~我的小天地~ (last update: 22/1/09)(我嘅白小姐都開花喇^^)

關閉 [複製鏈接]
作者: cyhh 發表于 2008-9-5 01:51:08
57545 966
cyhh 發表於 2008-9-27 00:04:28 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-26 23:56 發表

香港因天氣熱,tulip未必會自己繁殖到喎!
tulip不同品種有不同高度,一般的高度就如你在花店買鮮花所見,高極有限!

可惜我果度已經冇咩位再放花盆,加上有d已播左種,要留定d位...唔想太迫啊~
唔知佢係咪都係一個球根出一朵花呢?如果係我覺得要種多d先靚
相反百合就算只係得一兩枝都好清~
回復

Alfphy 發表於 2008-9-27 00:16:21 |顯示全部樓層
睇#30啊!叮噹的tulip和水仙種得好靚架!
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D2&page=2
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 00:22:32 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-27 00:16 發表
睇#30啊!叮噹的tulip和水仙種得好靚架!
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D2&page=2

wa...真係好靚啊 我果d如果有咁靚就好
好妒忌你地果邊有咁大個花園~

回復

花草之家 發表於 2008-9-27 10:35:57 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-9-26 19:13 發表
佢地之前係洋紫蘇同波斯菊,依家似雜草

Candice早晨,我睇到成盆水,浸死d花啦!陰功!
回復

花草之家 發表於 2008-9-27 10:47:50 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-26 22:22 發表

YEAH~謝謝你啊!
加拿大的郵差係咁架啦!又慢,服務質素又唔穩定
不過要有信心,我相信遲d會收到的!

阿飛,國內重慢呀!係深圳用平邮寄種子,都係寄去廣東省內,要一個月先至收到呀!
回復

Alfphy 發表於 2008-9-27 10:57:09 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-9-27 10:47 發表
阿飛,國內重慢呀!係深圳用平邮寄種子,都係寄去廣東省內,要一個月先至收到呀!

咁近都要一個月?!
平郵之所以被慢慢淘汰,唔怪得人架!
回復

雲雲 發表於 2008-9-27 11:05:09 |顯示全部樓層
Candice可以今天同明天多時間收拾一小天地了。
回復

Agnes 發表於 2008-9-27 12:03:38 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-9-26 23:14 發表
Agnes 的花都係矮牽牛的一種, 不過開花的數量唔及單瓣咁多, 唔知係咪同花瓣要多些營養呢 ?
重瓣好似比單瓣更難結種子架 ~
Agnes, 我揾咗重瓣的品種好久了, 大膽問你唔知依家仲有冇呢 ?
唔好意思係 cyhh  ...

冇哂啦! 不如你問八王爺啦! 我 d 係八王爺分享架.
回復

Agnes 發表於 2008-9-27 13:41:53 |顯示全部樓層
今早我看過棵重瓣牽牛苗, 個樣唔多似矮牽牛.
看包裝張相就似 blog 的花形, 但說明話旋花科牽牛屬, 3M高, 又唔似矮牽牛 wor.
試過 A 貨跳舞草故事, 加上種籽是國貨, 唔好信足會係乜花乜草啦!大家耐性等候試試啦!
可能趣味所在是好似參加化裝舞會, 舞伴係乜樣都唔知, 隨時有驚喜 ,隨時有失落.
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 13:44:59 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-9-27 10:35 發表

Candice早晨,我睇到成盆水,浸死d花啦!陰功!

我諗可以同佢講再見喇
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 13:48:01 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-9-27 11:05 發表
Candice可以今天同明天多時間收拾一小天地了。

所以我都諗住陣間去一去花墟 ~
回復

cedric523 發表於 2008-9-27 16:31:37 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-27 13:41 發表
看包裝張相就似 blog 的花形, 但說明話旋花科牽牛屬, 3M高, 又唔似矮牽牛 wor.
試過 A 貨跳舞草故事, 加上種籽是國貨, 唔好信足會係乜花乜草啦!大家耐性等候 ...

我諗張相會係求其係網上download 出來吧 ? 如果係 3m 高, 應該係牽牛花 ~
算啦, 牽牛花不太適合我 ! 
cyhh ,睇吓遲點種出來是怎樣的,再話俾我聽,好嗎 ?
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 19:37:21 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-9-27 16:31 發表

我諗張相會係求其係網上download 出來吧 ? 如果係 3m 高, 應該係牽牛花 ~
算啦, 牽牛花不太適合我 ! 
cyhh ,睇吓遲點種出來是怎樣的,再話俾我聽,好嗎 ? ...

好吖!我啱啱喺灣仔一間相熟花店買左啲鬱金香嘅球根,見到叮噹嘅咁靚,自己都想試試。依家喺花墟,睇吓有冇收鋪前嘅平嘢,買來做replacement.
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 19:43:37 |顯示全部樓層
同埋我上網睇過,鬱金香嘅根唔會好大,同埋要種密d先靚,所以我諗住種埋喺雞蛋花樹下。
回復

Alfphy 發表於 2008-9-27 21:32:28 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-9-27 19:43 發表
同埋我上網睇過,鬱金香嘅根唔會好大,同埋要種密d先靚,所以我諗住種埋喺雞蛋花樹下。

你真係行動派,咁快就買
唔知香港室外的天氣對tulip來講會不會太熱太濕呢?之前我有朋友係香港種都成功,但就係室內多光的地方種,長涼冷氣的。
如果真的想種室外,或者你應該等冬天再種吧!但畢竟香港的天氣唔太適合佢,應該只可以種一年。這裏有個貼有少量討論!
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=6406&highlight=tulip
回復

Alfphy 發表於 2008-9-27 21:35:54 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-27 13:41 發表
試過 A 貨跳舞草故事, 加上種籽是國貨, 唔好信足會係乜花乜草啦!大家耐性等候 ...

如果佢沒有「冷」的話,又有成3米咁高,可能係重瓣蜀葵喎!
嘻!又有植物認親故事睇,真過癮!!agnes,不如新開一版,等大家一起來尋親 :-)
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 21:42:31 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-27 21:32 發表

你真係行動派,咁快就買
唔知香港室外的天氣對tulip來講會不會太熱太濕呢?之前我有朋友係香港種都成功,但就係室內多光的地方種,長涼冷氣的。
如果真的想種室外,或者你應該等冬天再種吧!但畢竟香港的天氣唔太適合佢,應該 ...

太遲了...已經入左泥
不過好在我呢度地段比較高,其實唔算好熱嘅~
同埋我見好多花店都賣緊,我諗ok呱...
回復

Alfphy 發表於 2008-9-27 21:46:28 |顯示全部樓層
佢都唔受得濕架.....如果九月還有大風雨的話,佢應該挨唔到。
唉呀!你再搵下資料睇下點種吧啦!
唔好浪費左佢,就算入泥再挖番出來,換盆搬入室內種,都ok架!
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 21:47:15 |顯示全部樓層
就係呢d~
同埋呢,我發現呢個相熟嘅花鋪老闆原來英文都好得ga~話說我買買吓有個外國人入黎買野,佢竟然可以用英文同佢傾超過10分鐘!分分鐘好過好多中五生
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 21:57:42 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-27 21:46 發表
佢都唔受得濕架.....如果九月還有大風雨的話,佢應該挨唔到。
唉呀!你再搵下資料睇下點種吧啦!
唔好浪費左佢,就算入泥再挖番出來,換盆搬入室內種,都ok架! ...

但我睇呢本書,佢話要好充分嘅水wor...
邊個講法先啱ga...
佢仲話就算冇發芽根都會長長,所以要好充分嘅水,如果泥土乾燥會很容易感染病毒~
究竟邊樣先啱ga?
回復