返回列表 發新帖

這是我對現時蘭花界的觀感

作者: psyche 發表于 2015-12-27 02:37:18
3634 35
ChanKwingYin 發表於 2016-4-10 17:47:14 |顯示全部樓層

種花本來就是一樣孤僻的愛好
十分同意,我係學校園藝學會基本上除左我,冇人色種嘢
鍾意d冷門活動,又比人笑...
D人都係想佢開花,冇得開就唔要佢連父母都係,,父母冇反對我種花,但係都冇支持我
D人D心態就係咁自私,唔知種一棵桔要多年,扔一棵只需一分鍾
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-4-10 18:00:22 |顯示全部樓層
我種花為咗保護植物,令佢適應HK,希望可永遠陪伴我
回復

sarshk2014 發表於 2016-4-12 09:21:18 |顯示全部樓層
心生則種種法生,心滅則種種法滅,您明唔明啫?

這些話要聽可以在佛堂天天聽, 可以不用重複。  發表於 2016-4-12 22:19
回復

vaniza小馬 發表於 2016-4-13 00:52:56 |顯示全部樓層
一D人嘅人性本質係咁, 例如香港好多人, 十之八九響office受埋D氣收工想搵人同佢地嗌交發洩, 於是乎咪咁囉~!

種花只要自己種得開心便好, 無須理會他人. 分享照片只是人情, 不分享也是道理. 對不對?!

哈哈, 做office仲要睇下係咩工種, 如果只係Data Entry個類真係做到個人死板, 重重複複不見天日。  發表於 2016-4-15 21:06
回復

sam2222 發表於 2016-4-13 12:31:34 |顯示全部樓層
香港蘭花講場 , 以從新開場了

多一個平台分享蘭知識~~  發表於 2016-4-15 21:23
Bery good!!!  發表於 2016-4-15 08:04
弓起  發表於 2016-4-14 23:01
但願D富貴廣告去晒個邊, 唔好係度阻住晒。  發表於 2016-4-14 09:30
回復

sam2222 發表於 2016-4-15 20:56:58 |顯示全部樓層
sarshk2014兄你的想法有D不對、是不是D富貴廣告邊到都無會不會‧好D呢
回復

psyche 發表於 2016-4-15 21:03:40 |顯示全部樓層
Sam, 我註冊不到, 講場是否不接hotmail?
講場重新開放我也很開心, 可惜的是從前的舊帖不見了, 又要重新建立。
回復

orik 發表於 2016-4-15 21:39:56 |顯示全部樓層
弘安 發表於 2016-4-10 17:19
呢個世界咁大咩人都有, 唔鍾意花既確實大有人在, 唔緊要, 關埋門仲好自已既花就好, 有花開既日子就係好日子 ...

我嘅情況相反,因為家人鍾意花,我先種。
但始終同一屋簷下,如果因為種野而搞到同家人對峙,我寧願讓步唔種,或者…整個燈架黎種。
回復

sarshk2014 發表於 2016-4-16 09:28:05 |顯示全部樓層
sam2222 發表於 2016-4-15 20:56
sarshk2014兄你的想法有D不對、是不是D富貴廣告邊到都無會不會‧好D呢

此言差矣, 個邊高檔D比較適合佢地咁話啫, 得罪得罪, 請多多包涵。
回復

弘安 發表於 2016-4-18 10:38:34 |顯示全部樓層
orik 發表於 2016-4-15 21:39
我嘅情況相反,因為家人鍾意花,我先種。
但始終同一屋簷下,如果因為種野而搞到同家人對峙,我寧願讓步 ...

整個燈架更阻地方,佢地會更反對, 而且屋企細所有靠牆既地方都已經有嘢放緊, 無可能係廳中央整個燈架, 佢地只係覺得種花無謂, 又無錢賺做嚟就咩, 人生唯一既嘢就係賺錢, 咁我就要放棄自已鍾意既嘢?

仲有一樣嘢, 整個燈架咁徙電, 你一行開即刻同你熄咗佢, 保證d花缺光而死
回復

B17 發表於 2016-4-18 11:57:07 |顯示全部樓層
弘安 發表於 2016-4-18 10:38
整個燈架更阻地方,佢地會更反對, 而且屋企細所有靠牆既地方都已經有嘢放緊, 無可能係廳中央整個燈架, 佢 ...

搬去荒山野嶺住村屋,成間租(或買)哂,起麻溫室,種乜都得
搬上大陸更平租
回復

vivianwong 發表於 2016-4-18 13:10:28 |顯示全部樓層
弘安 發表於 2016-4-18 10:38
整個燈架更阻地方,佢地會更反對, 而且屋企細所有靠牆既地方都已經有嘢放緊, 無可能係廳中央整個燈架, 佢 ...

你對家人好大怨氣.. =_="
我相信唔會有隔夜仇,  
等大家都在家裡,有空,心情好(睇得出), 唔好咁暴躁,輕鬆啲,嘗試溝通一下 (一次唔得繼續講下),
比如有花花睇/啲花有香味/顏色幾靚/心情都開心啲/ 細細粒花你睇下幾得意, 你知唔知依棵植物朵花結構係點呢,
我地食o既食物都係由花授粉結出果, 試下一齊種洋蔥/ 紅蘿蔔 蔬果香草之類開始 (引導家人對(花)種植慢慢不太反感), 有得睇又有得食...
睇多啲綠色植物, 對眼, 精神好, 仲會對家宅帶來好運/ 吸廢氣, 幅射 呼吸暢順健康好多 之類之類之類...
"佢地會更反對"/ "佢地只係覺得" / "佢地成日都想我" / "你一行開即刻同你熄咗佢"
係真有其事/ 已發生...還是只有你假設...
"我點都唔會掉"
睇你對植物/種植好有心...
唔相信你家人會咁絕情唔通融你種花花, 唔包容一盆細都唔比... = _ =

我家人都會發下牢騷, 數埋盆睇下我有無入多盆... = _ =
你有張良計, 我有過牆梯... 盆照舊數目, 月季盆中種啲啲草花/多肉...
小生命當時順利逃過家人法眼, 不過第二日發現左, 隻眼開隻眼閉, 無事發生... : PP

如果仲係唔比你種花,
你去新界錦上路或者社區農地租地方種蔬果, 等有收成割啲香草食用花蔬菜在家煮飯仔,
好好食好甜, 本地有機, 心血愛心種出黎, 藉此講番你啲成果由來, 感化你家人對你在家種植花卉無咁大戒心 (價值觀) ...

如有冒犯, 多多體諒小妹口出狂言, 預左插秧...  
回復

弘安 發表於 2016-4-18 15:00:23 |顯示全部樓層
vivianwong 發表於 2016-4-18 13:10
你對家人好大怨氣.. =_="
我相信唔會有隔夜仇,  
等大家都在家裡,有空,心情好(睇得出), 唔好咁暴躁,輕鬆 ...

我唔係對佢地好大怨氣, 係佢地對花無興趣嫌阻"訂", 我又唔肯掉佢又吹我唔脹咁啫, 除咗花完全溝通唔到之外, 問題又唔大既

"佢地會更反對(種嚟做咩/叫我唔好放係廳等)"/ "佢地只係覺得(種花唔係正經事, 做埋d無謂嘢, 退咗休先做啦等)" / "佢地成日都想我(掉咗佢唔好阻"訂)" ---係佢講過既說話, 呢度都係鍾意種花既人心地都比較隨和, 對於咁極端現實既人既心態未見過又真係幾難理解既
"你一行開即刻同你熄咗佢" ---當然係我假設, 我講明無可能係廳中央整個燈架, 我好環保ga唔會徙電

我d花年年都開架, 香水文心幾大串半個廳都香(廳細麻), 石斛國蘭都開得好靚, 攞d花比佢睇佢都完全無反應(上星期先攞比佢睇,佢都費是采你既眼神!), 唔鍾意花就係唔鍾意花, 無得解, 就算用自種香草煮飯佢都應該無反應架, 你諗得太理想
回復

弘安 發表於 2016-4-18 15:04:59 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-4-18 11:57
搬去荒山野嶺住村屋,成間租(或買)哂,起麻溫室,種乜都得
搬上大陸更平租
...

又唔使搬到荒山野嶺住咁誇張, 如果有間自己住既屋仔, 種幾盆花, 年年有花開, 就算窩居都幸福
回復

jellyfishy 發表於 2016-4-18 15:22:43 |顯示全部樓層

路過的...

其實呢.... 唔.... 十年八年前同我最多偈傾的都係蘭花人, 乜行呀, 閒人呀, 道人.... 但因我的居住環境實在唔適合種蘭, 種得多死得多, 加上我又熱愛運動, 現在只種很少花, 也只有2棵蘭, 蘭友都無聨絡了.

呢個經驗告訴我, 你是什麼樣的人, 想乜最多做乜最多, 自然容易及引個種人.

所以我三好, 存善心說好話行好事, 吸引力法則, 近年遇上都係好人多~
回復

psyche 發表於 2016-4-18 20:12:52 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-4-18 15:22
路過的...

其實呢.... 唔.... 十年八年前同我最多偈傾的都係蘭花人, 乜行呀, 閒人呀, 道人.... 但因我的居 ...

版主真是佛心來的, 如果世界真是跟壉吸引力法則, 園藝館這裡真的有不少善心的人。
尤其在談天說地版, 我覺得大家都很環保, 很愛地球。 而版主更可謂當中佼佼者, DIY的肥皂, 環保酵素都是對地球最環保的產品,
希望版主莫退是願, 繼續發表更多教學, 令更多人受益。

都係呢度的花友好人啫, 又或者我專對壞人壞事都失憶吧~哈哈~  發表於 2016-4-19 09:17
回復