風雨蘭~五天發芽啦...

作者: 莉莉 發表于 2008-9-1 23:47:42
9424 80
ハマナス 發表於 2008-9-3 17:39:31 |顯示全部樓層
好同意樹蛙嘅講法, 每個人都有自己嘅想法。
大部分花友最初都是不懂種植, 有些人會在種花前先搵好資料, 做好所有準備工課。但有些人確是連搵資料都懶, 如果說不會在園藝館找, 在google雅虎總會找到一大堆, 找不到再來問也不遲。
我雖然認識江江不久, 但已經成為好友, 她很會為人想, 她愛花惜花程度不下於任何人。
我都好明白希媽嘅執著, 因為我都有一樣嘅執著。前兩日我同個花友呻, 個花友同我講我太熱心, d花送咗比人就由得佢, 我聽到好唔開心。點可以由得佢, 我嘅心血當然要分享比真正有心人。我做唔到不理自己嘅心血被人糟蹋, 到而家我都仲好介懷。
你哋都係惜花人, 一個讀書多, 一個人生經驗豐富, 認為係啱嘅亦唔須要別人認同, 每個地方有唔同嘅聲音, 我相信你哋會比我更快諗通。
我表達能力差, 希望你哋明凡講乜啦
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-3 17:39:33 |顯示全部樓層

善哉  善哉
種花人應該心境平和、鳥雨花香!大事化小,小事化無!可況本身就係小事!
唔講唔錯、小講小錯、講多錯多....
多多得罪,善哉  善哉  ...

回復

Purple 發表於 2008-9-3 17:49:27 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-9-3 17:39 發表
大部分花友最初都是不懂種植, 有些人會在種花前先搵好資料, 做好所有準備工課。但有些人確是連搵資料都懶, 如果說不會在園藝館找, 在google雅虎總會找到一大堆, 找不到再 ...

日本太唔使咁肉緊啲心血喇,我早排分享咗你嘅魚骨頭小小苗,一直都用心裁培架,我開新 post 貼吓佢地嘅近況(不想在此擾亂了主題),而且有問題想請教呢,請進來看看啊!add14icon
回復

ハマナス 發表於 2008-9-3 18:01:22 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-9-3 17:49 發表

日本太唔使咁肉緊啲心血喇,我早排分享咗你嘅魚骨頭小小苗,一直都用心裁培架,我開新 post 貼吓佢地嘅近況(不想在此擾亂了主題),而且有問題想請教呢,請進來看看啊!add14icon ...

aiya, 我唔係咁嘅意思, 我都話我表達能力差, 都係收口好d
回復

Purple 發表於 2008-9-3 18:41:17 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-9-3 18:01 發表

aiya, 我唔係咁嘅意思, 我都話我表達能力差, 都係收口好d

aiya,唔好收口喇!我只係話好比心機照顧佢地,冇特別意思嘅~add14icon
回復

江江 發表於 2008-9-3 18:49:03 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-9-2 15:04 發表
江江,你放過我吧,我以後都不再出聲,也不答問題就是了.~

希媽有話動怒咩...你地唔好諗佢咁小氣至得
佢發我少少晦氣姐.....你地唔使咁肉緊喎
Heimama 点會捨得唔來呢個咁熱鬧的大家庭呀
回復

江江 發表於 2008-9-3 18:51:06 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-9-3 18:01 發表

你和 purple 攪乜呀....
乜嘢叫 aiya.....你一句 aiya...我一句 aiya...

回復

江江 發表於 2008-9-3 19:00:32 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-9-3 15:24 發表
唔好咁啦, 公司都成日有呢啲人架啦, 唔通又唔做咩~ 自己覺得無問題咪得囉,係道理嘅一定有人認同嘅

好對呀
回復

江江 發表於 2008-9-3 19:02:17 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-9-3 15:11 發表
我想希媽言重喇, 大家並唔係有心harass你, 只係帶笑搞下氣氛je, 而且樓主都經已3番4次道歉認錯, 出來維護既花友只係本主有善既心來安慰樓主, 並非沖著希媽而來. ...

我剛瞓醒.......睇少咗帖...又唔覺喎
回復

江江 發表於 2008-9-3 19:03:08 |顯示全部樓層
原帖由 marcuslee 於 2008-9-3 15:35 發表
希媽~~

社會上每個人都有自己角色,有人會執着一件事,有人會重視人的感覺 ...。我尊重每個人扮演的角色。我地有時會有意見分歧,但好多時進步是由分歧的意見開始。所以我會重視其他人的意見。

但我清楚明白一百個人有一 ...

好正呀
回復

江江 發表於 2008-9-3 19:04:13 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-9-3 15:57 發表
希媽請息怒...
論壇係開放比所有花友討論嘅...有唔同意見係好正常, 唔好因為其他人嘅意見而唔開心/ 唔再參與.
(咁易受人影響而唔o黎玩咪好蝕底? ) ...

你說得很對呀
回復

江江 發表於 2008-9-3 19:05:07 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-9-3 17:39 發表
大部分花友最初都是不懂種植, 有些人會在種花前先搵好資料, 做好所有準備工課。但有些人確是連搵資料都懶, 如果說不會在園藝館找, 在google雅虎總會找到一大堆, 找不到再 ...

回復

江江 發表於 2008-9-3 19:10:27 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-3 17:39 發表

善哉  善哉
種花人應該心境平和、鳥雨花香!大事化小,小事化無!可況本身就係小事!
唔講唔錯、小講小錯、講多錯多....
多多得罪,善哉  善哉  ...

http://qqface.knowsky.com/69816FBA039B41C99B01CEB296BA10D ...

寶 Baby ...........
回復

markc 發表於 2008-9-3 19:38:03 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-9-3 16:12 發表

tata, 我就話: 係道理嘅唔一定需要有人認同...

p.s. 我最鍾意有料嘅 "寸人"

咁,如果有人有佢的"係道理"要娶你。咁駛唔駛別人(你)認同吖?
回復

markc 發表於 2008-9-3 19:43:14 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-9-3 17:35 發表
呢几日唔得閒上來,乜搞成甘呀~

希媽~你唔好走呀~ 我唔識講野,我淨係知你係一個好熱心既花友,第一個見花友既就係你,你仲好熱心教左我好多野~每次有新花友post問題答得最多既一定係你~:hands ...

唔係阿媽,快D揾條繩子綁住佢。唔好俾希媽走啊。
回復

江江 發表於 2008-9-3 19:57:36 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-9-3 19:43 發表

唔係阿媽,快D揾條繩子綁住佢。唔好俾希媽走啊。

今次要輪到我講
希媽媽,你放過我吧,以後你炳人時....我不再出聲,你要留低係度呀.....
回復

markc 發表於 2008-9-3 21:03:50 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-9-3 19:05 發表

該燴囖,成日錫黎錫去.
回復

ayclui 發表於 2008-9-3 21:07:39 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-9-3 21:03 發表

該燴囖,成日錫黎錫去.

markc哥, 比你笑死...add7icon
回復

江江 發表於 2008-9-3 22:06:06 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-9-3 21:03 發表

該燴囖,成日錫黎錫去.

你恨咗好久呢....俾一個 你啦
回復

江江 發表於 2008-9-3 22:15:53 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-9-3 19:38 發表

咁,如果有人有佢的"係道理"要娶你。咁駛唔駛別人(你)認同吖?

markc哥, 比你笑死...

回復