~我的小天地~ (last update: 22/1/09)(我嘅白小姐都開花喇^^)

關閉 [複製鏈接]
作者: cyhh 發表于 2008-9-5 01:51:08
58197 966
cyhh 發表於 2008-9-27 22:01:03 |顯示全部樓層
同埋頭先都買左夏堇同紫星花,都係ok粗生嘅植物,各$10

回復

Alfphy 發表於 2008-9-27 22:09:34 |顯示全部樓層
佢係需要充足水份,但係唔係濕,否則根部亦易爛,所以要種在疏水的植料裏。
佢的生長環境係需要冬天濕冷,夏天乾熱。而香港的天氣就剛好相反。而佢的生長溫度適合15~20℃,係唔可以超過28度。
回復

Alfphy 發表於 2008-9-27 22:10:53 |顯示全部樓層
係網上搵到一段講在華南地區如何種tulip的資料,或者你可以參考下:
「在华南等南方地区栽培郁金香因受温度的限制,在12月至第二年 2月这三个月内种植。12月份华南地区的气温仍可能很高,这时可以将郁金香栽培于栽培箱中,置于约5℃冷库中,放置2周至3周,待郁金香球茎已长根,芽约1厘米至2厘米长时,再将其移出冷库置于栽植棚内生长。
  华南地区栽培郁金香受气候的影响较大,郁金香对温度敏感,若在华南地区出现“暖冬”的天气,往往就会使大批郁金香提前开花,花的品质也大受影响。为保证郁金香能准时开花,在生长期中应尽量保持日间温度17℃至20℃,夜间温度10℃至12℃,温度高时可通过遮光、通风降低温度,温度过低时可通过加温、增加光照促进生长。用控水来抑制生长,会出现“干花”现象。如持续高温,箱装的可将箱移入冷库,注意冷库温度应在8℃至10℃左右,而且最好在花茎抽长时移入,否则易造成花蕾发育不良。郁金香的花期控制还可以通过植物生长激素来调节。
回復

Alfphy 發表於 2008-9-27 22:12:36 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-9-27 22:01 發表
同埋頭先都買左夏堇同紫星花,都係ok粗煽嘅植物,各$10

紫星花仍有好多花苞待開,真好!可以慢慢賞靚花啦!
回復

雲雲 發表於 2008-9-27 22:14:57 |顯示全部樓層
唔怪得近幾年種的鬱金香,花莖短,花球小,很怪相
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 22:18:43 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-27 22:10 發表
係網上搵到一段講在華南地區如何種tulip的資料,或者你可以參考下:
「在华南等南方地区栽培郁金香因受温度的限制,在12月至第二年 2月这三个月内种植。12月份华南地区的气温仍可能很高,这时可以将郁金香栽培于栽培箱中,置于 ...

原來是這樣~
咁等我聽日做個測試先:就係一d種室內,一d種室外,睇吓邊樣好d先
反正老闆收得我都幾平,荷蘭種,$6一粒咋,一試無防
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 22:20:27 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-9-27 22:14 發表
唔怪得近幾年種的鬱金香,花莖短,花球小,很怪相

咁有冇相睇吓ga?
回復

Alfphy 發表於 2008-9-27 22:26:24 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-9-27 22:18 發表
原來是這樣~
咁等我聽日做個測試先:就係一d種室內,一d種室外,睇吓邊樣好d先
反正老闆收得我都幾平,荷蘭種,$6一粒咋,一試無防

$6元咁平,咁真係好抵玩! 祝早日有靚花睇!
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 22:29:17 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-27 22:12 發表

紫星花仍有好多花苞待開,真好!可以慢慢賞靚花啦!

我特登買d未開晒嘅,可以睇耐d
其實有時d平嘅花都幾好,又靚,又粗生
好似我d日日春同比利時杜鵑,打完風都冇咩野,依家仲開緊~
仲有我d大波斯菊呀,殘到咁竟然呢兩日仲開到花,所以我最後都留低左佢,決定俾d時間佢
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 22:33:24 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-27 22:26 發表

$6元咁平,咁真係好抵玩! 祝早日有靚花睇!

呢個老闆好好ga,就算d花唔係喺佢度買,佢都一樣會教我點種,同埋價錢同花墟都差唔多~
之前喺佢度買嘅都種得好好,希望今次d百合同鬱金香都係啦
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 22:56:30 |顯示全部樓層
同埋呢,可能因為打完風嘅關係啦,花墟d花普遍都平左,就算鮮花都係,好似我買天香百合咁,18個花lum都係賣到40咋!雖然有d盆栽真係殘殘哋,但慢慢簡都有d ok嘅 要補給嘅朋友就快快喇
回復

Agnes 發表於 2008-9-27 23:32:14 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-27 21:35 發表

如果佢沒有「冷」的話,又有成3米咁高,可能係重瓣蜀葵喎!
嘻!又有植物認親故事睇,真過癮!!agnes,不如新開一版,等大家一起來尋親 :-)

我傍晚再去看, 發現佢有「冷」, 估計係牽牛.
反而我有興趣知牽牛是否冇重瓣?
我曾在花墟旁的旺角室內運動場外見過紫紅色的疑似重瓣牽牛在外圍「冷」.
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 23:46:07 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-27 23:32 發表

我曾在花墟旁的旺角室內運動場外見過紫紅色的疑似重瓣牽牛在外圍「冷」. ...

唔怪得我嗰paul芽都好似蛇仔咁啦
回復

Alfphy 發表於 2008-9-28 00:11:38 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-27 23:32 發表
我曾在花墟旁的旺角室內運動場外見過紫紅色的疑似重瓣牽牛在外圍「冷」. ...

網上睇,真係用重瓣牽牛喎!

yeah!期待你的牽牛早日開花,揭開謎底!

回復

cyhh 發表於 2008-9-28 00:16:13 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-28 00:11 發表

網上睇,真係用重瓣牽牛喎!

yeah!期待你的牽牛早日開花,揭開謎底!

如果第日我果d可以開到咁靚,就好囉!
回復

Agnes 發表於 2008-9-28 00:16:47 |顯示全部樓層

回復 354# Alfphy 的帖子

d 葉十分似, 條苗已狂「冷」, 國產今次可能靠得住 wor.
回復

Agnes 發表於 2008-9-28 00:18:16 |顯示全部樓層
種籽包裝招紙的花較紅.
回復

cyhh 發表於 2008-9-28 00:19:50 |顯示全部樓層
真係好期待 唔知要等幾耐呢?
回復

elainecyy 發表於 2008-9-28 00:22:49 |顯示全部樓層
多唔多蟲呀
回復

Alfphy 發表於 2008-9-28 00:24:26 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-28 00:16 發表
d 葉十分似, 條苗已狂「冷」, 國產今次可能靠得住 wor.

wonderful!
回復