食蟲版の好友聊 [2016年11月]

關閉 [複製鏈接]
作者: Victor9394 發表于 2016-11-1 09:16:30
8859 185
powergun 發表於 2016-11-22 09:18:28 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日密雲有雨, 氣溫22至25度, 現時23度

今日係小雪, 據維基百科解釋:
小雪,是二十四節氣之一,太陽位於黃經240°,每年約從11月21日或11月22日起開始,氣溫較之前下降,北方氣層溫度逐漸降到0℃以下,開始降雪,夜凍晝化,雪量則由小而大。

香港唔會落雪, 小雪氣節對香港來講幾乎無影響的, 今日仍有廿幾度, 而預測明日會轉涼, 但都在14, 15 度左右的, 會涼兩三日咁多的

新聞話日本東北部今早發生7.3級強烈地震, 都在福島附近的位置的, 希望今次唔會做成大災難啦
回復

Victor9394 發表於 2016-11-22 09:22:03 |顯示全部樓層

係轉工        
回復

Victor9394 發表於 2016-11-22 09:22:30 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-11-21 15:28
我去返之前買過個間~今次佢仲比左0的迷你XX胞子

適合新手多嘗試
回復

powergun 發表於 2016-11-22 10:01:29 |顯示全部樓層

你唔係做得好好地的嗎? 為何突然要轉工? 重係年尾至轉

其實你都係用手機的, 早上搭車時出個帖應無問題的
回復

powergun 發表於 2016-11-22 10:05:25 |顯示全部樓層
新聞:
日本在當地清晨發生7.3級強烈地震,震央位於福島對開海域,美國地質勘探局錄得6.9級,震源深度10公里,屬淺層地震,福島及宮城震感強烈,氣象廳發出海嘯警報,福島南部磐城市,在地震後一個小時發現第一波60厘米高的海嘯,之後錄得90厘米高的海嘯,政府指示沿海民眾往高地暫避,包括青森、岩手、宮城、茨城及千葉都有可能受到波及。磐城一個石油設施起火,消防將火救熄,地震至今未有受傷報告。

當局檢查福島第一、第二核電廠以及其他核電廠,暫未發現異常。日本東部新幹線列車部分路線暫停運作。在200多公里外的首都東京,大廈出現搖晃。
回復

powergun 發表於 2016-11-23 08:56:41 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日密雲, 間中有雨, 日間顯著轉涼, 氣溫15至22度, 現時21度

今日會轉冷啦, 大家要著多件衫了
回復

Victor9394 發表於 2016-11-23 10:24:26 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-11-22 10:01
你唔係做得好好地的嗎? 為何突然要轉工? 重係年尾至轉

其實你都係用手機的, 早上搭車時出個帖應無問題的 ...

工作量太多
回報太低
回復

samanthaor 發表於 2016-11-23 14:30:21 |顯示全部樓層
有時唔好話淘寶有假野, 比人呃, 係香港買都會, 我上次係元朗某間買菜種子0既鋪頭買薄荷種子, 點知依家種出黎, 都冇薄荷味0既, 反而有種回香甘0既味, 就甘聞唔覺0既, 但手指HIGH 過就會有甘0既味, 我依家都唔知自己種左0的乜香草出黎LOR.~以後都唔會去個間野到買!
回復

samanthaor 發表於 2016-11-23 14:32:39 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-11-23 10:24
工作量太多
回報太低

黎個間間公司都係甘架啦~
回復

Victor9394 發表於 2016-11-23 22:46:23 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-11-23 14:32
黎個間間公司都係甘架啦~

我好鍾意聽馬雲講野,佢好簡潔:『員工的離職原因林林總總,只有兩點最真實-- 錢,沒給到位;心,委屈了。』
回復

powergun 發表於 2016-11-24 09:03:32 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致多雲, 有一兩陣微雨, 早上相當清涼, 氣溫14至17度, 現時15度

今日係相當舒服的, 涼涼地又唔覺凍, 不過似乎見唔到太陽的, 花花唯有用燈照下先
回復

samanthaor 發表於 2016-11-24 11:35:12 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-11-23 22:46
我好鍾意聽馬雲講野,佢好簡潔:『員工的離職原因林林總總,只有兩點最真實-- 錢,沒給到位;心,委屈 ...

黎2句我由2000年出黎做野開始, 16年都跟住我, 一開始經濟唔好, 人工低就一直都追唔到個價! 個心一直都委屈了~仲要依家一個人睇6個老闆~
回復

powergun 發表於 2016-11-24 12:26:44 |顯示全部樓層
外面依家出緊太陽的, 一陣要去曬下先
回復

powergun 發表於 2016-11-24 12:32:28 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-11-23 22:46
我好鍾意聽馬雲講野,佢好簡潔:『員工的離職原因林林總總,只有兩點最真實-- 錢,沒給到位;心,委屈 ...

老細心聲
$ : 已比多左了
心  : 要做更多的
回復

powergun 發表於 2016-11-25 09:10:00 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致多雲, 有一兩陣雨, 早上天氣清涼, 氣溫17至20度, 現時19度

星期五了, 上星期天文台預測呢個星期會好凍的, 最低會得12, 13度, 但事實上是較預期溫暖的, 希望今年唔好咁凍啦
回復

powergun 發表於 2016-11-26 07:53:20 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日多雲, 間中有雨, 天氣顯著轉涼, 氣溫14至21度, 現時20度

今日係11月份最後的週末, 昨晚一覺訓到依家, 好舒服的, 要返工就遲到了, 今早灰濛濛的, 但無雨, 大家慢慢享用了
回復

powergun 發表於 2016-11-26 15:20:32 |顯示全部樓層
真係寒流襲港了, 越坐越凍
依家天文台17度, 葵青區16度
回復

powergun 發表於 2016-11-26 18:44:50 |顯示全部樓層
依家得返15度, 葵青區15度
回復

powergun 發表於 2016-11-26 21:59:39 |顯示全部樓層

今期六合彩頭獎有23.5注中, 竟然有咁多人買1, 2, 3, 4, 7, 10
未命名 - 1.jpg
回復