返回列表 發新帖

入秋啦, 收定種子過冬啦 !

關閉 [複製鏈接]
作者: Donder 發表于 2008-8-28 17:00:02
2381 29
Donder 發表於 2008-8-29 12:37:52 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-29 10:21 發表

好羡慕你呀!我都想好似你咁收種子收到手軟呀!

你都手軟啦, 你捉小偷捉到手軟, 摘龍眼又摘到手軟啦 ! 咁多收成 !  
回復

花草之家 發表於 2008-8-29 15:25:42 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-8-29 12:37 發表

你都手軟啦, 你捉小偷捉到手軟, 摘龍眼又摘到手軟啦 ! 咁多收成 !  

龍眼摘到手軟就唔驅, 小偷最好唔使捉啦!(天下無賊)
回復

曉文 發表於 2008-8-29 22:45:48 |顯示全部樓層
好清楚的收籽圖啊!!!!!!!!
又學到野了
回復

Donder 發表於 2008-8-31 03:54:02 |顯示全部樓層
Dianthus barbatus

朵花開始謝啦,

呢D就是種子啦

可成個謝了的花頭剪下,倒出種子
回復

Alfphy 發表於 2008-8-31 08:31:28 |顯示全部樓層
叮噹,呢度有節目教如何採種.....你同佢地有得揮啊!好詳細!叻!
回復

Piseces 發表於 2008-9-1 04:06:41 |顯示全部樓層
新手想請教
花朵謝左取種子後,盆花可不可以繼續種下去呢?
新鮮取下的種籽,應如何處理可以存放得耐啲?
可否就咁放入另一盆泥中重新開始種過一盆呢?

謝謝
回復

Donder 發表於 2008-9-1 04:35:54 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-31 08:31 發表
叮噹,呢度有節目教如何採種.....你同佢地有得揮啊!好詳細!叻!

係咩 ! ? 但我無抄佢地架 ! 嘻.....嘻.....因我近排忙於收集種子, 所以順便貼出黎遮 !
回復

Donder 發表於 2008-9-1 04:50:01 |顯示全部樓層
原帖由 Piseces 於 2008-9-1 04:06 發表
新手想請教
花朵謝左取種子後,盆花可不可以繼續種下去呢?
新鮮取下的種籽,應如何處理可以存放得耐啲?
可否就咁放入另一盆泥中重新開始種過一盆呢?

謝謝 ...

如在合適的天氣, 及夠肥, 一般也可繼續再種, 但有些植物, 等到種子成熟, 才剪去種子, 咁棵植物或花, 就無晒能量再分义再生, 就如我貼出來的  ( Calendula officinalis )   , 一般如等到種子成熟, 棵野也開始謝晒, 又唔會再分义再生, 如朵花一謝, 就剪掉, 咁佢會在剪口再生出新支再開花.

如夠成熟的種籽新鮮取下, 在合適的天氣及水份下, 是可即刻再種的.

收成了的種子可放在陰涼, 黑暗處, 不要朝濕, 否則發毛.  (收集種子最好在好天的日子, 因D種子已乾爽,)

如種子存放得好, 擺幾年是絕對無問題的.

回復

Piseces 發表於 2008-9-1 14:51:34 |顯示全部樓層
解釋得很仔細, 多謝指教

聽說可以把种籽包好存放在雪柜中,
可以保存得耐的,是嗎?
但係又有人話种籽雪過後,便种不出來了,這個又對嗎?

我是園藝新手,但很有興趣,所以很多問題,唔好意思
回復

Alfphy 發表於 2008-9-2 03:37:05 |顯示全部樓層
種子放不放在雪櫃是視乎植物的品種,以及打算種植的天氣和時節。
回復