丸子下種了櫻桃蘿蔔27AUG (10 NOV收咗)

作者: athernas 發表于 2008-8-28 16:12:09
8140 66
NaNa 發表於 2008-11-24 14:15:33 |顯示全部樓層
Harvested 3 cherry belle today, prepare to cook beef...

3 sisters Cherry Belle today

3 sisters Cherry Belle today
回復

athernas 發表於 2008-11-25 11:51:40 |顯示全部樓層

回復 61# NaNa 的帖子

嘩好靚喎,種咗幾耐啊?
吓炒牛肉?點係西餐啊?
回復

NaNa 發表於 2008-11-25 12:08:18 |顯示全部樓層
炆左柱侯牛腩
回復

athernas 發表於 2008-11-25 13:19:01 |顯示全部樓層
你刨得咁圓嘅,叻叻
回復

hunhun 發表於 2008-11-26 08:49:48 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-8-31 23:03 發表

可唔可以留種,其實係取決於你棵植物既種子係唔係雜交品種 (Hybrid  F1= first generation 第一代)或基因改造品種(GMO, genetic modification) 。

首先要簡單說明一下,雜交係一種技術,大致上係由 2個品種以係附 ...

Bio人 wor!!好開心見到Bio人啊yeah
你講啱ar, 不過F2會有超過3000種甚至30000種可能性, 唔係全部F2都同父母唔同, 佢地會同祖父母差唔多lor
只係genotype唔同,但phenotype可能一樣

回復

kelvinkou 發表於 2009-1-13 18:50:37 |顯示全部樓層
Bio人 wor!!好開心見到Bio人啊yeah
你講啱ar, 不過F2會有超過3000種甚至30000種可能性, 唔係全部F2都同父母唔同, 佢地會同祖父母差唔多lor
只係genotype唔同,但phenotype可能一樣

hunhun 發表於 2008-11-26 08:49 AM

phenotype 可能一樣, 但係如果再種下一代, F3的phenotype會取決於F2的genotype, 那麼d genotype 會離F1越來越遠, phenotype 不同的機會也會增大下去! 所以唔可以留種, 如果唔係就一代不如一代! 再說, physical 嘅 phenotype係一樣啫, 有D 嘢肉眼睇唔到ga 嘛, 有可能F3 某些變了種的蘿蔔會產生一些對人體有害嘅物質, 眼看就一樣係紅色皮, 白色肉, 實際的不同之處, 要分析一下成份先知!
回復

學種植 發表於 2009-10-26 09:39:02 |顯示全部樓層
phenotype 可能一樣, 但係如果再種下一代, F3的phenotype會取決於F2的genotype, 那麼d genotype 會離F1越來越遠, phenotype 不同的機會也會增大下去! 所以唔可以留種, 如果唔係就一代不如一代! 再說, physical 嘅  ...
kelvinkou 發表於 2009-1-13 18:50

講得岩Bo
回復