食蟲版の好友聊 [2016年4~5月]

關閉 [複製鏈接]
作者: Victor9394 發表于 2016-4-6 11:31:25
11107 646
powergun 發表於 2016-5-30 11:22:18 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-5-30 11:10
(認真左timmm... =_=" )
其實知表面(表述) 並不知不了解(接近)全部 (真確性),  , 唔好咁快斷定做總結 ,  ...

唔係咁諗的, 植物係自然環境係真係有好猛的日光照的, 迷毛係全日照下應係鮮紅色好靚的, 自然健康啦, 相反唔夠光就變成青BB, 無咁健康的了, 係人工環境無法滿足到全日照下, 加燈係不二法門來的

我都係吹水咋, 唔好咁認真呀
我都好少去買動物或植物的, 但都係正常的商業活動, 又可令人得到心頭好, 同埋亦可帶動經濟發展的
回復

iluvuboyz 發表於 2016-5-30 11:29:49 |顯示全部樓層

而家d討論甘學術性既?!~~~

powergun
BB 早晨

仲算吾算早呢?!~哈哈!!~就食lunch了~~

powergun
十一點半咋喎

12點半就食lunch了~~~

十一點半咋喎  發表於 2016-5-30 11:34
BB 早晨  發表於 2016-5-30 11:31
回復

powergun 發表於 2016-5-30 11:33:09 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-5-30 11:29
而家d討論甘學術性既?!~~~

入左939未呀, 又升返五蚊了
回復

iluvuboyz 發表於 2016-5-30 11:34:55 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-5-30 11:33
入左939未呀, 又升返五蚊了

未...........
已經吾記得左睇~~~
我想知英國脫吾脫歐, 有冇大影響架呢?!~
回復

powergun 發表於 2016-5-30 11:36:52 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-5-30 11:34
未...........
已經吾記得左睇~~~
我想知英國脫吾脫歐, 有冇大影響架呢?!~  ...

當然有啦, 不過應脫不了的, 脫了影響太大了
回復

viviwong 發表於 2016-5-30 11:46:40 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-5-30 11:22
唔係咁諗的, 植物係自然環境係真係有好猛的日光照的, 迷毛係全日照下應係鮮紅色好靚的, 自然健康啦, 相反 ...

(好多問題小妹 =_=) 全部迷毛品種強光(燈)照射下都係紅紅的 ?_?

我再搵搵和觀察另一處野外o既毛毛係咪又係咁先
(太陽照射方位/ 直射暴曬或略有野草遮掩 或岩石高中低位置<->太陽折射位 etc..都唔係好紅卜卜) ... =_="
關唔關水質, 有其他植物遮蔭 事 ... ?_?

"商業...
經濟...
發展..."

算啦... 我投降了.. ^^""  XDDD
回復

powergun 發表於 2016-5-30 11:54:21 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-5-30 11:46
(好多問題小妹 =_=) 全部迷毛品種強光照射下都係紅紅的 ?_?

我再搵搵和觀察另一處野外o既毛毛係咪又係咁 ...

係咪全部迷毛品種強光照射下都係紅紅的, 等版主答你, 但有光照就一定較健康D的

香港呢個社會, 係要有人消費, 商戶至可有$出糧比員工, 交租, 買貨等的, 所以政府一定要諗辦法刺激一下消費的, 唔係只靠遊客的
回復

viviwong 發表於 2016-5-30 12:05:14 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-5-30 11:54
係咪全部迷毛品種強光照射下都係紅紅的, 等版主答你, 但有光照就一定較健康D的

香港呢個社會, 係要有人 ...

知道, 我都係這社會入面, 唔玩唔得, 一啲洗(食野多過買植物)一啲儲... 只係覺得整體世界過度消費..  失控左...
回復

powergun 發表於 2016-5-30 12:14:17 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-5-30 12:05
知道, 我都係這社會入面, 唔玩唔得, 一啲洗(食野多過買植物)一啲儲... 只係覺得整體世界過度消費..  失控 ...

呢個社會係K型左的, 我地父母個代, 社會雖窮, 但老板的都會年年加人工比員工的, 咁至可令員工去消費的, 帶動經濟發展, 但依家通脹年年升, 但公司比伙記的人工十幾年不變, 有減無加, 叫人地點去消費呢
回復

viviwong 發表於 2016-5-30 12:25:07 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-5-30 12:14
呢個社會係K型左的, 我地父母個代, 社會雖窮, 但老板的都會年年加人工比員工的, 咁至可令員工去消費的,  ...

睇消費邊一方面 , 其實仍有很多消費能力超高o捨得洗既人類...
依加富就愈富, 窮就愈窮 , 似乎想爬高都爬唔到上去...
回復

powergun 發表於 2016-5-30 12:27:48 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-5-30 12:25
睇消費邊一方面 , 其實仍有很多消費能力超高o捨得洗既人類...
依加富就愈富, 窮就愈窮 , 似乎想爬高都爬 ...

所講的是如我的社會上最低下的一群人, 十幾年人工一樣的那個群組
回復

viviwong 發表於 2016-5-30 12:35:19 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-5-30 12:27
所講的是如我的社會上最低下的一群人, 十幾年人工一樣的那個群組

(唔好勞氣啦~~~ : ) )
( 講笑, 吹吹水) 嘿~ 人工高到無得加~ : 3

好似聽講 Melb 大大話你係有米人類boo ~~
回復

powergun 發表於 2016-5-30 12:43:38 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-5-30 12:35
(唔好勞氣啦~~~ : ) )
( 講笑, 吹吹水) 嘿~ 人工高到無得加~ : 3

你唔好信佢呀, 佢係宇宙首富來的, 人工都重有得加, 富者越富嘛, 點可能無得加的呢? 但貧者無得加就係事實來的
回復

iluvuboyz 發表於 2016-5-30 12:52:53 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-5-30 11:36
當然有啦, 不過應脫不了的, 脫了影響太大了

甘我都估脫吾到, 但上次希臘個單野, 個市都跌左好多
回復

viviwong 發表於 2016-5-30 12:58:23 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-5-30 12:43
你唔好信佢呀, 佢係宇宙首富來的, 人工都重有得加, 富者越富嘛, 點可能無得加的呢? 但貧者無得加就係事實 ...

旁觀者不清... 唔知你地... XDDD : P
回灣仔打"等"... (閃...)

再見  發表於 2016-5-30 13:00
回復

powergun 發表於 2016-5-30 13:01:37 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-5-30 12:52
甘我都估脫吾到, 但上次希臘個單野, 個市都跌左好多

你有餘$ 唔買股買 ibon 啦, 都唔錯的
回復

Victor9394 發表於 2016-5-30 14:03:40 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-5-30 11:00
我一起身就開燈, 到訓教至熄的, 所以都唔使整時間制

你每日都同一時間起身?
回復

powergun 發表於 2016-5-30 14:09:53 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-5-30 14:03
你每日都同一時間起身?

是的, 差不多的, 最多只差一兩個鐘的
回復

powergun 發表於 2016-5-30 16:35:58 |顯示全部樓層
港鐵11月起推出「特惠星期六」新優惠計劃

港鐵公布票價新安排和車費優惠計劃。

港鐵今年推出「特惠星期六」的新優惠計劃,由11月起至明年3月,每個月的第一個星期六,成人可以小童優惠價乘坐港鐵,而長者、學生和殘疾人士則可以1元乘坐港鐵。

另外,港鐵亦會將全港32個港鐵特惠站的乘車優惠票價,劃一全部定於2元,以及延長都會票的期限等。

港鐵商務總監楊美珍表示,港鐵投放5億元作各種的優惠,為乘客節省24億元的車費。
回復

powergun 發表於 2016-5-31 00:43:41 |顯示全部樓層
港鐵商務總監楊美珍表示,選擇星期六提供優惠,是因為平日乘客已經很多,不想再增加人流。

即係週末唔夠人, 所以減價吸客, 繼續賺到盡
回復