食蟲版の好友聊 [2016年9月]

關閉 [複製鏈接]
作者: Victor9394 發表于 2016-9-2 09:27:22
11096 211
powergun 發表於 2016-9-26 21:43:21 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-9-26 21:40
都唔明某D人點解可以全程坐車做依D咁行為

依家我都係咁, 不過係捉精靈

= = " (又係全程挖鼻屎咁捉?)  發表於 2016-9-26 21:44
回復

powergun 發表於 2016-9-27 08:58:49 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致天晴及酷熱, 但有煙霞, 稍後局部地區有驟雨, 氣溫28至33度, 現時29度

今早有太陽, 無乜風, 幾熱的, 稍後天氣應漸轉差的, 大家帶遮啦
回復

Victor9394 發表於 2016-9-27 09:31:59 |顯示全部樓層
各位早晨~ 今日超焗,空氣很差,盡量留o係安全地方!
回復

cyamy 發表於 2016-9-27 09:39:58 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-26 21:02
不嬲都無街去架
你放假去邊度架?

放假梗係出街逛逛,到郊外郊遊了
回復

powergun 發表於 2016-9-27 09:41:04 |顯示全部樓層
cyamy 發表於 2016-9-27 09:39
放假梗係出街逛逛,到郊外郊遊了

有無帶埋隻貓貓去呀?

無貓了  發表於 2016-9-27 09:43
回復

cyamy 發表於 2016-9-27 09:42:26 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-9-27 09:31
各位早晨~ 今日超焗,空氣很差,盡量留o係安全地方!

熱到爆,完全睇唔到對面海

打風前係咁架啦  發表於 2016-9-27 09:48
回復

samanthaor 發表於 2016-9-27 11:30:10 |顯示全部樓層
打得成咩? 我睇過個圖, 唔好打到WOR~台灣同事冇返工, 黎熱氣谷晒過黎HK, 我係樓下等車, 5分鐘已經成個妝溶晒
回復

powergun 發表於 2016-9-27 11:37:54 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-9-27 11:30
打得成咩? 我睇過個圖, 唔好打到WOR~台灣同事冇返工, 黎熱氣谷晒過黎HK, 我係樓下等車, 5分鐘已經成個妝溶 ...

有李氏力場, 一定打唔成的, 就算打得成都係半日, 假期或半夜的, 呢個風都剛剛hi 到一下, 但就會搞到天氣壞左唔少了
回復

Victor9394 發表於 2016-9-27 13:24:11 |顯示全部樓層
風就一定打得成既~
不過o係台灣打成 XD

即係係香港係打唔成的  發表於 2016-9-27 21:46
回復

Melb 發表於 2016-9-27 20:18:30 |顯示全部樓層

鮎魚未登陸 關島恐有颱風再形成

https://hk.news.yahoo.com/%E9%AE ... 8%90-010100911.html

【星島日報報道】颱風鮎魚來勢洶洶,預計今日登陸兼影響台灣,但原來鮎魚有可能並非「最後」的颱風,根據日本氣象廳顯示,關島東方海面,一個熱帶低氣壓正在發展,仍然有機會成為颱風「暹芭」,中國內地不少民眾也擔心會有「雙颱風」影響十一國慶假期。
  颱風接連影響台灣,還沒登陸之時又有另一熱帶低氣壓發展,日本氣象廳(JMA)發布「颱風形成預警」,預見關島東方海面的熱帶低氣壓,有可能升成為颱風「暹芭」,不過由於仍有一段距離,變數頗大。
  上海的氣象愛好者就表示,近年的國慶假期,好像都有颱風,例如2008年國慶有「薔薇」、「米克拉」及「海高斯」三颱風,去年則是「彩虹」及「彩雲」。

回復

powergun 發表於 2016-9-28 09:09:07 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致多雲, 稍後有幾陣驟雨, 氣溫27至32度, 現時30度, 天文台於早上8時40分, 發出1號戒備信號

今日打風了, 天文台表示,本港普遍吹強風的機會較低,今日改發3號強風信號機會不大。

天文台預計,強烈熱帶風暴「鮎魚」已於福建登陸,正逐漸減弱,但預料日間會採取較偏西方向移動接近廣東,環流今日會逐漸影響香港,本港離岸會吹強風,高地間中吹烈風。
回復

Victor9394 發表於 2016-9-28 09:25:50 |顯示全部樓層
各位早晨~ 灰曚曚既第二日,今朝見到好多蜻蜓飛來飛去,快下雨了~

灰曚曚的日子重會維持多幾日的  發表於 2016-9-28 11:56
回復

Melb 發表於 2016-9-28 11:06:41 |顯示全部樓層
下一個颱風預測路徑

回復

powergun 發表於 2016-9-28 14:23:31 |顯示全部樓層
原來今日係雨傘運動兩周年, 油塘出現「我要真普選」直幡,  由消防拆走
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20160928/55702553
出處: 蘋果日報
回復

powergun 發表於 2016-9-28 15:37:25 |顯示全部樓層
以大嶼山鳳凰徑為主題特別郵票下月13日推出
http://news.rthk.hk/rthk/ch/comp ... m?spTabChangeable=0
出處: 香港電台
回復

powergun 發表於 2016-9-28 23:14:46 |顯示全部樓層
天文台取消所有熱帶氣旋警告信號。
回復

powergun 發表於 2016-9-29 09:08:11 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致多雲, 有一兩陣驟雨, 氣溫24至29度, 現時27度

今日落雨了, 今早雨勢雖不大, 但都要開遮的, 落雨就無咁熱, 預測晚上會跌到得24度的, 今晚應唔使開冷氣了
回復

powergun 發表於 2016-9-30 08:57:53 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日部分時間有陽光, 有一兩陣驟雨, 氣溫23至28度, 現時24度

今日係九月份最後一日, 打完風的早上幾清涼下的, 抖了幾日, 明日假期又要忙追劇了
回復

angela819 發表於 2016-9-30 09:13:33 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-30 08:57
各位早晨, 今日部分時間有陽光, 有一兩陣驟雨, 氣溫23至28度, 現時24度

今日係九月份最後一日, 打完風的早 ...

大師放完大假呀?點解放完假先劇?而不是放假追劇?
回復

powergun 發表於 2016-9-30 09:22:46 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2016-9-30 09:13
大師放完大假呀?點解放完假先劇?而不是放假追劇?

唔係, 放假至可以成日煲劇的, 返工當休息
回復