食蟲版の好友聊 [2016年9月]

關閉 [複製鏈接]
作者: Victor9394 發表于 2016-9-2 09:27:22
11095 211
powergun 發表於 2016-9-20 12:06:04 |顯示全部樓層

我咁窮都可以用分期買, 版主依家兩個人搵錢, 點會無?
回復

powergun 發表於 2016-9-20 12:50:02 |顯示全部樓層
出太陽了
回復

Victor9394 發表於 2016-9-20 13:47:44 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-20 12:06
我咁窮都可以用分期買, 版主依家兩個人搵錢, 點會無?

兩個人搵錢放入兩個唔同戶口
回復

powergun 發表於 2016-9-20 13:54:05 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-9-20 13:47
兩個人搵錢放入兩個唔同戶口

唔係用聯名戶口的嗎? 點都好, 資產一定大左的
回復

Victor9394 發表於 2016-9-20 16:34:54 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-20 13:54
唔係用聯名戶口的嗎? 點都好, 資產一定大左的

冇開聯名戶口,好似冇咁既需要

個人資產冇乜大到,成份糧都係去哂供樓、差响、水電煤...etc
回復

powergun 發表於 2016-9-20 16:41:42 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-9-20 16:34
冇開聯名戶口,好似冇咁既需要

個人資產冇乜大到,成份糧都係去哂供樓、差响、水電煤...etc ...

如果係咁就當然窮啦, 供乜都係你比哂, 但你老婆都應要負擔d 的
回復

Victor9394 發表於 2016-9-20 17:24:12 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-20 16:41
如果係咁就當然窮啦, 供乜都係你比哂, 但你老婆都應要負擔d 的

我又冇計較過既~ 衰在自己而家搵得太少
回復

powergun 發表於 2016-9-20 17:37:18 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-9-20 17:24

所以咪蝕囉, 開支大左, 但收入不變
回復

Melb 發表於 2016-9-20 19:23:46 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-9-20 17:24

我覺自己好窮
回復

Melb 發表於 2016-9-20 19:25:46 |顯示全部樓層
明日最低氣溫僅24度 天文台預告或再有颱風形成

https://hk.news.yahoo.com/%E6%98 ... 8%90-044000085.html

【星島日報報道】天文台於中午發出最新「九天天氣預報」,預料本週後期至下週初可能有熱帶氣旋生成,大致移向呂宋至台灣以東海域,但路徑仍不確定性。
  秋風起,今日氣溫明顯驟降,天文台預料未來一兩日部分時間有陽光,早晚有一兩陣雨,溫度最低更只有24度,最高29度,周五至周日多雲,有幾陣雨。
  雖然踏入九月尾,但颱風季節仍未完結,天文台預料本週後期至下週初西北太平洋可能有熱帶氣旋生成,並大致移向呂宋至台灣以東海域,但其往後的路徑存在不確定性。至於熱帶氣旋馬勒卡會在今天橫過日本南部,並逐漸轉變成溫帶氣旋。東北季候風會在未來數天影響廣東沿岸。此外,現時影響南海中至北部的雨帶會在本週後期逐漸靠近華南沿岸。

回復

Melb 發表於 2016-9-20 19:28:34 |顯示全部樓層
熱帶氣旋周末形成 強度似足2010年「鮎魚」

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0920_00822_001.html

【on.cc東網專訊】 超強颱風「鮎魚」翻版或在十一前夕駕臨香港!天文台預測,本周後期至下周初,西北太平洋可能生成熱帶氣旋,有天文發燒友更細心地發現該股熱帶氣旋不論在時間、生成位置、強度與路徑,都與2010年的超強颱風「鮎魚」十分相似,事有湊巧,若今次「打得成風」,同樣會命名為「鮎魚」!

號稱「史上最強」的超強颱風「鮎魚」,於2010年10月中下旬襲港,由於在菲律賓造成36人死亡及重大破壞,政府如臨大敵,首次召開跨部門防風應變會議商討對策,幸最終本港「避過一劫」,天文台一度最高僅懸掛3號強風信號。

天文發燒友陳先生表示,觀乎新形成的熱帶氣旋,其生成位置位於西北太平洋、強度達到超強級數、以及預測路徑都與當年的「鮎魚」十分相似,十足十「翻版」。但他坦言,秋季的颱風路徑難以預測,「副熱帶高壓脊冇咁穩定」,故今次是否「打得成」仍是未知之數。

都係去台灣日本架啦  發表於 2016-9-20 21:05
回復

powergun 發表於 2016-9-20 21:05:09 |顯示全部樓層

宇宙首富都話窮, 普通人唔知有幾窮呢

你依D有錢人都唔明既  發表於 2016-9-21 09:24
回復

powergun 發表於 2016-9-21 09:09:02 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致天晴, 晚上有一兩陣雨, 氣溫25至31度, 現時25度

今早清涼又有太陽, 唔錯的, 明日就係秋分了, 之後就日短夜長啦
回復

powergun 發表於 2016-9-21 09:35:26 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-9-20 19:28
熱帶氣旋周末形成 強度似足2010年「鮎魚」

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160920/bkn-2016092017391 ...
Melb
你依D有錢人都唔明既

我係宇宙最窮的人來的

得啦...不用解釋了  發表於 2016-9-21 11:48
回復

samanthaor 發表於 2016-9-21 10:58:17 |顯示全部樓層
其實, 香港入秋就好難打得成風架啦~
加上有李生係度, 更加難~開個盤, 100%打唔成~
回復

powergun 發表於 2016-9-21 11:03:22 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-9-21 10:58
其實, 香港入秋就好難打得成風架啦~
加上有李生係度, 更加難~開個盤, 100%打唔成~ ...

任天文台講, 都話星期六至可能打的, 就知了
回復

samanthaor 發表於 2016-9-21 11:47:38 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-21 11:03
任天文台講, 都話星期六至可能打的, 就知了

放假先黎打風, 好無引~
回復

powergun 發表於 2016-9-21 11:50:52 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-9-21 11:47
放假先黎打風, 好無引~

唔打就最好
回復

samanthaor 發表於 2016-9-21 11:55:47 |顯示全部樓層

其實我想問下, 0的食虫植物係唔係由種子種起個0的都係生得好慢?
回復

powergun 發表於 2016-9-21 11:59:47 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-9-21 11:55
其實我想問下, 0的食虫植物係唔係由種子種起個0的都係生得好慢?

我無用種子種食蟲植物的, 我的係用孢芽, 或佢自己分枝出黎的, 理論上由種子種應大得快的, 不過都要睇物種的特性的, 大多數食蟲植物夏季都係長得較慢的
回復