~我的小天地~ (last update: 22/1/09)(我嘅白小姐都開花喇^^)

關閉 [複製鏈接]
作者: cyhh 發表于 2008-9-5 01:51:08
57556 966
Agnes 發表於 2008-9-28 00:29:34 |顯示全部樓層
佢亂抓野「冷」, 於是我俾支竹仔 tum下佢lor.
P1020734 (Small).JPG
回復

Alfphy 發表於 2008-9-28 00:37:43 |顯示全部樓層
佢生得咁快,睇來你都tum得佢好開心!
回復

Agnes 發表於 2008-9-28 00:50:31 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-28 00:37 發表
佢生得咁快,睇來你都tum得佢好開心!

個多星期就生成o甘, 真係好快.
枝竹仔都快滿足唔到佢. 我傍晚插入去, 佢立刻抓實, 「冷」的意慾極強.
回復

cyhh 發表於 2008-9-28 01:01:40 |顯示全部樓層
個幾星期就咁,咁我都唔洗好耐咋wor~期待中
回復

cedric523 發表於 2008-9-28 08:25:17 |顯示全部樓層
我係 bun bun 買鬱金香都係 $ 58 十粒, 係荷蘭品種 。
cyhh, 你買的顏色係點樣架 ? 我的係全部都係黑色, 花瓣邊係羽毛形態, 個名叫 Black Parrot
我依家已經將佢哋消毒後放係雪櫃, 等六個星期後再攞出來種 ~
回復

cedric523 發表於 2008-9-28 08:26:12 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-28 00:29 發表
佢亂抓野「冷」, 於是我俾支竹仔 tum下佢lor.

哇 ! 原來可以"冷"到咁長, 可惜屋企無位俾佢"冷"
回復

cyhh 發表於 2008-9-28 16:55:30 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-9-28 08:25 發表
我係 bun bun 買鬱金香都係 $ 58 十粒, 係荷蘭品種 。
cyhh, 你買的顏色係點樣架 ? 我的係全部都係黑色, 花瓣邊係羽毛形態, 個名叫 Black Parrot
我依家已經將佢哋消毒後放係雪櫃, 等六個星期後再攞出來種 ~ ...

我有7隻顏色:黃色,紅色,紫色,深紫色,粉紅色,黃紅mix,同埋橙色
本身今日諗住從泥度攞番出黎,但因為老闆係用水溶性嘅筆mark低,拎番出黎已經唔知咩色
所以算啦,睇吓發唔發到~

但老闆話因為空運過程已經雪左,佢話唔再雪都ok~
回復

alilovebyj 發表於 2008-9-28 21:45:41 |顯示全部樓層
多口問一句,大家的天台向那個方向。
因為我的是向東北,風很大,有何防風措施可做呢?
如要在天台加建一些防風的東西,有何要注意呢?
回復

cyhh 發表於 2008-9-28 22:09:21 |顯示全部樓層
原帖由 alilovebyj 於 2008-9-28 21:45 發表
多口問一句,大家的天台向那個方向。
因為我的是向東北,風很大,有何防風措施可做呢?
如要在天台加建一些防風的東西,有何要注意呢?

我天台向正東ga !但由於另外幾邊都冇野遮,加上地勢高,所以打風都係死硬…所以我喺打風時會全部植物加上防風網,同埋細盆的要搬入屋,但啱啱呢次太大風了,連防風網都吹爛咗啲!
回復

cyhh 發表於 2008-9-28 22:17:29 |顯示全部樓層
至於加建防風措施,由於在天台加「蓋」係犯法,其他嘅防風措施可以考慮加建戶外木作圍牆,但要睇番靚唔靚囉,如果四邊圍晒就唔多靚喇:)
回復

yuwaiman 發表於 2008-9-28 22:43:53 |顯示全部樓層
其實我天台都係四邊冇嘢的, 我今次發覺將d細嘅植物推埋一齊, 高嘅就同平放在地, 可能的話搵嘢攔住, 咁樣做對我呢講係最安全的,佢地傷亡會低d
回復

cyhh 發表於 2008-9-28 22:50:15 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-9-28 22:43 發表
其實我天台都係四邊冇嘢的, 我今次發覺將d細嘅植物推埋一齊, 高嘅就同平放在地, 可能的話搵嘢攔住, 咁樣做對我呢講係最安全的,佢地傷亡會低d

咁請問d黎會冇倒晒出黎?同埋有冇d咩辦法可以搬得輕鬆d呢?(因為一個人搬樹都幾辛苦 )
回復

yuwaiman 發表於 2008-9-29 10:53:56 |顯示全部樓層
泥就梗會冇緊d架, 不過好過盆花有事
之於搬就只有靠自己了, 不過真係好倦架
回復

cyhh 發表於 2008-9-29 12:19:12 |顯示全部樓層
原來是這樣...仲諗住有懶人法可以偷吓雞添
不過今日上天台,已經覺得有秋意了,陽光一d都唔熱,仲要有秋風 我諗夏天已告一段落了.

同埋呢,我嘅百合球根已開始長長,連d再亮吓相吖
回復

cedric523 發表於 2008-9-29 16:36:04 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-9-28 16:55 發表

我有7隻顏色:黃色,紅色,紫色,深紫色,粉紅色,黃紅mix,同埋橙色
本身今日諗住從泥度攞番出黎,但因為老闆係用水溶性嘅筆mark低,拎番出黎已經唔知咩色
所以算啦,睇吓發唔發到~

但老闆話因為空運過程已經雪左,佢話唔 ...

唔知我個隻需唔需要雪呢 ?
因為我個隻係一袋過十粒, 有牌子, 荷蘭出
不過依家氣温咁熱, 我諗雪一雪會好點, 如果無花就真係................
回復

cyhh 發表於 2008-9-29 17:32:51 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-9-29 16:36 發表

唔知我個隻需唔需要雪呢 ?
因為我個隻係一袋過十粒, 有牌子, 荷蘭出
不過依家氣温咁熱, 我諗雪一雪會好點, 如果無花就真係................

我今早見佢好似有d"異樣"...唔知係咪發芽呢?期待中
回復

cedric523 發表於 2008-9-29 21:52:08 |顯示全部樓層
或者有機會出根喇 !!! 期待你的好消息 ~
回復

elainecyy 發表於 2008-9-30 00:30:23 |顯示全部樓層
我都係住天台, 但係我就有個大逢, 我間屋都處於高位置呀, 好彩打風時因前後左右都有d 屋擋一擋, 冇甘應, 不過當打風時, 我都係要把所有花盆 (原平係圍柵上), 都要搬到大逢下既角地下位度避下, 講真每次搬來搬去都幾煩, 但係鬼叫自己鐘意種野咩, 可能 li d 叫樂趣
回復

cyhh 發表於 2008-9-30 12:18:12 |顯示全部樓層
初步修葺完後,發現百合嘅球根生得唔錯~
回復

cyhh 發表於 2008-9-30 12:20:49 |顯示全部樓層
喺唔同地方嘅雞蛋花花lum,亦天天長大中~
回復