薰衣草甜杏仁皂

作者: Woodstock 發表于 2015-8-18 15:47:47
1220 12
上個星期我整左個薰衣草甜杏仁皂, 係諗住進入深秋時間用架

個配方係咁嘅~
椰子油 – 14%
棕櫚油 – 14%
薰衣草橄欖油 – 49%
甜杏仁油 – 15%
蓖麻油 – 8%

今次用嘅薰衣草橄欖油係有位皂友送比我, 我真係好感謝佢, 因為做浸泡油要花心機同時間, 希望能夠整到D好啱用嘅手作皂 ~

整完之後再睇下個配方同皂性質, INS132, 硬度27.5, 好似硬度差少少。希望晾放兩個月以上嘅時間佢會硬身D啦~如果用左真係皂身偏軟, 就再諗下點改個配方去增加硬度lu~

評分

查看全部評分

Purpur 發表於 2015-8-18 16:03:23 |顯示全部樓層
哇,你就好啦~!!!有人送薰衣草橄欖油比你~!!!
我上個月浸左薰衣草橄欖油, 就來夠一個月了, 但我覺得我會唔捨得用囉...(我又浸得少喎... > <)
有色部份就係浸油做出來架?

想問下有無香味呀?
同埋你有隔走哂薰衣草嗎?
回復

Woodstock 發表於 2015-8-18 17:21:30 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-18 16:03
哇,你就好啦~!!!有人送薰衣草橄欖油比你~!!!
我上個月浸左薰衣草橄欖油, 就來夠一個月了, 但我覺得我會唔捨 ...

係丫, 佢仲送左D甘菊同紫草比我, 我好滾動丫, 完全係不勞而獲
你見到深色部份唔係浸泡油黎架, 係放左D紅檀粉嘅皂液, 係我亂倒整出黎嘅結果 。綠色個D先係浸泡油, 由於係EV油, 入膜後色澤比較橄綠色, 唔知熟成後會唔會淺d色呢~

我倒油時隔哂薰衣草架, 因為我係呢度爬文有教, 入膜唔建議加入花草, 因為會較易引起酸敗~
回復

cmchang 發表於 2015-8-18 18:58:29 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-8-18 17:21
係丫, 佢仲送左D甘菊同紫草比我, 我好滾動丫, 完全係不勞而獲
你見到深色部份唔係浸泡油黎架, 係放左D ...

你個朋友應該都係高手喎~
好羨慕呀
今次用浸泡油係咪好快T呀?
回復

Purpur 發表於 2015-8-18 20:33:06 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-8-18 17:21
你見到深色部份唔係浸泡油黎架, 係放左D ...

你個皂友咁好人既~!! 我都有買甘菊同埋紫草根浸呀

紅檀粉,...個名好少聽到喎, 隻色望落似淺啡色呢, 我以往都係用ev 油呀,但唔太覺佢地有淺綠色呢一可能份量唔多啦

對呀,隔左之後浸泡草個皂襟用d呀,但隔完之後真係丟左去呀??
回復

Woodstock 發表於 2015-8-19 13:55:58 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-18 18:58
你個朋友應該都係高手喎~
好羨慕呀
今次用浸泡油係咪好快T呀? ...

打左20-25分鐘先T, 我又唔覺快喎, 唔係你上次5分鐘速T~

不過一加添加物就杰身得好快, 我做分色, 另一杯皂液放左一陣已經杰撻撻。其實打到LT, 放佢5分鐘都已經到達T狀態, 唔洗一定要打到佢T為止。
回復

Woodstock 發表於 2015-8-19 14:02:14 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-18 20:33
你個皂友咁好人既~!! 我都有買甘菊同埋紫草根浸呀

紅檀粉,...個名好少聽到喎, 隻色望落似淺啡色呢, 我以 ...

我自己都浸熨金盞同薰衣草呢~有排先用得丫~

我買嘅係紅檀木粉, 粉身係深磚紅色, 如果皂液帶黃同綠溝出黎嘅顏色係淺褐色架~

D渣我掉左喇, 我又無諗過可以點再用wor...
回復

Sumbie 發表於 2015-8-20 08:50:08 來自手機 |顯示全部樓層
唔知D渣可否泡熱水浸腳,之後堆肥?
回復

jellyfishy 發表於 2015-8-20 08:57:16 |顯示全部樓層
個配方軟左D~
回復

Woodstock 發表於 2015-8-20 13:41:28 |顯示全部樓層
多謝水母賜分
回復

Woodstock 發表於 2015-8-20 13:43:44 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2015-8-20 08:50
唔知D渣可否泡熱水浸腳,之後堆肥?

堆肥就唔知, 不過泡腳就真係可以考慮下wor~ 冬天可以試下~
回復

Woodstock 發表於 2015-8-20 13:53:23 |顯示全部樓層

咁我考慮下次整時減少甜杏及橄欖油, 將佢加返入棕櫚;又或增加用乳木果去增加硬度。唔該哂水母~

我都會這樣調整~~~  發表於 2015-8-21 09:05
回復

Woodstock 發表於 2015-8-21 10:31:37 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-8-20 13:53
咁我考慮下次整時減少甜杏及橄欖油, 將佢加返入棕櫚;又或增加用乳木果去增加硬度。唔該哂水母~:loveline ...
jellyfishy 我都會這樣調整~~~  

即係我思路正確
回復