香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 綜合園藝交流 我的天台

我的天台

作者: 羊咩咩 發表于 2008-9-14 10:33:46
37497 98
jellyfishy 發表於 2008-11-4 16:07:12 |顯示全部樓層
嘩~ 好一個 Greening Corner!!!! 
真係好似去左花墟一樣,緑的熱鬧!!
我也有種串串心,不過放在櫃會唔夠光,掉葉啊~
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-4 16:15:32 |顯示全部樓層
羊咩咩,你會否不時更新你的天台和室內種植狀況呀? 
如果會的話,我建議把這個題目置頂,方便各花友作為參考.
回復

薔薇 發表於 2008-11-5 16:58:02 |顯示全部樓層
好靚 , 羨慕死我啦!
回復

羊咩咩 發表於 2008-11-7 18:50:18 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-4 04:07 PM 發表
嘩~ 好一個 Greening Corner!!!! 
真係好似去左花墟一樣,緑的熱鬧!!
我也有種串串心,不過放在櫃會唔夠光,掉葉啊~

多謝~
放櫃頂係因為佢太長,不過巳經擺左上天台合種
回復

羊咩咩 發表於 2008-11-7 18:52:06 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-4 04:15 PM 發表
羊咩咩,你會否不時更新你的天台和室內種植狀況呀? 
如果會的話,我建議把這個題目置頂,方便各花友作為參考.

我都會間唔時放相上黎..............麻煩晒~
回復

羊咩咩 發表於 2008-11-7 19:07:26 |顯示全部樓層
前兩晚影,好黑...........

個四盆日日春大得好快

個四盆日日春大得好快
照片 325 (Medium).jpg

中間個棵就係種左差唔多兩年既懸星花藤

中間個棵就係種左差唔多兩年既懸星花藤

懸星花藤,開好多串花,不過冇味

懸星花藤,開好多串花,不過冇味

新買既勒杜鵑

新買既勒杜鵑

新買既勒杜鵑

新買既勒杜鵑

四日就有咁多隻....

四日就有咁多隻....

天竺葵同帝亞草小苗,今日比相中大左唔少

天竺葵同帝亞草小苗,今日比相中大左唔少

室內種小雨點

室內種小雨點
回復

yuwaiman 發表於 2008-11-7 21:37:14 |顯示全部樓層
懸星花藤好靚, 唔知花墟有冇得賣呢
回復

羊咩咩 發表於 2008-11-7 21:49:51 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-11-7 09:37 PM 發表
懸星花藤好靚, 唔知花墟有冇得賣呢

未見過~唔知有冇
回復

SUM 發表於 2008-11-8 00:05:56 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-11-7 21:49 發表

未見過~唔知有冇

我都覺得好靚,可否分享?
回復

羊咩咩 發表於 2008-11-8 00:35:58 |顯示全部樓層
原帖由 SUM 於 2008-11-8 12:05 AM 發表

我都覺得好靚,可否分享?

之前有分享過種子,唔知各花友種成點,佢d果係紅色細細粒一串串咁,不過冇影到相
回復

羊咩咩 發表於 2008-11-8 13:30:07 |顯示全部樓層
我住呢度眼見冇咩人會0係天台種植,真係一種浪費............

呢兩棵鳯梨係王爺送架,我好鍾意呢兩棵架,多謝王爺

呢兩棵鳯梨係王爺送架,我好鍾意呢兩棵架,多謝王爺

帝亞草小苗

帝亞草小苗

帝亞草小苗

帝亞草小苗

又唔記得叫咩名,本來係舊居個園丁送左一棵比我(中間個棵),之後就變左咁多棵 ...

又唔記得叫咩名,本來係舊居個園丁送左一棵比我(中間個棵),之後就變左咁多棵 ...

又係一盆仔買返黎既碧玉,一盆變咁多,抵玩啦~

又係一盆仔買返黎既碧玉,一盆變咁多,抵玩啦~

又係一變十,十變百既落地生根

又係一變十,十變百既落地生根

好有質感既哈兒草

好有質感既哈兒草

單頭酒瓶蘭

單頭酒瓶蘭

多左幾棵鳯梨,又係同一個阿媽生

多左幾棵鳯梨,又係同一個阿媽生

紅龍骨大左少少

紅龍骨大左少少
回復

八王爺 發表於 2008-11-8 15:51:47 |顯示全部樓層
好靚呀! 左邊應該係 Neoregelia 'Gorion' 右邊係 Neoregelia 'Zoe'。

另外,係仙人掌中間,你種咗 凤梨属的 地星 (earth star, 學名 Cryptanthus)。
佢地比較喜湿,同仙人掌一齊種唔多好。
佢地依家咁紅,係因為晒得太多,最好移去一啲只係晒到2-3個小時的地方。
而且佢地唔係咁啱用砂土種,用番一般室內植物用土得喇。
回復

羊咩咩 發表於 2008-11-8 21:32:51 |顯示全部樓層
多謝晒王爺~~~
個隻地星唔係晒得多紅d靚d架?咁樣唔好架?仲諗住晒下紅d靚d................
回復

wilson 發表於 2008-11-15 00:08:43 |顯示全部樓層
好雅致的天台花壇 !
回復

dongdongmaster 發表於 2008-11-15 10:05:30 |顯示全部樓層
好靚好優雅
回復

sukisweets 發表於 2008-11-15 10:54:40 |顯示全部樓層
小雨點好靚..
可唔可以分享..?
我都想種返盆..
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-20 08:59:24 |顯示全部樓層
照片333的應該是 蚌花~ Rhoeo discolor
回復

羊咩咩 發表於 2008-11-20 17:42:34 |顯示全部樓層
原帖由 sukisweets 於 2008-11-15 10:54 AM 發表
小雨點好靚..
可唔可以分享..?
我都想種返盆..

唔好意思,佢只係啱啱買返黎既小苗,花墟賣五蚊一小盆
回復

羊咩咩 發表於 2008-11-20 17:44:21 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-20 08:59 AM 發表
照片333的應該是 蚌花~ Rhoeo discolor

係呀!咁易記我都成日唔記得,比返個牌佢先,唔該
回復

羊咩咩 發表於 2008-11-20 18:03:45 |顯示全部樓層
今日上去打理左一下,發現之前上線個棵檸檬樹食左線,樹幹有一條線仲有d難度攞返出黎,要用工具至得

下層積水鳯梨,上層係檸檬

下層積水鳯梨,上層係檸檬

樹幹食左兩條線,上面個條左面仲有少少線未攞出黎

樹幹食左兩條線,上面個條左面仲有少少線未攞出黎
照片 363 (Medium).jpg

今朝排好左呢幾盆野

今朝排好左呢幾盆野

都排得幾好睇呀~

都排得幾好睇呀~

大盆個d碧玉比咩咬呀?咬到咁既?

大盆個d碧玉比咩咬呀?咬到咁既?
照片 380 (Medium).jpg
照片 381 (Medium).jpg

打左入冷宮一排既茶樹仔

打左入冷宮一排既茶樹仔
照片 347 (Medium).jpg

重瓣好靚呀~

重瓣好靚呀~

前排落雨之後,生左芽蟲既日日春

前排落雨之後,生左芽蟲既日日春

比大風吹到唔知咩樣再比我剪短左既粉紅色日日春同埋未剪既藍花鼠尾草

比大風吹到唔知咩樣再比我剪短左既粉紅色日日春同埋未剪既藍花鼠尾草

比風吹到唔靚,冇晒型

比風吹到唔靚,冇晒型
照片 359 (Medium).jpg

帝亞草小苗

帝亞草小苗

帝亞草小苗好快就有側芽,分枝性好好

帝亞草小苗好快就有側芽,分枝性好好
照片 353 (Medium).jpg

剪晒頭髮同搬左位既美女櫻

剪晒頭髮同搬左位既美女櫻

鄰居擺0係度不聞不問既鐡樹,都唔知佢仲要唔要

鄰居擺0係度不聞不問既鐡樹,都唔知佢仲要唔要

種左好耐既碟豆

種左好耐既碟豆

今年玩死佢,開得一朵花

今年玩死佢,開得一朵花
照片 364 (Medium).jpg
照片 370 (Medium).jpg

上層白蟬,下層串串心

上層白蟬,下層串串心
照片 383 (Medium).jpg

每日滴下滴下咁就一桶水比我淋花,好環保呀~

每日滴下滴下咁就一桶水比我淋花,好環保呀~

單位冇人住既鄰居天台仲有好多野草0係度,清潔阿姐偷水黎打理佢地,但又唔比攞走 ...

單位冇人住既鄰居天台仲有好多野草0係度,清潔阿姐偷水黎打理佢地,但又唔比攞走 ...
回復