~~ 一直都好想再種番盆靚靚仔仔。
回復

老公仔 發表於 2017-6-23 17:43:45 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-6-23 17:40
係呀。狀態唔算好,不過覺得又徒得幾靚^^" (奇怪品味)
其實仲個原因係乙女心和熊童子之前種得唔好~~ 一直 ...

唔覺得貴?
好似5蚊店都有。
回復

ShiningKath 發表於 2017-6-23 17:51:04 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-6-23 15:25
有冇淋過雨水?

我一直放佢在保護區,有50%遮陽+防雨+風扇
最後一次俾水係上星期五(16/6)~
一路去到20/6幫佢地拍照做記錄時都無問題
泥表面都乾了
然後到22/6晚上就發現佢爛到入心了
想到的原因只有天氣突然轉變=.=
回復

ShiningKath 發表於 2017-6-23 17:56:28 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-6-23 17:43
唔覺得貴?
好似5蚊店都有。

屋企附近無5蚊店~ 而且最重要係38一盆, 100蚊3盆
心諗橫掂都要買皺葉,不如買多兩盆。好似抵啲..咁囉..哈哈^^"
而且佢地都中size架~~不算細
回復

老公仔 發表於 2017-6-23 18:17:01 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-6-23 17:56
屋企附近無5蚊店~ 而且最重要係38一盆, 100蚊3盆
心諗橫掂都要買皺葉,不如買多兩盆。好似抵啲..咁囉..哈 ...

第一盆是衹園之舞?
回復

ShiningKath 發表於 2017-6-23 18:19:26 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-6-23 18:17
第一盆是衹園之舞?

應該係
回復

ShiningKath 發表於 2017-8-7 09:48:30 來自手機 |顯示全部樓層
繼7月的連場大雨,8月份的氣溫就一直上升~ 這天氣太熬人了~~人都懶了~~  

隔了幾個月,來更新一下我家肉肉吧

20170806_102339.jpg 20170806_102524.jpg 20170806_102439.jpg
回復

ShiningKath 發表於 2017-8-7 09:53:38 來自手機 |顯示全部樓層
暫時大部分2017年度的葉插苗都健在
(早排蒂比離開了T_T)

回復

ShiningKath 發表於 2017-8-7 09:55:08 來自手機 |顯示全部樓層

這是聚版分享來的~~~
其中小熊上兩月已仙遊了~~~><

(Ps. 大師兄的艾福斯在#154樓。有找到嗎)

回復

ShiningKath 發表於 2017-8-7 10:23:22 來自手機 |顯示全部樓層

6月入的新貨

6月時的樣子:

7月頭發現不知名3頭的其中一頭黑腐。我將佢地分開了

7月20日發現乙女心黑腐了

現時的樣子:
小熊已甩皮甩骨,渡夏機會成疑><
回復

ShiningKath 發表於 2017-8-7 10:45:54 來自手機 |顯示全部樓層
最後係 醜肉的特寫 (哭)

看得出它的什麼嗎? 沒錯,就是小熊T_T
(這棵種上已大半年都死, 我難道是小熊殺手!!?? )

福娘。兩星期沒給手就這樣子了...

丸葉姬秋麗。醜到差點認不出她(哭)

馬庫斯。這品種和黃麗都是。自從夏天減少澆水開心,枯葉一直不多,而是整棵的葉瘦下來了。是否要增加澆水量哩??

很多雀斑的銘月
回復

powergun 發表於 2017-8-7 12:03:06 |顯示全部樓層
依家熱成咁, 好難避免的
回復