老公仔的種肉生涯

作者: 老公仔 發表于 2015-8-3 19:48:49
58420 1755
morning 發表於 2017-3-31 22:51:29 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-31 22:39
有時間可以發個主題帖子,大家交流交流一下!

數量少又好多唔知咩品種
而且我又無咩特別打理,幾乎天生天養所以就唔出黎獻醜住啦
之後如果有整到靚靚既拼盆再開帖啦
回復

老公仔 發表於 2017-3-31 22:54:23 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-3-31 22:51
數量少又好多唔知咩品種
而且我又無咩特別打理,幾乎天生天養所以就唔出黎獻醜住啦
之後如果有整到靚靚既 ...

好的,不勉强了,待好了請再出帖!
回復

老公仔 發表於 2017-4-1 08:16:45 |顯示全部樓層
1/4 更新:

渡完夏的新玉綴,因之前手殘碰掉了幾片葉子,所以在外觀上有小小缺陷!

呢盆我都有,原來叫新玉綴,學到野了:D  發表於 2017-4-2 19:54

評分

查看全部評分

回復

老公仔 發表於 2017-4-1 11:55:42 |顯示全部樓層
1/4 更新:

兩日前用1毫子1盆價錢買回來拯救的大花馬齒萈,原本是頭耷耷的狀態,到現在開始挺起來了!

評分

查看全部評分

回復

RIO 發表於 2017-4-1 18:47:04 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-31 14:26
大師姐又呃人,見過你過百盆肉肉一次過晒冷的場面啦,可以説極度震撼!
講少一定唔夠我少,品種少,人流 ...

一百盆唔算多啦~
你呢樹幾好呀, 好多新知舊友黎吹水
回復

RIO 發表於 2017-4-1 18:48:30 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-31 21:13
我都係平常心,只係勸大師姐出多啲帖而已!

多謝師兄鼓勵, 盡量啦~
回復

RIO 發表於 2017-4-1 18:49:44 |顯示全部樓層
ppg 發表於 2017-3-31 21:18
好呀,我都想睇大師姐的水泡更新呀

為你影咗D水泡相,
過來捧場啊
回復

BenLau 發表於 2017-4-1 20:20:18 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-4-1 11:55
1/4 更新:

兩日前用1毫子1盆價錢買回來拯救的大花馬齒萈,原本是頭耷耷的狀態,到現在開始挺起來了! ...

勁啊!恭喜
回復

老公仔 發表於 2017-4-1 20:22:00 |顯示全部樓層

遲少少全部種在地上,希望適應到。
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-2 08:47:51 來自手機 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-3-31 22:07
要睇同摸,有d根生耐左會啡色,但唔一定係爛根死根,
但如果成舊泥都俾d啡色根纏住曬最好剪走d,
等佢有返空 ...

明白了。多謝。
那根上長滿白毛根毛的就是好根。是這樣嗎?
回復

morning 發表於 2017-4-2 19:53:17 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-4-2 08:47
明白了。多謝。
那根上長滿白毛根毛的就是好根。是這樣嗎?

係的,d毛毛係根毛,泥入既根先會有根毛,而浸係水入面既水生根係光禿禿的,
根毛十分之脆弱,基本上掂親就傷(例如換泥),但生長期的植物多數好快恢復過黎

當天氣潮濕亦會見到空氣中的新生根生根毛,因為空氣水份夠,唔理的話暴露空氣中d根毛好快會乾
回復

morning 發表於 2017-4-2 20:07:53 |顯示全部樓層
1/4 更新:

兩日前用1毫子1盆價錢買回來拯救的大花馬齒萈,原本是頭耷耷的狀態,到現在開始挺起來了! ...

大花馬齒莧(松葉牡丹)同馬齒牡丹都係極鍾意太陽的,
一朝早見到光就開花直到太陽落山為止,而且作為多肉植物佢地亦相當耐旱,即使長時間唔淋水亦死唔去

試過有棵馬齒牡丹被我拔起掉入角落既盆中(無水無泥淋唔到雨)3個月以上仍未死去,
見佢生命力咁強種返入盆中半個月後就又爆花了,
比其他草花粗生易養好多,而且顏色又多又易繁殖(扞插)
回復

老公仔 發表於 2017-4-2 20:24:46 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-4-2 20:07
大花馬齒莧(松葉牡丹)同馬齒牡丹都係極鍾意太陽的,
一朝早見到光就開花直到太陽落山為止,而且作為多肉植 ...

坐標開恩斯應該好適合種肉,夏季平均24度,冬季平均17度。

我這邊夏季超過40度,冬季低於10度,種肉難啊!
回復

morning 發表於 2017-4-2 20:44:12 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-4-2 20:24
坐標開恩斯應該好適合種肉,夏季平均24度,冬季平均17度。

我這邊夏季超過40度,冬季低於10度,種肉難啊 ...

大花馬齒莧40度OK的,只係冬天會生長停滯,未到霜凍都死唔去的
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-2 20:48:23 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-4-2 19:53
係的,d毛毛係根毛,泥入既根先會有根毛,而浸係水入面既水生根係光禿禿的,
根毛十分之脆弱,基本上掂親就傷( ...

所以除非植株出現狀況/ 需要修根,否則不建議動它。嗯嗯嗯。。。。

好多謝你的講解。現在對根的了解又多了。

記得有說法是,過渡夏前可先換(更)疏鬆的介質和透氣花盆。。。。
但如此看來這段時間換泥並不合適。。。。

Ps. 唔好意思老大師兄,用了你的地方談了別的事情來
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-2 20:52:09 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-3-31 22:44
呢邊得黑色2盆唔係葉插出黎,之後打算用黎整拼盆
另外仲有少少其他拼盆同玻璃樽種既

最中意玻璃瓶。非常期待你的併盆!
回復

老公仔 發表於 2017-4-2 20:55:09 來自手機 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-4-2 20:48
所以除非植株出現狀況/ 需要修根,否則不建議動它。嗯嗯嗯。。。。

好多謝你的講解。現在對根的了解又多 ...

隨便吧,早晨大大還未出主題帖子!
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-2 20:55:11 |顯示全部樓層
1/4 更新:

太過分喇。點解可以同之前差咁遠?! 只兩日。太強了吧
回復

老公仔 發表於 2017-4-2 20:57:43 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-4-2 20:55
太過分喇。點解可以同之前差咁遠?! 只兩日。太強了吧

今日搞咗成個下午,全部種地,年紀又老,條腰都就快斷!
回復

老公仔 發表於 2017-4-2 20:59:51 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-4-2 20:44
大花馬齒莧40度OK的,只係冬天會生長停滯,未到霜凍都死唔去的

幾個熱浪一到你就知厲害!
回復