迷岩初❤者(=゚ω゚)ノ首種迷岩的疑問!

作者: sluChiNg 發表于 2015-7-30 17:39:45
16818 544
B17 發表於 2015-9-25 15:27:51 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-9-25 15:24
中國唔理, 南海就比其他國家瓜分了

何來此說法?美國有駐軍南沙?
回復

iluvuboyz 發表於 2015-9-25 15:32:18 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-9-25 15:10
德國,意大利,日本同屬戰敗國,只有日本唔可以有軍隊,有點不公

我系政治白痴, 完全吾識呢d野呢~~~
回復

iluvuboyz 發表於 2015-9-25 15:33:24 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-9-25 15:12
要爭就乜理由都得....

貪婪的人們....
回復

powergun 發表於 2015-9-25 15:37:52 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-9-25 15:27
何來此說法?美國有駐軍南沙?

美國係菲律賓有基地的, 其實係美國佬挑撥其他國家一定爭的
回復

B17 發表於 2015-9-25 15:51:19 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-9-25 15:37
美國係菲律賓有基地的, 其實係美國佬挑撥其他國家一定爭的

咁即係凡有不利於我國者,一律將之併吞

自二次大戰後,航道暢通無阻
中美經濟共榮,周邊諸國亦一樣
封鎖航道對邊個有利?何種利益?
中國唔應該走軍國主義路
回復

iluvuboyz 發表於 2015-9-25 16:02:23 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-9-25 15:27
因為南海發現有豐富石油存量,  所以個區本來各國都唔理的, 變成個個都黎爭 ...

咩都爭, 所以世界先不能和平~~~~
回復

powergun 發表於 2015-9-25 16:04:28 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-9-25 15:51
咁即係凡有不利於我國者,一律將之併吞

自二次大戰後,航道暢通無阻

此言差了, 南中國海自古以來已是我國領海, 有文獻証明的, 本來相安無事的, 但自從發現石油豐富後, 各國就想分杯羹了, 況且不談石油, 南海有其戰略地位的, 如果各國都係島上建武器, 對我國的安全會造成好大威脅的
回復

powergun 發表於 2015-9-25 16:07:25 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-9-25 16:02
咩都爭, 所以世界先不能和平~~~~

地區要平衡至可減弱戰爭的, 滿清末年, 我地無同人爭, 係人地見你國弱就蝦你
回復

iluvuboyz 發表於 2015-9-25 16:09:07 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-9-25 16:07
地區要平衡至可減弱戰爭的, 滿清末年, 我地無同人爭, 係人地見你國弱就蝦你 ...

即系強又俾人蝦, 弱又俾人蝦?!~~~
回復

powergun 發表於 2015-9-25 16:10:59 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-9-25 16:09
即系強又俾人蝦, 弱又俾人蝦?!~~~

所以咪要平衡囉
回復

iluvuboyz 發表於 2015-9-25 16:13:26 |顯示全部樓層

好難喎...吾系有錢就強?!~
回復

B17 發表於 2015-9-25 16:28:04 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-9-25 16:04
此言差了, 南中國海自古以來已是我國領海, 有文獻証明的, 本來相安無事的, 但自從發現石油豐富後, 各國就 ...

講到咁大,自古擁有 講歷史中國,歐洲都應該屬于蒙古

石油多的是,四十零蚊桶,買就可以,唔洗去搶
一向見唔到有人係島上建武器,中國首先打破平衡,對周邊國家構成威脅
中國係大國,冇人威脅到中國安全,越南?老鄧打到佢七彩 菲記,邊有實力jet 其他更加唔洗講
中國股匯一震,全球震動,可見全球一體化,根本冇需要打仗
回復

powergun 發表於 2015-9-25 16:29:41 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-9-25 16:13
好難喎...吾系有錢就強?!~

係架, 但國強就肯定會好d的, 弱就一定唔掂了, 尤其是好似中國呢d 有豐富資料既國家
回復

powergun 發表於 2015-9-25 16:37:18 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-9-25 16:28
講到咁大,自古擁有 講歷史中國,歐洲都應該屬于蒙古

石油多的是,四十零蚊桶,買就可以,唔洗去搶

石油係戰略物資來的, 曾經買到百幾蚊美元一筒的

依家中國都好似無係南海置武器的, 遲d 就難講, 依家要防的唔係越南, 賓賓個d 國家, 而係正在挑撥緊的美國
回復

iluvuboyz 發表於 2015-9-25 16:50:08 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-9-25 16:29
係架, 但國強就肯定會好d的, 弱就一定唔掂了, 尤其是好似中國呢d 有豐富資料既國家 ...

世界太複雜了~~~
回復

powergun 發表於 2015-9-25 17:01:33 |顯示全部樓層

係架, 加上動物係貪婪的, 乜都係為自己的
回復

B17 發表於 2015-9-25 19:34:10 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-9-25 16:37
石油係戰略物資來的, 曾經買到百幾蚊美元一筒的

依家中國都好似無係南海置武器的, 遲d 就難講, 依家要防 ...

油價其實問題不大,經濟好比得起,貴d,經濟唔好比唔起,平d

"戰略物資"呢個講法非常危險,全世都需要石油,難道全世界都要去搶,咁攪法想唔第三次世大戰都難

石油真係用錢買就得,產油國係非常樂意賣比人,甘本唔需要搶

其實老美真係比俄羅斯,中國更邪惡?唔知
二次大戰後,老美確實令世界比以前和平。除左區域戰爭,冇再發生大戰,老美的確有佢既作用。
如冇共產主義,相信連核武都唔再需要。

回復

powergun 發表於 2015-9-25 21:18:21 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-9-25 19:34
油價其實問題不大,經濟好比得起,貴d,經濟唔好比唔起,平d

"戰略物資"呢個講法非常危險,全世都需要石 ...

石油的確可用錢買到, 問題係用幾多錢至買到, 尤其是戰爭時, 如果係世界大戰, 油價就會升到天價了, 唔係個個國家都買得起的

中國係共產國家, 係美個人眼中係邪惡的, 所以至用盡方法阻止中國的掘起, 但依家中國掘起似無法阻止, 所以至兩手準備的, 一是繼續同佢做生意, 救自己經濟, 另一是要想辦法阻止佢成為軍事強國, 所以至聯合日本, 東盟國家搞搞震, 以阻慢中國的發展
回復

B17 發表於 2015-9-25 22:11:23 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-9-25 21:18
石油的確可用錢買到, 問題係用幾多錢至買到, 尤其是戰爭時, 如果係世界大戰, 油價就會升到天價了, 唔係個 ...

冇如果,世界大戰對大家冇好處,唔會再發生。為石油引發世界大戰,直頭係白痴。
中國係"半個"共產國家,係美國"口中"既邪惡,其實大家合作緊,共榮共衰,點解要打。
一直係中國自己阻自己發展,老美合作都黎唔切,點會阻佢。中國發展合乎世界利益,有左錢就錫身,唔會亂黎。
唔覺老美阻中國發展軍力,事實上都阻唔到,只係口頭講幾句,向其他國家交代下。
如果老美阻中國發展,阻到佢由一窮二白變成經濟大國,咁就應該叫佢阻多幾野。

回復

powergun 發表於 2015-9-25 22:37:12 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-9-25 22:11
冇如果,世界大戰對大家冇好處,唔會再發生。為石油引發世界大戰,直頭係白痴。
中國係"半個"共產國家, ...

係有的, 如果無就唔會有第一次同第二次大戰啦
中國不嬲都係富強大國來的, 中國地大物博, 資源豐富, 所以從來都好多人睇住呢舊肥肉的
美國從不協助中國軍事發展, 中國依家的成就, 好多都係靠自己的, 或是從美國偷返黎的
回復