康文署12月辦食蟲植物展 500株近距離任觀賞

作者: Victor9394 发表于 2019-11-29 00:30:25
2757 6
食蟲植物外型獨特,捕獵昆蟲的方式各有不同。香港公園霍士傑溫室展覽廳將於12月1日至明年1月12日,舉行免費的「食蟲植物專題展覽」,讓市民近距離觀賞各種奇特的食蟲植物。

「食蟲植物專題展覽」將展示出超過50個品種、逾500多株不同形態的食蟲植物,當中包括捕蠅草、豬籠草、毛氈苔和貍藻四大類,並設置展板詳盡介紹其生長特性和栽培要點。逢星期日上、下午各設一場導賞團,加深市民對各種食蟲植物的認識。

香港公園「食蟲植物專題展覽」
日期:12月1日至明年1月12日
時間:09:00-17:00
地點:中區紅棉路19號香港公園霍士傑溫室展覽廳
費用:免費
*逢周日上午11時及下午3時設有導賞團(每場一小時)

圖為毛氈苔,葉面滿布明顯的紅梗腺毛。當昆蟲飛到葉面便會被外圍的腺毛黏着。(康文署圖片)

圖為捕蠅草,兩邊裂片會閉合困住獵物。(康文署圖片)

圖為豬籠草,葉尖捲鬚的末端長有捕蟲囊,靜待獵物掉下陷阱。(康文署圖片)

資料來源:香港公園舉辦食蟲植物專題展覽
powergun 發表於 2019-11-29 00:48:08 |顯示全部樓層
謝版主通知
Dtwfung 發表於 2019-11-29 11:02:25 |顯示全部樓層
謝謝版主
Dtwfung 發表於 2019-12-8 13:17:13 來自手機 |顯示全部樓層
多謝版主介紹,今朝去咗,分享吓!
20191208_110626.jpg 20191208_111539.jpg 20191208_110859.jpg 20191208_113442.jpg 20191208_113209.jpg 20191208_112448.jpg 20191208_111408.jpg 20191208_111630.jpg 20191208_110923.jpg

評分

查看全部評分

己己另 發表於 2019-12-8 13:25:45 |顯示全部樓層
其實土瓶草用玻璃缸養會唔會易積水好易死?
Dtwfung 發表於 2019-12-8 22:35:27 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2019-12-8 13:25

現場係一個大溫室,都幾通爽,佢個玻璃罌底係有啲石仔嘅,不過我冇影到啫!
土瓶唔通風,都係種得麻麻!
Victor9394 發表於 2019-12-11 22:39:19 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2019-12-8 13:25

你記住土瓶草D泥唔乾得,但唔可以長時間腰水,佢鍾意空氣潮濕
我曾經擺個加濕器響佢旁邊,佢生得超靚仔