食蟲版の好友聊 [2016年8月]

關閉 [複製鏈接]
作者: Victor9394 發表于 2016-8-1 11:58:03
9730 318
Melb 發表於 2016-8-24 21:16:31 |顯示全部樓層
有興趣的花友可以去以下網址睇下

花墟一巡(綜合篇)-2016年8月24日
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 3&fromuid=83822
(出處: 香港園藝館)

花墟短巡(綜合篇)-2016年8月21日
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 7&fromuid=83822

有勞~  發表於 2016-8-25 13:30
回復

Melb 發表於 2016-8-24 21:19:01 |顯示全部樓層

香港園藝館全新手機網頁版出左啦,結構改善了,功能多DD,希望能帶給大家方便.只要用手機上hkplants.com就可以試用了.

試過下, 我地老野都係用大機好  發表於 2016-8-24 23:53
用緊  發表於 2016-8-24 22:39
回復

powergun 發表於 2016-8-24 21:26:44 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-8-24 21:12
一早我都估到係你地3個架啦

我無睇錯的

關我乜事, 我只係普通小市民來的
回復

Melb 發表於 2016-8-24 22:33:51 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-8-24 21:26
關我乜事, 我只係普通小市民來的

你一定有份 = =

絕對無的  發表於 2016-8-24 23:11
回復

powergun 發表於 2016-8-24 23:48:48 |顯示全部樓層
新聞話大陸已部處5G網路, 我地剛用4G, 依家又黎5G啦, 通訊科技真係勁
回復

powergun 發表於 2016-8-25 09:06:06 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致天晴及酷熱, 但稍後局部地區有驟雨, 氣溫28至33度, 現時28度

今早天氣唔錯的, 早上唔算太熱, 無咁潮濕, 相信九月後應漸轉乾爽的, 秋高氣爽的季節終於來到了
回復

samanthaor 發表於 2016-8-25 09:55:26 |顯示全部樓層
個C子山已變了超強台風~但....都唔係黎我地度~唔係, 唔好過黎, 就黎WEEKEND~
回復

Melb 發表於 2016-8-25 21:29:52 |顯示全部樓層
港鐵「開心搭.生日獎」抽出 9月10日中獎

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0823_00822_001.html

【on.cc東網專訊】 9月壽星要注意啦!港鐵由今年4月起推出「開心搭.生日獎」抽獎活動,每月抽出一個幸運日,在該天生日的香港市民將獲得港鐵送上生日驚喜。繼3月首次抽獎後,第6次抽獎今日舉行,抽出的生日之星日期為9月10日。

港鐵「開心搭.生日獎」,每月抽出下一個月份的中獎日期,凡是在該天生日、持香港身份證人士即可獲得生日獎,領取「Happy Birthday全日通」車票。除可在車票發出起計30天內,享受一天全日免費「任搭」優惠外,更可獲贈一張港幣50元港鐵商場現金禮券及其他商戶優惠券。

得獎者可於9月1日起,在9月任何一個星期日之指定時間內,前往大部分港鐵站的特設換領站或客務中心,或於平日到紅磡站的旅客服務中心,憑身份證即可換領生日獎。

奧運乒乓球銀牌得主李靜(中)、世界冠軍保齡球手胡兆康(右)今出席「開心搭.生日獎」抽獎活動。(港鐵提供)
回復

powergun 發表於 2016-8-25 23:07:08 |顯示全部樓層
本港出現首宗外地傳入寨卡病毒感染個案。

衞生防護中心總監梁挺雄說,感染者是一名38歲外籍女子,居住在將軍澳,在中環上班,本月6日至20日到過加勒比海聖巴泰勒米島,在當地曾被蚊叮。

梁挺雄說,該名女子在本月20日出現關節痛及紅眼,但無發燒,前日去私家醫院求醫,並驗尿及驗血,今日傍晚證實對寨卡病毒呈陽性反應,感染者現時情況穩定,在聯合醫院接受隔離治療。

食環署防治蟲鼠主任主管李明偉說,明日將到感染者工作及居住等地方作蚊患調查及滅蚊工作。
回復

powergun 發表於 2016-8-26 08:55:36 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日部分時間有陽光, 天氣酷熱, 日間有煙霞, 稍後有幾陣驟雨及雷暴, 氣溫27至33度, 現時29度

今日係星期五了, 今早好好天, 藍天白雲, 又有太陽, 但預測未來兩日都有雨的, 呢個星期都好忙, 明日要好好休息下了
回復

Victor9394 發表於 2016-8-26 13:44:54 |顯示全部樓層
今日真係熱到核爆,出去食飯慢慢行幾分鐘已經濕哂
回復

powergun 發表於 2016-8-26 14:37:03 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-8-26 13:44
今日真係熱到核爆,出去食飯慢慢行幾分鐘已經濕哂

係呀, 依家33度呀

但又無風打都咁熱既  發表於 2016-8-26 19:17
回復

Melb 發表於 2016-8-26 19:17:12 |顯示全部樓層
機場巴士路線通告

A33.jpg A47X.jpg
回復

Melb 發表於 2016-8-26 19:29:09 |顯示全部樓層
有興趣的花友可以去以下網址睇下

花墟一巡(食蟲植物篇)-2016年8月24日
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 7&fromuid=83822

花墟一巡(食蟲植物篇)-2016年8月21日
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 1&fromuid=83822

回復

Melb 發表於 2016-8-26 19:57:18 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-8-26 14:37
係呀, 依家33度呀

特別天氣提示
位於廣東內陸的雷雨帶正逐漸向南移動,並可能於未來一兩小時影響本港。市民請提高警惕。 (26-08-2016 18:15)

預料高達每小時80公里或以上的陣風繼續吹襲香港。 (26-08-2016 18:55)

天氣概況:
一 道 廣 闊 低 壓 槽 會 在 週 末 期 間 為 廣 東 帶 來 驟 雨 及 雷 暴 。 一 股 大 陸 氣 流 將 於 下 週 初 為 華 南 帶 來 稍 涼 及 較 乾 燥 的 天 氣 。 預 料 該 大 陸 氣 流 會 在 下 週 中 後 期 逐 漸 被 一 股 西 南 氣 流 取 代 。 此 外 , 熱 帶 氣 旋 獅 子 山 會 在 未 來 兩 三 天 向 東 北 方 向 移 動 , 逐 漸 靠 近 日 本 本 州 。

回復

powergun 發表於 2016-8-26 22:19:46 |顯示全部樓層
成地曱甴, 重上身, 拍呢場戲比我就驚到震了
未命名 - 12.jpg
未命名 - 13.jpg
回復

powergun 發表於 2016-8-27 08:06:29 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日短暫時間有陽光, 有幾陣驟雨, 下午驟雨較多及有幾陣雷暴, 氣溫26至32度, 現時28度

今日落雨了, 雨勢重可能好大的, 但依家外面仍陽光普照, 大家外出時要帶遮了, 兩個星期以來未放過假, 希望今日唔使OT啦

回復

powergun 發表於 2016-8-27 14:50:57 |顯示全部樓層
裝左兩部 mytv super 係屋企,  一部係廳, 另一部係房我睇
回復

powergun 發表於 2016-8-27 17:16:49 |顯示全部樓層
煲緊羋月傳, 睇左兩集都拍唔錯呀, 係mytv super播, 除左開頭有一個之外, 中間全無廣告的,  又清又靚, 幾好
回復