老公仔的種肉生涯

作者: 老公仔 發表于 2015-8-3 19:48:49
58442 1755
ppg 發表於 2017-3-29 17:48:47 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-29 17:35
買肉的人見到你賣的肉靚的話,真係會真心的讚美,如beautiful, awesome, you did a great job等等。聽到 ...

我都鄧你開心呀
如果香港都有呢d假日市集就好Lu
回復

RIO 發表於 2017-3-30 09:18:19 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-29 16:47
女神正説中我的心意,學柴九話齋,人生有幾多個十年?
所以乜都要試下,就不枉此生了。
但奈何囊中羞澀, ...

擺地攤都好喎, 一定好搶手,
不過存貨太少, 可能比2, 3個人就掃哂
回復

老公仔 發表於 2017-3-30 09:21:08 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2017-3-30 09:18
擺地攤都好喎, 一定好搶手,
不過存貨太少, 可能比2, 3個人就掃哂  ...

賣得平,有次試過被一個婆婆一口氣掃咗50盆!
回復

ShiningKath 發表於 2017-3-30 09:45:46 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-30 09:21
賣得平,有次試過被一個婆婆一口氣掃咗50盆!

Wow 真係好搶手!

回復

老公仔 發表於 2017-3-30 09:55:02 |顯示全部樓層

主要係比市面賣得平啫!
回復

ShiningKath 發表於 2017-3-30 10:01:52 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-29 17:35
買肉的人見到你賣的肉靚的話,真係會真心的讚美,如beautiful, awesome, you did a great job等等。聽到 ...

能遇到惜肉之人感覺真會好正
仲要對方願意給錢買
能想像當時心情會係幾咁激動 (如果係我)
回復

ShiningKath 發表於 2017-3-30 10:05:04 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-30 09:55
主要係比市面賣得平啫!

阿婆當時應該已變左心心眼

回復

ShiningKath 發表於 2017-3-30 10:25:57 來自手機 |顯示全部樓層
ppg 發表於 2017-3-29 17:48
我都鄧你開心呀

香港其實有週末巿集的。如錦上路西鐵站的跳蚤市場。最近昂坪都推出了週末巿集,其他地方都有。但因為多數由機構自發推示,部份只能推出一日或幾星期不等。但如何申請就不清楚了。。

https://www.np360.com.hk/tc/promotions/weekend-market/
回復

ShiningKath 發表於 2017-3-30 10:30:33 來自手機 |顯示全部樓層
ppg 發表於 2017-3-29 17:48
我都鄧你開心呀

(剛才回復過一次。但發現回復帖消失了。只好再講一次)

其實香港都有週末巿集。如錦上路西鐵站附近就有一個。最近昂坪都推出了週末巿集,不如只維持數週。但申請/租用方法就不清楚了
回復

老公仔 發表於 2017-3-30 11:17:03 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-3-30 10:01
能遇到惜肉之人感覺真會好正
仲要對方願意給錢買
能想像當時心情會係幾咁激動 (如果係我) ...

小師妹,之前沒有呃你,我都是過著一些很悲催的生活,窮到要走去賣肉維生呢!

現附上賣肉照,地攤擺得有點難看,失禮晒!

評分

查看全部評分

回復

老公仔 發表於 2017-3-30 14:34:55 |顯示全部樓層
3月30日更新:

剛剛收工行過花店,見到幾盆馬齒莧科馬齒莧屬嘅殘肉,減價到一毫子一盆,於是買番屋企去拯救一下。

評分

查看全部評分

回復

老公仔 發表於 2017-3-30 14:38:27 |顯示全部樓層
3月30日更新:

渡完夏的雅宴曲。

評分

查看全部評分

回復

老公仔 發表於 2017-3-30 14:55:11 |顯示全部樓層
3月30日更新:

喺種肉嘅生涯裡面,要時常檢查肉肉嘅生長情況,若發現有什麼問題,可即時作出補救。

今天發現呢棵黑法師,在桿子上長出氣根,喺正常嘅情況下,應該係根系無法正常供應養份給植株,於是檢查一下,發覺莖部出現萎縮嘅情況,有時間的話要同佢做手術急救一下。

評分

查看全部評分

回復

hiatus 發表於 2017-3-30 15:02:51 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-30 14:55
3月30日更新:

喺種肉嘅生涯裡面,要時常檢查肉肉嘅生長情況,若發現有什麼問題,可即時作出補救。

學到野。我仲以為生氣概係正常現象呢,可能因為天氣潮濕先會甘。
原來有甘既學問,多謝分享經驗
回復

hiatus 發表於 2017-3-30 15:03:57 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-30 11:17
小師妹,之前沒有呃你,我都是過著一些很悲催的生活,窮到要走去賣肉維生呢!

現附上賣肉照,地攤擺得有 ...

甘整齊乾淨叫難看???

但個婆婆掃50盆,點包裝比佢呢? 你成個底盤比佢,車走?
回復

老公仔 發表於 2017-3-30 15:06:36 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-3-30 15:02
學到野。我仲以為生氣概係正常現象呢,可能因為天氣潮濕先會甘。
原來有甘既學問,多謝分享經驗 {:emoji_ ...

天氣潮濕也是其中一個長氣根的因素,不過多數出現喺老樁之上。
回復

老公仔 發表於 2017-3-30 15:08:47 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-3-30 15:03
甘整齊乾淨叫難看???

但個婆婆掃50盆,點包裝比佢呢? 你成個底盤比佢,車走? ...

我準備(執了)很多紙箱供客人應用了。

你好好心機,大好人呀  發表於 2017-3-30 15:13
回復

hiatus 發表於 2017-3-30 15:13:27 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-30 15:06
天氣潮濕也是其中一個長氣根的因素,不過多數出現喺老樁之上。

係呀。就係老樁呀。我發現有,但我未理過佢地。
回復

老公仔 發表於 2017-3-30 15:23:26 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-3-30 15:13
係呀。就係老樁呀。我發現有,但我未理過佢地。

種肉都有學問,年青人要好好學習同實踐吧!

謹遵教誨^^  發表於 2017-3-30 15:24
回復

ShiningKath 發表於 2017-3-30 17:00:00 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-30 11:17

現附上賣肉照,地攤擺得有 ...

數一數有近200盆! 比我想像的還要多~ 而且都是成株,用傳說中的水筒果然不一樣。我想我的都應該換大盆試試~

能種肉種到賣肉,我想園藝版都找不到多少個。應為此快樂。而且通常賣肉的人的生活不都很富裕的嗎(笑)
回復