我的環保水果酵素做法(17-6-2017)

作者: wongcc 發表于 2015-8-25 22:11:37
27593 98
wongcc 發表於 2016-2-13 12:59:18 來自手機 |顯示全部樓層

資料來源:  久越股份有限公司

何謂臭氧

臭氧有獨特香味,在高濃度時呈淡藍色,具強烈的辛辣味。在自然界中的森林、海洋、高山等處存在最多,雖然不是大氣的主要成分,但它顯著的作用卻對大氣全體的影響非常大。

臭氧係因輕微離子結合,結合狀態極不安定,在常溫時即迅速分解,因為還原成氧氣時,氧原子游離出來,稱之為『初生態氧』氧化性極為活潑,反應性極高,氧化力僅次於氟,是氯的3000倍,氧的還原過程,完成了殺菌、除臭、解毒、淨化的功能。

臭氧的分解速度會因熱、光、水分、金屬、金屬氧化物及其他的觸媒作用而被加速分解。當活躍的細菌遇到臭氧時,臭氧的強力作用,使其立刻失去活力,臭氧分解後立即還原為氧,不會殘留任何衍生物,既無二次公害,又可節省處理的時間和去除臭味、色度,更有效的消滅多種細菌。                                 

臭氧對整個環境及生物是非常重要的空氣成份,世界各環保國家皆有保護臭氧層的規範,當然與任何營養素一樣,過與不及都非理想,故臭氧濃度過高,超過0.1ppm才會略感刺鼻,正如香精一樣,噴灑過多可能造成鼻子刺鼻,但實際上,臭氧在30-60 秒內即可還原為純氧

臭氧的國際標準在0.1ppm以下,台灣環保署規定:連續一小時內不得高於0.12ppm,而常態使用時,最好能控制在0.05ppm以下,則可其收效。                       

臭氧以其極活性的特質,具有極強的氧化力,可達到殺菌、除臭、解毒、漂白、保鮮等功效。

殺菌: 細菌與病毒多以蛋白質、RNA、DNA為主要成分,而臭氧以其強大的氧化力,可破壞、損傷其細胞膜、細胞壁、蛋白質外鞘,造成細胞質的流失而死亡,迅速而徹底清除含在空氣中、水中的病毒及細菌。 學術單位實驗報告指出水中臭氧濃度在0.05ppm時,只需經1~2分鐘處理,細菌的致死率就可達到99%以上。

解毒、脫臭: 由於工業的發展空氣中和水中充滿了各種對人體有毒害的物質,如一氧化碳、農藥、重金屬、肥料、有機物、臭味、顏色等,而此類物質多帶有正電,與帶負電的臭氧離子結合後,都會反應成對人體無害的安定物質。

保鮮: 歐美先進國家已大量用臭氧在各種食品的儲存,降低細菌孳生,可減少食品的損壞率,降低成本以提高利潤。如日本超市中的安心蔬菜即是以O3處理過的安全新鮮蔬菜。

漂白: 臭氧本身就是一個很強的漂白劑,因為臭氧具很強的氧化力,美國的旅館和監獄即是利用臭氧來處理髒衣物。

回復

wongcc 發表於 2016-2-13 14:10:46 來自手機 |顯示全部樓層

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/臭氧

其實臭氧一直都存在我們周圍,若濃度過高,便會對動植物有害,如濃度適合,就會淨化空氣。

因臭氧反應活性遠遠比氧(O2)強,是強氧化劑,對植物、動物及很多結構材料如塑膠、橡膠有害。它還會傷害肺組織,嚴重會導致肺出血而死亡,因此當空氣中臭氧含量過高時,一般建議老人和幼兒不宜於戶外作劇烈運動,以免吸入過量臭氧。

低層空氣中臭氧有時稱為「有害的」臭氧,主要源於汽機車排氣中二氧化氮產生的光化學煙霧。  由於工業和汽車廢氣的影響,尤其在大城市周圍農林地區,在地表臭氧會形成和聚集。地表臭氧對人體,尤其是對眼睛、呼吸道等有侵蝕和損害作用。地表臭氧也對農作物或森林有害。  

與「有害的」臭氧相反,「有益的」臭氧存在於地球大氣層的平流層上部,覆蓋着地球表面,阻隔大部分破壞生物組織的太陽紫外線輻射。而稀薄的臭氧會給人以清新的感覺,因此在大雷雨後,空氣總是特別清新。

臭氧對人體的影響:  臭氧具有強烈的刺激性,吸入過量對人體健康有一定危害。它主要是刺激和損害深部呼吸道,並可損害中樞神經系統,對眼睛有輕度的刺激作用。  當大氣中臭氧濃度為0.1mg/m3時,可引起鼻和喉頭粘膜的刺激;臭氧濃度在0.1-0.2mg/m3時,引起哮喘發作,導致上呼吸道疾病惡化,同時刺激眼睛,使視覺敏感度和視力降低[來源請求]。

臭氧濃度在2mg/m3以上可引起頭痛、胸痛、思維能力下降,嚴重時可導致肺氣腫和肺水腫。  此外,臭氧還能阻礙血液輸氧功能,造成組織缺氧;使甲狀腺功能受損、骨骼鈣化,還可引起潛在性的全身影響,如誘發淋巴細胞染色體畸變,損害某些酶的活性和產生溶血反應。

臭氧超過一定濃度,除對人體有一定毒害外,對某些植物生長也有一定危害。臭氧還可以使橡膠製品變脆和產生裂紋。臭氧對人體也有致畸性,母親孕期接觸臭氧可導致新生兒瞼裂狹小發生率增多。
回復

wongcc 發表於 2016-2-13 14:25:12 來自手機 |顯示全部樓層

將我製作水果環保酵素分享給有興趣的花友,希望大家都為地球打打氣,但原來透過這些活動,教人製作之餘,自己也有不少得着,通過花友的對話,令我更認識到該活動中比較深層次的事物了解,謝謝水母大大及salt的意見提供,令我更上一層樓。
回復

Salt 發表於 2016-2-13 14:35:41 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-13 12:59

咁係咪者係已經差唔多確定佢冇咩可能可以上到個臭氧層啦?如果佢地係要賣野嘅話有可能資料會一面倒o家~ 不過我就咁睇你呢段,好似已經確認咗好多野咁
等我quote 返你o個段先~特別捉到我注意嘅係呢幾樣:

何謂臭氧

臭氧有獨特香味,在高濃度時呈淡藍色,具強烈的辛辣味。在自然界中的森林、海洋、高山等處存在最多,雖然不是大氣的主要成分,但它顯著的作用卻對大氣全體的影響非常大。

臭氧係因輕微離子結合,結合狀態極不安定,在常溫時即迅速分解,因為還原成氧氣時,氧原子游離出來,稱之為『初生態氧』氧化性極為活潑,反應性極高,氧化力僅次於氟,是氯的3000倍,氧的還原過程,完成了殺菌、除臭、解毒、淨化的功能。

呢到我覺得佢係好婉轉咁講緊係好強嘅氧化劑

臭氧的分解速度會因熱、光、水分、金屬、金屬氧化物及其他的觸媒作用而被加速分解。當活躍的細菌遇到臭氧時,臭氧的強力作用,使其立刻失去活力,臭氧分解後立即還原為氧,不會殘留任何衍生物,既無二次公害,又可節省處理的時間和去除臭味、色度,更有效的消滅多種細菌。                                 

臭氧對整個環境及生物是非常重要的空氣成份,世界各環保國家皆有保護臭氧層的規範,當然與任何營養素一樣,過與不及都非理想,故臭氧濃度過高,超過0.1ppm才會略感刺鼻,正如香精一樣,噴灑過多可能造成鼻子刺鼻,但實際上,臭氧在30-60 秒內即可還原為純氧。

臭氧的國際標準在0.1ppm以下,台灣環保署規定:連續一小時內不得高於0.12ppm,而常態使用時,最好能控制在0.05ppm以下,則可其收效。                       

臭氧以其極活性的特質,具有極強的氧化力,可達到殺菌、除臭、解毒、漂白、保鮮等功效。

殺菌: 細菌與病毒多以蛋白質、RNA、DNA為主要成分,而臭氧以其強大的氧化力,可破壞、損傷其細胞膜、細胞壁、蛋白質外鞘,造成細胞質的流失而死亡,迅速而徹底清除含在空氣中、水中的病毒及細菌。 學術單位實驗報告指出水中臭氧濃度在0.05ppm時,只需經1~2分鐘處理,細菌的致死率就可達到99%以上。

我地嘅細胞都係呀!!!!!!

解毒、脫臭: 由於工業的發展空氣中和水中充滿了各種對人體有毒害的物質,如一氧化碳、農藥、重金屬、肥料、有機物、臭味、顏色等,而此類物質多帶有正電,與帶負電的臭氧離子結合後,都會反應成對人體無害的安定物質。

保鮮: 歐美先進國家已大量用臭氧在各種食品的儲存,降低細菌孳生,可減少食品的損壞率,降低成本以提高利潤。如日本超市中的安心蔬菜即是以O3處理過的安全新鮮蔬菜。

漂白: 臭氧本身就是一個很強的漂白劑,因為臭氧具很強的氧化力,美國的旅館和監獄即是利用臭氧來處理髒衣物。

我覺得好可怕嘅係。如果細心d睇,會發現佢一直強調當ozone 已經產生反應後,會變成對人體無害。但佢呢段野好小心咁完全冇提及本身ozone對人體嘅影響

我之前講o個個係呢個:http://www3.epa.gov/apti/ozonehealth/population.html
入面有張相,為免嚇親其他花友我唔轉貼上黎了  啱啱再大概咁睇多次,內容講的其實主要都係下面o個幾樣,同埋重複嘅短期曝露或長期ozone曝露對長遠嘅影響都未係好確切,但基於現時嘅研究都係建議避免ozone exposure  

Breathing ground-level ozone can result in a number of health effects that are observed in broad segments of the population. Some of these effects include:

Induction of respiratory symptoms
Decrements in lung function
Inflammation of airways
Respiratory symptoms can include:

Coughing
Throat irritation
Pain, burning, or discomfort in the chest when taking a deep breath
Chest tightness, wheezing, or shortness of breath
In addition to these effects, evidence from observational studies strongly indicates that higher daily ozone concentrations are associated with increased asthma attacks, increased hospital admissions, increased daily mortality, and other markers of morbidity.  The consistency and coherence of the evidence for effects upon asthmatics suggests that ozone can make asthma symptoms worse and can increase sensitivity to asthma triggers.

呢到有個簡短d嘅版本:http://www.ozonesolutions.com/info/ozone-health-effects

我啱啱再搵咗搵ozone 嘅half life,唔同環境以及唔同資料來源講嘅都差好遠。上面呢個網就話大約係每半個鐘cut 一半,但呢到有個表http://www.lenntech.com/library/ozone/decomposition/ozone-decomposition.htm 講嘅又差好遠。

不過係咪者係已經可以基本確認就算佢釋出的氣體係ozone嘅話,都冇咩可能到到臭氧層啦?

頭先睇緊ozone 資料o個時,突然諗起。當初見到酵素但冇整o個時其中一個疑問,除咗因為有d佢claim 嘅好處當時我搵唔到資料之外,係因為我唔明佢嘅theory。就咁單睇,酵素本身唔係活著的,所以佢冇可能自己複製(雖然我覺得酵素媽媽呢樣野好過癮 ),一定有d野係d資料本身冇寫嘅。 同埋如果我地要等3個月係發酵。。咁。。其實佢嘅氣體係咪真係ozone 呢?  等我轉頭睇睇搵唔搵到先
回復

Salt 發表於 2016-2-13 15:03:07 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-13 14:25
將我製作水果環保酵素分享給有興趣的花友,希望大家都為地球打打氣,但原來透過這些活動,教人製作之餘,自 ...

哎呀。。我成日都係咁o家。。一問就要問到底的。。死啦死啦。。你千祈唔好介意呀。。!
我發神經挑起條筋想知多d 咋。見你話一齊搵下資料搞到我high 得滯添 唔好見怪唔好見怪
回復

wongcc 發表於 2016-2-14 09:50:24 來自手機 |顯示全部樓層

林老師教學生做的水果環保酵素過程和結果,很有參考有用資料呢!有興趣可看看呀!

生物科
林慧琪老師(嗇色園)
http://www.hokoon.edu.hk/weeklysp/1409_4.html

其他參考資料:
林麗珊(2012)〈給孩子一個綠色無毒家〉p.131-135,皇冠出版社,香港。
〈果皮+黑片糖=環保清潔劑〉《蘋果日報》2012年6月10日,
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20120610/16412236
提供以體積量度廚餘、糖和水比例的方法。
回復

wongcc 發表於 2016-2-14 10:42:52 來自手機 |顯示全部樓層

林老師的「與細菌做朋友」全文內容
二零一四年九月 第四星期   

一說細菌,一般人多會想起對人有害的病菌,或許有少部份會想起廣告宣傳中常提及的「益生菌」。若能選擇的話,相信很多人不太樂意與細菌共存,因此坊間才會出現大量殺菌/消毒產品。然而,細菌本身存在於大自然中,大部份對人類無害,我們並不需要趕盡殺絕。

生活中很多食物,例如麵包、芝士、酒和醋等,均需要細菌幫忙發酵才能製作。而近年坊間流行多用途的「環保酵素」(註一),同樣是利用不同細菌的發酵原理製作而成。將未經煮熟的植物性廚餘,例如水果皮、洗砌蔬菜時的「菜頭菜尾」等,加入糖和水,放在密封的膠樽裡,等三至六個月便完成。

看似簡單的方法,當中其實涉及不同的細菌工作。  細菌透過分解有機物來獲得所需的能量和維生物質,而廚餘中的糖分,經過乳酸菌分解,變成乳酸;同時,糖分亦會被酵母菌分解,產生酒精和二氧化碳。

在製作環保酵素時加入糖份,可為細菌提供額外食物,使細菌們大量繁殖,令整個分解過程加速。於是,在製作過程中,雖然我們未能親眼看見細菌,但從初期釋出的大量氣體,以及帶微酸的酒香,足以証明它們在工作。  

過了約2星期,因著浸製過程產生的乳酸和酒精,細菌的居住環境改變了,原本的乳酸菌和酵母菌數量會減少。至於喜愛酸性環境的醋酸菌,就會取而代之,將酒精轉化為醋酸以獲取能量,同時進一步將其他廚餘分解。這時候環保酵素的氣味會變成帶著廚餘本身味道的醋酸味,從這氣味的改變,我們可知道細菌種類的改變。  

並且,在製作完成後,很多時候會發現一層薄薄的白色膜浮在水面,其實就是這些細菌的菌落(由單個細菌繁殖而成的一大堆細菌),以及它們的屍體的混合體!未親眼見過細菌的朋友不妨留意一下。      

約兩年時間的製作經驗裡,因為使用黃糖(註二),所以曾經以為完成製作的環保酵素都是黃棕色,結果卻發現沒有一定規律!(文首的相片,從左至右分別是由甘荀皮、香蕉皮、奇異果及白菜、西瓜皮、火龍果皮、 雪梨皮及芯、 桔仔皮和柑皮製作的環保酵素)也許是因為有部份廚餘的天然色素可被分解,例如火龍果皮和甘荀,由最初浸製時的桃紅色和橙紅色,變成沒了顏色;或是廚餘被分解過後色素離開了廚餘走到溶液裡。

即使用了相同分量的同類果皮, 最終被分解的程度,以至產生的味道,都會有所不同。甚至天氣變化、存放地方的不同,其製作成效都有差異……   (攝於浸製5個月後)

有時候或會見到環保酵素變綠色或黑色,其實是黴菌長了出來,它們是不好的菌,會令環保酵素變壞。不過只要再加一次糖,讓整個製作過程重新開始,好的乳酸菌、酵母菌和醋酸菌可以將壞菌消滅!可見細菌們實在很有「個性」,它們的工作進度,彼此之間的互動和平衡各有不同,這就是大自然的奇妙之處。  

中秋過後,柚子和柑等柑橘類水果開始多,讓我們一同嘗試以這些果皮(註三)製作環保酵素,感受一下細菌們的努力,也讓我們的生活有天然無毒的清潔劑可用,一起為保護環境出一分力。  

環保酵素製作方法: (重量比例)糖:新鮮植物性廚餘:水 = 1:3:10  例子:1個500ml 容量的膠瓶,可放25g 糖,75g果皮,250ml水。 廚餘切成細塊,可增加表面面積,加快細菌分解。間中將水和廚餘攪拌,亦有助分解。 確保瓶內留有空間,讓氣體有地方走出來。

製作中首2星期,每天開一次瓶蓋,讓氣體排走。若用玻璃或金屬瓶,因物料沒有彈性,容易造成瓶內氣體壓力過大而爆炸。 存放於沒太陽直射的地方,因陽光中的紫外線可殺菌。

過了3﹣6個月,就可將環保酵素倒出,隔渣便可用。

註一:環保酵素用途 直接使用:保持渠道暢通 稀釋使用:代替一般家居清潔劑,如拖地、抺東西,除臭,空氣清新;個人清潔可代替護髮素;種植方面可改善土壤及驅蟲等。可混入原本使用的化學清潔劑,以減少其用量而不減其功效。  

註二:糖的選擇 細菌愛吃天然食物,若使用一般經漂白的精製白砂糖,製作效果不太理想。所以應選用黃糖(吃豆腐花的糖粉),紅糖,片糖和黑糖等相對較天然的糖。冰糖因體積較大較難溶解,較少採用。  

註三:選擇廚餘 不同廚餘發酵後會有不同味道,由蔬菜製成的環保酵素味道偏酸,較像食物壞掉的氣味(但不影響其功能);水果方面以柑橘類的果皮最好,因果皮中含有帶香味的精油,製成品的味道較容易接受。若選擇混合不同廚餘製作,最好加一些橙皮柑皮以緩和其味道。

要看全部圖文,請參考上一頁網址自行進入查看。
回復

Salt 發表於 2016-2-14 15:36:51 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-14 10:42
林老師的「與細菌做朋友」全文內容
二零一四年九月 第四星期   

睇曬 者係其實真係唔係ozone? 我睇咗幾度,好似唔同來源有唔同嘅講法。不過我都同意如果只係發酵應該唔會製成ozone。依照呢篇文章,我地製成的應該就係醋or 酒精了~ 我記得好似睇過環保酵素/garbage enzyme 呢個名係misnomer 黎的,我聽日再睇睇有冇搵到詳細d製成品內含品係咩先,開咗幾篇o係到但未得閒睇住。睇完消化下先post 上黎
回復

wongcc 發表於 2016-2-14 17:44:12 來自手機 |顯示全部樓層

臭氧的好與壞  本篇資料參考自 http://www.scifun.chem.wisc.edu/chemweek/Ozone/ozone.html

當臭氧的比例超過十億分之125 (125ppb),則會開始對人體健康有影響。  

物理教學示範實驗教室  歡迎批評指教! 電子郵件請按 [email protected]  作者:國立台灣師範大學物理系黃福坤  最後修訂時間: 02/14/2016

呢份我開唔到呀~  發表於 2016-2-15 18:42
回復

wongcc 發表於 2016-2-14 18:39:47 來自手機 |顯示全部樓層

http://cht.a-hospital.com/w/臭氧

愛恨交叉說臭氧  

源於人類活動,汽車、燃料、石化等是臭氧的重要污染源。在車水馬龍的街上行走,常常看到空氣略帶淺棕色,又有一股辛辣刺激的氣味,這就是通常所稱的光化學煙霧。臭氧就是光化學煙霧的主要成分,它不是直接被排放的,而是轉化而成的,比如汽車排放的氮氧化物,只要在陽光輻射及適合的氣象條件下就可以生成臭氧。隨著汽車和工業排放的增加,地面臭氧污染在歐洲、北美、日本以及我國的許多城市中成為普遍現象。

從臭氧的性質來看,它既可助人又會害人,它既是上天賜與人類的一把保護傘,有時又像是一劑猛烈的毒藥。
回復

Salt 發表於 2016-2-15 18:40:06 |顯示全部樓層

暫時睇曬,但d資料都係麻麻地。呢個比較相對好少少 Responses: How effective are Garbage Enzymes?
如果你有興趣了解嘅話係幾值得一睇的。但內容較長,我唔貼上黎了。

然後睇咗兩份學術研究,一份有d離譜(referencing 方面) ,一份較中肯。但都係冇仔細講到內容物有d咩。有pH, TDS, COD, BOD5 之類的資料, 但數據相差好遠。我覺得唔太有參考價值。居然可以離譜到連用咗咩材料去整實驗用的garbage enzyme 都冇寫,咁冇可能比對到唔同實驗嘅結果波。。。

Treatment of Synthetic Greywater using 5% and 10% Garbage Enzyme Solution
A Study of the Garbage Enzyme's Effects in Domestic Wastewater
最有趣的可能係10% solution o係家庭廢水裡可以有效分解NH3 同P (作者話最好係9%),但又唔會影響到pH 值。 而garbage enzyme 測出黎嘅BOD 都有o係到,係咪者係佢係活菌呢?  但文中亦有寫點解分解到都係未知。不過我冇特地搵更多黎睇,因為我只見到係針對廢水嘅文,如果有時間我都會再搵搵嘅。

之前見到嘅都係話製成品唔會過期,但擺得越耐又越好,咁。。到我地整完3個月/6個月/更耐,d菌食咩呢?

呢到搵到兩篇簡短d睇得輕鬆d嘅
The misunderstanding on the Garbage Enzyme
7 Things You Should Know Before Making Citrus *Enzyme* Cleaner

如果你想睇的話睇第一條連結同埋上面呢兩個啦。中間學術o個兩個真係冇乜野睇的
回復

wongcc 發表於 2016-2-15 19:44:51 來自手機 |顯示全部樓層
salt, 謝謝你的資料搜尋!

你呢篇 http://www.hokoon.edu.hk/weeklysp/1409_4.html 都好有用阿~:D  發表於 2016-2-16 19:50
回復

Salt 發表於 2016-2-17 19:45:11 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-15 19:44
salt, 謝謝你的資料搜尋!

我尋晚又整咗兩支啦 都係咁大支。 我覺得雖然佢同我一開始想像的唔同,但唔好理佢係咪enzyme 唔enzyme,單單係可以dump 少d垃圾 (果皮),間接逼到我食多d水果,又可以買少d清潔劑(同時又再次製造少咗垃圾),唔洗聞咁多化學o野,我覺得咁樣已經好成功了~ 我諗我到時整好會暫時當佢係醋/酒精咁清潔用,之後再慢慢試下其他功用。
多謝你令我“的”起心肝試下整呀
回復

wongcc 發表於 2016-2-17 20:31:53 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-17 19:45
我尋晚又整咗兩支啦 都係咁大支。 我覺得雖然佢同我一開始想像的唔同,但唔好理佢係咪enzyme 唔enzyme ...

salt, 你好似整出癮呀!其實我不太介意那少許O3及CO2, 因原來我們一出街就已經吸咗好多這類有害汽體入身體了,可能比整環保酵素多好多倍呢!我覺得用漂白水時也吸入很多,去泳池游泳更多呀!我又唔係用氧氣罩焗住口鼻嚟聞純濃度的臭氧(或二氧化碳或……其他),況且臭氧的半衰期真的是只有30~60秒,佢一逸出已被空氣淡化或變成氧,所以應該對身體無乜影響,否則,而家用臭氧嘅空氣淨化機也不會大行其道了。

不過好多謝你一同搜集資料,讓我有機會增加很多有用的知識,謝謝你。
回復

Salt 發表於 2016-2-18 19:48:16 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-17 20:31
salt, 你好似整出穩呀!其實我不太介意那少許O3及CO2, 因原來我們一出街就已經吸咗好多這類有害汽體入身 ...

係有少少整出癮o家 不過都要更正返,佢真係冇可能30-60秒就完全byebye o家~ 仲要因應空氣濕度,溫度,氣流而計算。我煩d都要quote 多次個表先,我擔心你見到佢話30-60秒就變咗太唔擔心o3呀 。佢quote 嘅數據冇可能係正常室溫氣體。可以嘅話最好都係小心d避一避啦~ 佢對邊樣野產生反應我地預計唔到,都係小心d好呀~

http://www.lenntech.com/library/ozone/decomposition/ozone-decomposition.htm
http://drsozone.com/ozone-info/12-life-of-ozone/

早幾年臭氧空氣淨化/消毒機盛行,因為我容易敏感,所以母親想買部,拎咗張傳單返黎畀我睇。我一見到,睇到r 曬頭。只係講點強勁點殺菌,但其他資料研究報告乜都冇,連公司網站上都冇。最後因為媽媽想買,唔記得打咗去定send email 去產品公司問。好似有款係uvc 有個係ozone 的,太耐我都唔係好記得了。不過我記得安全性,會唔會包唔住d ozone 出咗黎,殘留等,間公司冇一樣野答到我,但叫我盡量同部機保持距離,聽到呢到,母親唔敢買了。

呢到有兩份政府的都係建議唔好用ozone 機。
http://www.ct.gov/dph/lib/dph/environmental_health/eoha/pdf/Ozone_Generator_Fact_Sheet.pdf
http://www.arb.ca.gov/research/indoor/ozone.htm

我自己有兩部研究咗好耐先買而我又確認佢真係有效的淨化機,所以我就冇研究d ozone 機了 不過有可能佢地係冇被監管先咁多款賣咋~marketing d 野,唔好盡信呀!
回復

wongcc 發表於 2016-2-18 21:05:57 來自手機 |顯示全部樓層
明白,謝謝你呀!會儘量小心d㗎!

^^~  發表於 2016-2-18 22:19
回復

吉祥 發表於 2016-3-2 10:13:11 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-1 19:04
salt, 其實我只是想告訴你無論膠樽的大小形狀,各類型的清潔無害的膠樽都可變成有用的容器,包括載過平日 ...

好多謝你呀 wongcc, 圖文並茂好清楚, 今日一定要去試試做先.... 希望成功啦..

整呢個真係好好玩:D  發表於 2016-3-2 10:30
回復

Salt 發表於 2016-3-2 10:47:36 |顯示全部樓層

報告~ 有蕉皮o個支早幾日先開始有氣體,而家又差唔多冇氣啦,有白色的一層泡泡。少少蕉味幾香波~(仲有淡淡的citrus 味)。
純橙皮(單一果皮)好多氣體,整完第二日已經有,持續咗好似兩個禮拜,係4支中最多的,而家已經冇啦。冇白色泡泡。好香橙味。
新整o個兩支橙+tangerine係整完幾日後開始有氣出,但不多,亦只有幾天。幾香,但唔夠純橙皮香味重。

下次試試其他生果單一款果皮整睇下到底係單一果皮多氣體定係因為個橙先(搵籍口整多兩支。。

其實我本身諗住支蕉係凶多吉少o家,點知又香香地波 唔知之後會唔會突然變味呢

好成功呀..加油..  發表於 2016-3-2 12:14
回復

wongcc 發表於 2016-3-2 18:48:28 來自手機 |顯示全部樓層

謝謝吉祥花友支持環保,預祝製作成功!  等你的好消息呀!加油!
回復

wongcc 發表於 2016-3-2 18:50:39 來自手機 |顯示全部樓層
salt, 多謝你多元化的實驗報告
回復