食蟲版の好友聊 [2016年4~5月]

關閉 [複製鏈接]
作者: Victor9394 發表于 2016-4-6 11:31:25
11105 646
Melb 發表於 2016-5-28 18:33:57 |顯示全部樓層
GOOD EVENING

回復

Melb 發表於 2016-5-28 18:36:54 |顯示全部樓層
暴雨警告信號

香港天文台在下午4時35分發出之有關黃色暴雨警告信號的特別報告:

暴雨警告信號現時為黃色,表示香港廣泛地區已錄得或預料會有每小時雨量超過30毫米的大雨,且雨勢可能持續。

一些低窪地帶及排水欠佳的地區會出現水淹。可能受大雨及水浸影響之市民應採取適當的預防措施,以防止可能引致的損失。

大雨可能引致山洪暴發,市民應遠離河道。可能受河道氾濫影響之市民應採取適當的預防措施,以避免損失。

請留意電台或電視台廣播有關交通情況及其他有關暴雨消息之報告。

已退消了暴雨警告了  發表於 2016-5-28 18:47
回復

Melb 發表於 2016-5-28 18:44:01 |顯示全部樓層

朱幼麟公開手機通訊內容指國泰女職員被梁振英罵至流淚

前港區人大代表朱幼麟再次召開記者會,談及行政長官梁振英女兒行李事件。
朱幼麟公開一段聲稱是有關人士在4月7日的手機通訊內容,內容指梁振英是「大話精」,在電話內罵到國泰航空的女同事哭了,並指「處理事件的都是頭等團隊的同事,大老板非常重視,要員工收聲」。
朱幼麟表示,在約一星期前從一名涉事的女子身上得到這個資料,女子要求他不要透露身份。朱幼麟將有關手機通訊內容放大列印貼在一幅告示版上,向在場記者展示,又表示為內容的真確性負起法律責任。
朱幼麟表示,機管局早前的報告內容無提及有職員流淚事件,但並不代表無發生過。他指出這個通訊內容能反映出當事人的心態。
他表示,事件中有人生活在白色恐怖之中,不可以說真話,又指人人平等的原則很重要,不能被特權破壞原則,強調會追究到底。

https://hk.news.yahoo.com/%E6%9C ... 7%9A-082709145.html
回復

viviwong 發表於 2016-5-29 00:10:25 |顯示全部樓層
一堆野外生活的毛氈苔族群

應該分開發帖分享  發表於 2016-5-30 09:18

評分

查看全部評分

回復

yatjill 發表於 2016-5-29 01:31:13 |顯示全部樓層
好大群!
回復

Melb 發表於 2016-5-29 07:46:11 |顯示全部樓層
各位早晨

回復

Melb 發表於 2016-5-29 07:47:54 |顯示全部樓層
"講鐵"下月已抽出的中獎日

月份        中獎日
6月        6月5日
5月        5月17日
4月        4月27日

下月加價了

回復

powergun 發表於 2016-5-29 08:06:58 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-5-29 07:47

中左都無用, 我都無乜機會搭講鐵
回復

powergun 發表於 2016-5-29 08:06:58 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-5-29 07:47

中左都無用, 我都無乜機會搭講鐵
回復

powergun 發表於 2016-5-29 08:11:12 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致多雲, 有幾陣驟雨及雷暴, 氣溫26至31度, 現時29度, 好熱了

今日係五月份最後的週日, 過埋今日, 五月重有兩日就完結了, 五窮之後就係六絕, 希望大家捱得過啦
回復

powergun 發表於 2016-5-29 08:12:11 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-5-29 00:10
一堆野外生活的毛氈苔族群

你親自影架?
回復

viviwong 發表於 2016-5-29 09:16:28 |顯示全部樓層

係呀~~ 今個月中行行下山發現 , 但手機無電又無帶相機 ...
琴日朝早再去影 , 好多位有山泥倒塌 , 怕見唔到佢地 , 好彩佢地仲係度 ...
不過 , 上次開花開得燦爛, 今次見一啲開完一啲未開...
回復

viviwong 發表於 2016-5-29 09:19:14 |顯示全部樓層

大大細細 , 起碼有三十粒以上...
回復

powergun 發表於 2016-5-29 09:24:47 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-5-29 09:16
係呀~~ 今個月中行行下山發現 , 但手機無電又無帶相機 ...
琴日朝早再去影 , 好多位有山泥倒塌 , 怕見唔 ...

昨日下午山洪暴發喎, 不過好彩所有人都有驚無險

原來香港真係有野生毛的, 不過好似唔紅的, 我種個d 重紅過佢的
回復

viviwong 發表於 2016-5-29 09:37:30 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-5-29 09:24
昨日下午山洪暴發喎, 不過好彩所有人都有驚無險

原來香港真係有野生毛的, 不過好似唔紅的, 我種個d 重紅 ...

係呀 , 水流急 , 天氣熱o者 ~~
朋友講過還有一處有佢地蹤跡 , 下個月去搵下搵下...
知啦知啦~ 根叔叔你最紅, 養功好~~

回復

powergun 發表於 2016-5-29 09:40:50 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-5-29 09:37
係呀 , 水流急 , 天氣熱o者 ~~
朋友講過還有一處有佢地蹤跡 , 下個月去搵下搵下...  
知啦 ...

我用燈照的, 理論上野生的應好陽光, 更紅至係的
回復

viviwong 發表於 2016-5-29 10:00:03 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-5-29 09:40
我用燈照的, 理論上野生的應好陽光, 更紅至係的

我的多數曬太陽 , 少用燈 , 佢地都唔太紅...
陽光/燈光 <-> 毛氈苔啲毛紅唔紅 , 唔清楚... 嗚~
回復

powergun 發表於 2016-5-29 10:16:27 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-5-29 10:00
我的多數曬太陽 , 少用燈 , 佢地都唔太紅...
陽光/燈光  毛氈苔啲毛紅唔紅 , 唔清楚... 嗚~ {:emoji_054: ...

我室內唔夠陽光的, 所以用 LED 燈照的, 紅架
回復

viviwong 發表於 2016-5-29 22:42:00 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-5-29 10:16
我室內唔夠陽光的, 所以用 LED 燈照的, 紅架

哦~~~
我有LED燈 , 不過一時時使用 , 唔會長開 , 懶插掣拔掣...  
回復

powergun 發表於 2016-5-29 23:06:20 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-5-29 22:42
哦~~~
我有LED燈 , 不過一時時使用 , 唔會長開 , 懶插掣拔掣...

一盞燈10火左右, 長開都唔覺的
回復