海關文件問題

作者: prodorothyhkg 發表于 2008-9-12 11:41:56
6121 40
呢個題目我估好多好多花友想知,不如集中在此討論,請各大友好花友提供寶貴經驗
多謝
goldenretriver 發表於 2008-9-14 15:52:13 |顯示全部樓層
回復

江江 發表於 2008-9-14 23:11:20 |顯示全部樓層
Mandom 的資料講得很對 (訂 AV...苦苣苔科植物...)
其它就要再考究了
回復

avery 發表於 2008-9-15 00:20:27 |顯示全部樓層
mandm 既資料, 我 quote 過黎:

其實好簡單,只要喺漁護署download申請植物入口証表格,填好之後(要填貨品到港日期及來源公司的資料)寄去漁護署,二個工作天之後佢地會寄翻張批准証比你,費用全免,之後你只要fax呢張証比你買嘢間公司,佢地就可以辦出口手續,佢地要請一個當地嘅檢疫人員為你的植物檢疫,當然你要比約$70美金檢疫費用,之後,植物就可以上機來港,你只要好好保存漁護署張批准証就可以。佢地會將植物去根去泥,即係你只會收到支莖+葉,所以千萬唔好訂一 d 唔耐熱同比較好濕嘅品種,因為即使佢地寄快郵比你,但仍然要成五日先收到。至於由訂貨到收到貨嘅所需時間,要視乎檢疫人員嘅檔期,因為佢地通常一個月只有兩日做檢疫,所以一般都要三個星期。要注意,只有新鮮花同水果唔使申請入口証。
希望資料幫到你,唔明可以再問!

補充:漁農自然護理署係唔會有專人到你家檢貨

所有清關手續會在機場進行,check 嘅係海關,並唔係漁護署,之後,郵局職員會派到你的收件地址!

可能因為你棵植物有泥,所以海關refer你個case比漁護署check!
請唔好介意,我並無懷疑你嘅意思,令你唔開心,sorry!
回復

avery 發表於 2008-9-15 00:32:14 |顯示全部樓層
Mandm 既資料大致正確, 但可能佢以前入口既係個別植物, 根據我過住嘅經驗,  Mandm 既資料確有不詳盡和令人誤解既地方, 例如:

漁農自然護理署係 有專人到你家檢貨

所有 "清關" 手續 會在機場進行,check 嘅 唔一定 係海關,可以係漁護署 (視乎係乜野植物, 但 "驗貨" 的確可以响你屋企 )

植物有泥 唔一定 要 refer你個 case比漁護署 check (視乎證件有冇海關搞唔掂既情況 )
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-15 12:58:01 |顯示全部樓層
thanks 行大 & mandm,好清楚,咁其他花友可否有其他疑問,例如有些物品是否需要申請,例如矽藻竹土或其他?
回復

江江 發表於 2008-9-15 20:49:26 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-15 12:58 發表
thanks 行大 & mandm,好清楚,咁其他花友可否有其他疑問,例如有些物品是否需要申請,例如矽藻竹土或其他?

矽藻土唔使入口紙.....
我從台灣 Air -mail入過 H.K. 2 次了
回復

avery 發表於 2008-9-15 20:53:12 |顯示全部樓層
Diatomite 應該並不被 classified as "泥", 所以唔使入口紙
回復

ivo 發表於 2008-9-15 20:56:30 |顯示全部樓層
矽藻土唔洗唔麻煩啦, 香港買到, HK$202, 3 磅.
回復

江江 發表於 2008-9-15 20:59:07 |顯示全部樓層
原帖由 ivo 於 2008-9-15 20:56 發表
矽藻土唔洗唔麻煩啦, 香港買到, HK$202, 3 磅.

真的....可以提供資料嗎....謝謝
回復

ivo 發表於 2008-9-15 21:01:30 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-9-15 20:59 發表

真的....可以提供資料嗎....謝謝

之前係大家吹水個post講過架啦....
等陣等我搵番個official website先.
回復

江江 發表於 2008-9-15 21:02:59 |顯示全部樓層
原帖由 ivo 於 2008-9-15 21:01 發表

之前係大家吹水個post講過架啦....
等陣等我搵番個official website先.

麻煩你呀...thanks
回復

ivo 發表於 2008-9-15 21:06:22 |顯示全部樓層
呢隻, 呢個網訂HK$192, 但係我唔想online 買, 怕d資料洩漏.....
http://www.petdoghk.com/petshop/product_info.php?products_id=322?osCsid=db98dbea3da3d3975d88b3dedfa49e27
所以我搵左Azmira 香港既retail list, 跟住去左近我家既一間, 叫佢幫手訂, HK$202. 一個星期左右就有.
http://www.petworld.hk/shoplist.asp?distid=1&mctypeid=1&ctypeid=32
回復

江江 發表於 2008-9-15 21:08:40 |顯示全部樓層
原帖由 ivo 於 2008-9-15 21:06 發表
呢隻, 呢個網訂HK$192, 但係我唔想online 買, 怕d資料洩漏.....
http://www.petdoghk.com/petshop/ ... 3975d88b3dedfa49e27
所以我搵左Azmira 香港既retail list, ...

多謝你呀....IVO
大家又可以種靚花花了
回復

ivo 發表於 2008-9-15 21:11:09 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-9-15 21:08 發表

多謝你呀....IVO
大家又可以種靚花花了

唔洗客氣, 花友們互通消息啫.
回復

比得大帝 發表於 2008-9-18 00:22:51 |顯示全部樓層
植物入口証有效期為兩個月, 一定要在植物到港前兩個月內申請,

你幾時申請, 佢就會於兩三天內發出入口証, 日期是發出當日, 例: 今日是8月1日, 你在申請表上寫明大約入口日期是11月1日, 佢發給你的入口証只會寫發出當日的日期, 即約8月5日, 即到期日是10月4日

漁護署很官僚的, 我試過打電話去趙佢, 佢話佢地唔會理你寫幾時入口, 証一定是dated 發出日

我上次早咗申請, 張嘢變咗廢紙

還有: 張入口証如果没有用過要寄番俾漁護署

回復

RNW 發表於 2008-9-18 00:45:10 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-18 00:22 發表
植物入口証有效期為兩個月, 一定要在植物到港前兩個月內申請,

你幾時申請, 佢就會於兩三天內發出入口証, 日期是發出當日, 例: 今日是8月1日, 你在申請表上寫明大約入口日期是11月1日, 佢發給你的入口証只會寫發出 ...

吓? 又要搞過?!
咁係咪即係要諗住d貨幾時到than填果個日子呀??
回復

江江 發表於 2008-9-18 09:46:42 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-18 00:22 發表

你幾時申請, 佢就會於兩三天內發出入口証, 日期是發出當日, 例: 今日是8月1日, 你在申請表上寫明大約入口日期是11月1日, 佢發給你的入口証只會寫發出 ...

還有: 張入口証如果没有用過要寄番俾漁護署..............
呢樣我就唔知喎.............唔該 Peter大大
回復

比得大帝 發表於 2008-9-18 09:52:37 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-9-18 09:46 發表

還有: 張入口証如果没有用過要寄番俾漁護署..............
呢樣我就唔知喎.............唔該 Peter大大

呢句嘢是寫了在入口証上的
回復

江江 發表於 2008-9-18 10:22:27 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-18 09:52 發表

呢句嘢是寫了在入口証上的

死籮........簽多果啲一向都無俾返佢....又唔見佢來追喎...
通常做保險...我都會約10-15天后再申請多一張(以防賣家延期寄貨)

回復

123下一頁