返回列表 發新帖

頭身分離皂(黑麥啤山茶花洗頭皂)

作者: Woodstock 發表于 2015-8-10 22:47:30
1837 25
Woodstock 發表於 2015-9-18 11:35:59 |顯示全部樓層
8月份打嘅皂陸陸續續都開始可以用, 第一舊開光嘅就係呢款洗頭皂, 用左已經有一個多星期, 係時候要報告用後感。

首先要多謝水母提供嘅配方, 我再係配方上加減想要嘅材料及比例而成。

配方:
山茶花油 – 30%
椰子油 – 28%
棕櫚油 – 28%
蓖麻油 – 10%
荷荷巴油 – 4%

我嘅髮質及習慣:短髮, 多而密, 硬性, 偏乾, 但頭皮不油膩, 習慣隔天洗頭, 會用很少量定型cream掃頭頂豎起嘅毛毛
皂特性:易起泡, 泡量夠多而細密, 沖乾泡泡後用手指嘗試梳理頭髮, 會感到輕微”啜”手。
洗後感:吹乾後髮質乾爽, 不會糾結, 亦有少少鬆, 前排落雨潮濕天氣, 頭髮都不會”塔”
皂洗後情況:濕水後不軟, 也不易溶, 頗實淨

總結:合格有餘, 但我覺得唔夠保濕, 下次會嘗試加入酪梨油

塊皂我比左老公, 但佢話要用哂屋企個D唔organic嘅嘢先開始用我整嘅髮皂, 佢同我髮質唔同, 遲下再報告~

評分

查看全部評分

回復

dogo 發表於 2015-9-18 11:50:39 |顯示全部樓層
多謝分享,非常值得參考。
雖然我髮質和你不同,但可以做給朋友試

毒害朋友xd  發表於 2015-9-18 13:45
回復

cmchang 發表於 2015-9-18 12:14:40 |顯示全部樓層
很用心寫嘅用後報告, 我8月份打嘅洗髮皂都未用
要用曬之前嘅洗頭水先

我家中有本糖亞嘅手工皂書, 話可用芥花油加强保濕
你可以考慮吓
回復

Woodstock 發表於 2015-9-18 13:46:54 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-9-18 12:14
很用心寫嘅用後報告, 我8月份打嘅洗髮皂都未用
要用曬之前嘅洗頭水先

介花籽油平喎~可以一試!
回復

jellyfishy 發表於 2015-9-18 15:44:46 |顯示全部樓層
山茶花油 比例高一點就會潤D.
回復

Woodstock 發表於 2015-9-21 16:52:35 |顯示全部樓層
收到, thank you 水母!
回復