美美的芫茜記錄:播種日:290808, 發芽日:080908

作者: 美美 發表于 2008-8-28 18:03:49
5511 13
我一不做二不休, 公司又加一新成員----天津芫茜
賣種子老闆話, 芫茜種子是很難發芽的, 須要用樽壓過後再浸一晚才可以播種的, 請問是否這樣 ? 請賜教, 謝謝 !
我取了一些種子來嘗試, 只是壓過, 沒有浸一晚, 日後看看它的成長啦
天津芫茜的種子: 天津芫西種子.jpg
已壓過的種子: 已壓過的種子.jpg
播種日: 290808 天津芫茜,播種日290808.jpg
因玉豆已落田(070908), 現將芫茜換了長盆

xanniex 發表於 2008-8-28 20:37:00 |顯示全部樓層
我種過好多次都冇浸,不過芫茜怕熱,唔心急最好等有秋風感覺時種係最好
同埋種子係要分開一半,你好似食花生咁"禁"下粒種子就分開啦
因為一粒種子係會有2棵
回復

小農女 發表於 2008-8-29 00:05:36 |顯示全部樓層
我冇分開佢又
又冇浸........
咁點算呀
唔怪得成2星期先出得一小棵啦~"€
回復

貓貓 發表於 2008-8-29 15:38:53 |顯示全部樓層
涼冷同濕潤的環境比較適合佢地生長。
唔浸都得嫁,不過一定要保持泥土經常濕潤先會發芽。
回復

farfeifar 發表於 2008-9-2 14:12:49 |顯示全部樓層
插種仲快啦, 我星期日打完邊爐淨o左10棵8棵芫茜根, 我插佢落泥, 星期一晚就見新葉喇!快到你唔信!
反而之前用種子種個d成程都 "軟奶奶" (但我冇破殼種都好快出芽喎, 4日左右),冇幾耐就瓜晒, 佢地真係熱少少都唔得, 好煩架!

"軟奶奶" 的蕃茜苗, 出o左2塊真葉就死晒了!

"軟奶奶" 的蕃茜苗, 出o左2塊真葉就死晒了!
回復

美美 發表於 2008-9-2 15:00:38 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-9-2 14:12 發表
插種仲快啦, 我星期日打完邊爐淨o左10棵8棵芫茜根, 我插佢落泥, 星期一晚就見新葉喇!快到你唔信!
反而之前用種子種個d成程都 "軟奶奶" (但我冇破殼種都好快出芽喎, 4日左右),冇幾耐就瓜晒, 佢地真係熱少少都唔得, 好 ...

我以為芫蕃只可以由種子種起, 如果插種都可以, 請問是否留下根的部份, 然後插落泥呢 ?
回復

farfeifar 發表於 2008-9-3 11:36:47 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-9-2 15:00 發表

我以為芫蕃只可以由種子種起, 如果插種都可以, 請問是否留下根的部份, 然後插落泥呢 ?

係呀, 平時食芫茜都會切o左d根先架ma, 就係將個條根就咁插落泥跟住狂淋水佢就係咁生了, haha~~蔥蒜姜個d我都係咁試緊, 但姜就插o左成個幾星期都冇咩反應(插佢出o左芽個忽)~~唔知係咪要浸水先o既呢?
回復

美美 發表於 2008-9-6 15:14:41 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-9-3 11:36 發表

係呀, 平時食芫茜都會切o左d根先架ma, 就係將個條根就咁插落泥跟住狂淋水佢就係咁生了, haha~~蔥蒜姜個d我都係咁試緊, 但姜就插o左成個幾星期都冇咩反應(插佢出o左芽個忽)~~唔知係咪要浸水先o既呢? ...

因我很小在家煮飯 , 連薑都出晒芽, 明天(07/09)我帶三個芽落田, 看看能否成長, 屆時再POST出來.
回復

艾奧羅斯 發表於 2008-9-6 21:12:31 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-9-3 11:36 發表

係呀, 平時食芫茜都會切o左d根先架ma, 就係將個條根就咁插落泥跟住狂淋水佢就係咁生了, haha~~蔥蒜姜個d我都係咁試緊, 但姜就插o左成個幾星期都冇咩反應(插佢出o左芽個忽)~~唔知係咪要浸水先o既呢? ...

冇咁快生根,由得佢,淋下水就可以~
回復

美美 發表於 2008-9-8 10:33:49 |顯示全部樓層
今天回到公司, 有一些芫茜開始發芽啦, 好開心 !
第一盆: 圖像121.jpg
第二盆: 圖像122.jpg
第三盆: 圖像123.jpg

回復

yuwaiman 發表於 2008-9-8 11:02:27 |顯示全部樓層
我果d芫茜發咗成個星期都未有反應呀
回復

美美 發表於 2008-9-8 12:17:22 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-9-8 11:02 發表
我果d芫茜發咗成個星期都未有反應呀

是的, 我都覺得芫茜很難發芽的, 您可以嘗試將壓過的種子浸一晚水, 真的比只壓過的種子快發芽的.
回復

美美 發表於 2008-9-16 09:50:20 |顯示全部樓層
日期: 16-09-2008
芫茜生長不錯, 不過沒想像中好.
圖像146.jpg 圖像144.jpg
圖像145.jpg 圖像147.jpg
回復

farfeifar 發表於 2008-9-16 11:41:35 |顯示全部樓層
係呀, 而家天氣太熱, 我個d又係一出芽冇耐就瓜晒, 最慘我屋入面又冇陽光, 放入屋又生得唔好, 一味生長...
回復