返回列表 發新帖

紅蜘蛛真係好乞人增

作者: jerman 發表于 2015-7-11 11:41:46
3150 26
yydreamy 發表於 2015-7-25 18:14:27 |顯示全部樓層
jerman 發表於 2015-7-24 13:05
而家我用柑橘皮水噴,好似有D效,但係都係清唔晒.......唉
蟎毒 食用植物用唔用得 ? ...

清唔晒 其實即係唔多得....

我睇網上話常噴清水都得...

我而家個非洲葉剪晒葉再出返又見返紅蜘蛛, 唔多, 因為我已好有警覺性, 都係用洗潔精水噴而已... 真係未諗到點根治
回復

jerman 發表於 2015-7-25 21:06:33 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-7-25 11:07
柑橘皮水, 點整架?
刨咗d橙皮,西柚皮曬乾再浸水?

就咁用清水浸橙皮約一日到,溝水再用,我自己既比例係一比一,不過D橙皮水唔好放咁耐會好臭。
用法其實同噴清水係一樣

唔該jerman  發表於 2015-7-25 21:45
回復

jerman 發表於 2015-7-25 21:36:05 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-7-25 18:14
清唔晒 其實即係唔多得....

我睇網上話常噴清水都得...

係 AR,冇計番工時間太長......
回復

sheungx2 發表於 2015-7-27 00:37:32 |顯示全部樓層

其實一日噴洗一次就OK (過程唔洗5分鐘,由下而上洗葉底)
最重要係, 盡量放通風環境,就可以預防到
(試過辣椒水無用, 酒精無用...呢D 坊間方法其實唔多WORK)

如果真係無心機, 就直接去花墟買藥噴
苦楝酒OK 有效, 而且係有機, 安全又放心
如家中無寵物, 就用殺蟲藥吧,直接徹底
回復

cmchang 發表於 2015-7-28 10:59:28 |顯示全部樓層
我宜家都係早晚葉底噴水,邊日得閒就黎個突撃搜查。
見一隻捉一隻,如果發現佢哋非法集結,就成塊葉剪走
其實未必治本,但是起碼不會惡化。
回復

gogoplant 發表於 2015-7-28 13:23:33 |顯示全部樓層
我種左兩小盆金不換, 都有紅蜘蛛, 我放窗邊, 空氣流通呱, 但都有. 因為真係用黎煮餸用, 所以咩都唔敢噴. 宜家我一見有, 就打平盆花, 用花灑向葉底方向射, 按摩個格先夠力射甩佢地.
回復

luckyman 發表於 2015-7-29 10:39:28 |顯示全部樓層
gogoplant 發表於 2015-7-28 13:23
我種左兩小盆金不換, 都有紅蜘蛛, 我放窗邊, 空氣流通呱, 但都有. 因為真係用黎煮餸用, 所以咩都唔敢噴. 宜 ...

紅蜘蛛很難根治, 用水可大大減少害蟲數目, 同葉底沖涼已成習慣了
回復