風雨蘭~五天發芽啦...

作者: 莉莉 發表于 2008-9-1 23:47:42
9430 80
唔好意思呀....mimighost咁遲先post 比你睇,你d種子好健康呀...所以可以咁快發芽囉.... 我分左兩盆種呀...等佢地大個d我會去換個長盆,放在一齊會靚d
多謝晒你呀!!!!
風雨蘭 1.JPG
oneonewe 發表於 2008-9-2 00:40:10 |顯示全部樓層
風雨蘭...唔係苦苣苔科喎add12icon
回復

heiheimama 發表於 2008-9-2 10:02:45 |顯示全部樓層
..........
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-2 10:03:45 |顯示全部樓層
球根植物呀
回復

莉莉 發表於 2008-9-2 10:05:29 |顯示全部樓層
原來係球根類呀....我仲以為係蘭花類添
回復

莉莉 發表於 2008-9-2 10:06:38 |顯示全部樓層
我放錯左位置添....
唔好意思呀....
回復

heiheimama 發表於 2008-9-2 10:07:37 |顯示全部樓層
原帖由 莉莉 於 2008-9-2 10:05 發表
原來係球根類呀....我仲以為係蘭花類添

如果蘭花類就po去蘭版啦!~

要知道,紫羅蘭並不是蘭花....

我想,接受分享前稍為了解一下自己要種的是什麼,是對分享者和自己的尊重....

回復

ayclui 發表於 2008-9-2 10:21:31 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-9-2 10:07 發表

我想,接受分享前稍為了解一下自己要種的是什麼,是對分享者和自己的尊重.... ...

希媽, 你令我諗起:
"雪花膏唔係用雪花做, 牛仔褲唔係用牛仔做" 果個笑話
回復

莉莉 發表於 2008-9-2 10:57:41 |顯示全部樓層
sorry ! 因為我之前加入左我的最愛度,所以一開就係av嫁啦... 而我又太心急....我下次會小心d嫁啦....謝謝希媽提點....
回復

江江 發表於 2008-9-2 12:42:57 |顯示全部樓層
原帖由 莉莉 於 2008-9-2 10:57 發表
sorry ! 因為我之前加入左我的最愛度,所以一開就係av嫁啦... 而我又太心急....我下次會小心d嫁啦....謝謝希媽提點....

種花但求心境開心....何需執者.........
回復

農夫 發表於 2008-9-2 12:46:45 |顯示全部樓層
唔緊要,版主見到會搬番去球根版架啦
比心機種呀!
球根版有好多post係講點種風雨蘭
有空去坐坐
回復

豆豆 發表於 2008-9-2 12:58:43 |顯示全部樓層
5天就發芽 好好成績啦......續續加油.
希望大家都種得開心就得啦......
回復

heiheimama 發表於 2008-9-2 13:12:29 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-9-2 12:42 發表

種花但求心境開心....何需執者.........

我自己態度是,要種得好,一定要先了解品種的習性和生長條件,然後努力栽培,才會有成績.尤其是花友相贈的花花,我都會小心奕奕,不想負了人家的美意.至於我自己分享出去的花花,就如嫁出去的女兒,總希望她能找個好歸宿.如果有人以”開心咪得羅,是但啦,咩品種都唔知道”的態度種花,那我的女兒豈不是嫁錯郎?我相信只要是愛花之人,都會明白我的意思,是針對事而不是人.我想莉莉花友都會明白.

我們常會讚嘆高手們的花兒特別美麗,別人也不是幸運的,而是經過不斷努力才會成功.如果新手一面”哇哇 ”聲,卻連少少資料都不去看,種出了苗都分不出是室外還是室內植物,又豈是園藝館推廣種植的原意?

所以大家一定有留意我平時嘻嘻哈哈,一去到有人問”俾張相黎睇下””迷岩係唔係av”之類的問題時,我就會嚴肅起來.因為我覺得花花是有生命的,一定要認真對待,不可馬虎,這就是我的執著,不知大家同意與否.~
回復

mandm 發表於 2008-9-2 13:26:55 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-9-2 13:12 發表

我自己態度是,要種得好,一定要先了解品種的習性和生長條件,然後努力栽培,才會有成績.尤其是花友相贈的花花,我都會小心奕奕,不想負了人家的美意.至於我自己分享出去的花花,就如嫁出去的女兒,總希望她能找個好歸宿.如果有人以” ...

非常同意!
回復

江江 發表於 2008-9-2 13:27:04 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-9-2 10:07 發表

我想,接受分享前稍為了解一下自己要種的是什麼,是對分享者和自己的尊重.... ...

我做新人時也手忙脚亂的...時常也弄出笑話......新人放錯帖.....咪一笑提点吓籮....
回復

heiheimama 發表於 2008-9-2 13:38:22 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-9-2 13:27 發表

我做新人時也手忙脚亂的...時常也弄出笑話......新人放錯帖.....咪一笑提点吓籮....

我想樓主不是一時大意,而是不知道風雨蘭是球根植物(更不是紫羅蘭的一種).如果下盆之前有做少少資料搜集,應該不會有這誤會.因為樓主已經是一級花友,我想已經不是新人了,所以就用大家討論一下的態度回應,希望不會被覺得”串”吧~
回復

江江 發表於 2008-9-2 13:47:59 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-9-2 13:12 發表

我自己態度是,要種得好,一定要先了解品種的習性和生長條件,然後努力栽培,才會有成績.尤其是花友相贈的花花,我都會小心奕奕,不想負了人家的美意.至於我自己分享出去的花花,就如嫁出去的女兒,總希望她能找個好歸宿.如果有人以” ...

我極之認同和同意你的說法.......
我今日就為了兩株葵(搶救中)被人砍了而大動干戈....要負責部門交詳細報告.....我愛每棵植物生命比你為甚
回復

loklok 發表於 2008-9-2 13:49:21 |顯示全部樓層
用50蚊到「道具」買「移動卡」,馬上自行移帖
回復

豆豆 發表於 2008-9-2 13:52:43 |顯示全部樓層
同意希媽講法 這種種植態度值得我去學習.
我都希望分享出去嘅花能够健康成長.
最令我痛心的就是我曾分享出去嘅花被人分開5份放出售版 畢生難忘.
回復

農夫 發表於 2008-9-2 13:54:11 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-9-2 13:38 發表

我想樓主不是一時大意,而是不知道風雨蘭是球根植物(更不是紫羅蘭的一種).如果下盆之前有做少少資料搜集,應該不會有這誤會.因為樓主已經是一級花友,我想已經不是新人了,所以就用大家討論一下的態度回應,希望不會被覺得”串” ...

看了你這編回應,真的很感動
講真在苦苣苔版內
有幾多個好像希媽這樣緊張?!
有幾多個肯做串人個果?
往往吹水一大班人
到真正有種花問題, 又無人答
有時都好無耐,只好講句"好彩還有你"

回復

12345下一頁