丸子下種了櫻桃蘿蔔27AUG (10 NOV收咗)

作者: athernas 發表于 2008-8-28 16:12:09
8139 66
kelvinkou 發表於 2008-9-3 17:07:50 |顯示全部樓層

回復 12# angelpui 的帖子

好詳細! 唔該晒angel! 現在明白了!
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-3 17:10:06 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-9-3 15:06 發表
今朝影架.

我哥d都係咁樣, 唔知種幾耐先會大!
回復

athernas 發表於 2008-9-19 13:16:14 |顯示全部樓層
棵車喱蘿蔔大咗好多啦.下個星期再加d泥被佢先.

回復

美美 發表於 2008-9-19 19:04:18 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-9-19 13:16 發表
棵車喱蘿蔔大咗好多啦.下個星期再加d泥被佢先.

是的, 您的車喱蘿蔔要加少許泥在露出的部份, 慢慢您會看到它開始脹大的, 很有趣.
回復

athernas 發表於 2008-9-22 23:18:19 |顯示全部樓層
今日加咗泥啦.唔知幾時可以收盛呢.
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-22 23:25:04 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-9-22 23:18 發表
今日加咗泥啦.唔知幾時可以收盛呢.

嘩~ 忍死我啦, 我雖然失敗咗兩次, 睇完你健康的櫻桃蘿蔔搞到我好想再種過添~ 又怕太熱~ 死忍~~~
回復

美美 發表於 2008-9-23 12:29:35 |顯示全部樓層
哈 ! 哈 ! 因颱風關係, 今早我已收了櫻桃蘿蔔, 如果不收的話, 在公司走廊會打亂的 , 所以我只好食葉了, 過了這颱風後我再種過, 嘻 ! 嘻 !
回復

athernas 發表於 2008-9-23 13:17:58 |顯示全部樓層
吓咁慘啊,唔可以放工後拎入室內嗎.
回復

angelpui 發表於 2008-9-23 13:57:50 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 23/9/2008 12:29 發表
哈 ! 哈 ! 因颱風關係, 今早我已收了櫻桃蘿蔔, 如果不收的話, 在公司走廊會打亂的 , 所以我只好食葉了, 過了這颱風後我再種過, 嘻 ! 嘻 !

可以做櫻桃蘿蔔葉既水泡菜呀, 我都贊成放入公司
回復

athernas 發表於 2008-10-6 14:19:09 |顯示全部樓層
好大棵啦,d紅色的莖都露出來喇.唔知收得未呢?
回復

king168c 發表於 2008-10-6 16:52:23 |顯示全部樓層

回復 30# athernas 的帖子

未收得...等下喇
等到紅色脹大到好似個 細乒乓波 , 咁就可以收喇 ~~~
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-6 18:57:09 |顯示全部樓層

回復 30# athernas 的帖子

丸子種得好好!
不過得一棵嗎? 食哥時好唔夠喉~ 哈哈~
回復

一匹狼 發表於 2008-10-7 01:13:36 |顯示全部樓層
我今日都o岩o岩落左kelvinkou兄個d 小五櫻蘿蔔種子~
不過落左1粒試種only
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-7 14:45:04 |顯示全部樓層

回復 33# 一匹狼 的帖子

落多啲啦! 播一粒成功率低,一次起碼5粒啦,如果你想要1-3棵,因為唔係全部都咁壯GA! 可能唔發芽GA!
回復

NaNa 發表於 2008-10-8 09:44:06 |顯示全部樓層
我播左10幾粒,上星期收咗一棵,仲有2棵未收
回復

小寶 發表於 2008-10-8 09:45:23 |顯示全部樓層

回復 35# NaNa 的帖子

NaNa好靚bor
回復

sandylam 發表於 2008-10-8 13:37:01 |顯示全部樓層

回復 35# NaNa 的帖子

好靚呀!
好似玩具咁.
我想問櫻桃蘿蔔可以點食架?
回復

king168c 發表於 2008-10-8 16:08:00 |顯示全部樓層
沙拉:
1櫻桃蘿蔔5個、菊苣1小把、洋菇2粒、小番茄8個、檸檬柚1片。
2櫻桃蘿蔔漬:鹽適量、黃砂糖少許、純米醋1茶匙。
3法式沙拉醬汁:鹽、黑胡椒粉適量、檬汁或純米醋1大匙、橄欖油1大匙。
做法:
1櫻桃蘿蔔洗淨連皮切片,用材料(2)醃漬備用。
2洋菇稍用淡鹽水洗淨切片、菊苣剝片、小番茄切半、檸檬柚切小片狀。
3將做法2拌入材料(3),再將醃漬過的櫻桃蘿蔔片混合一起,置於沙拉盤中即成。
小提示:
 若無檸檬柚可以葡萄柚代替。菊苣含豐富維生素、礦物質、纖維素與葉綠素,尤其維
    生素A,生食對眼睛有益,能明目。纖維素中的酵素與 植物生化素可防癌。若無
    菊苣可改用A菜或皺葉萵苣、結球萵苣等。

櫻桃蘿蔔含維生素A豐富,可明目。表皮富含維生素P可強化血管彈性。維生素C
    可預防感冒、養顏美容、常保青春。

蘿蔔葉子利用
蘿蔔葉也沒有浪費,把蘿蔔葉先用鹽醃了一夜,變成雪裡紅。
1.炒之前,用水將鹽份洗掉、瀝乾。
2.辣椒切段、蘿蔔葉切碎。(也可以放少許肉絲)
3.然後用一點點油熱鍋。放下3.炒一下。
4.最後加入些許醬油、調味,就是道營養豐盛香氣十足的美味了。
回復

農夫 發表於 2008-10-8 17:02:17 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-10-8 13:37 發表
好靚呀!
好似玩具咁.
我想問櫻桃蘿蔔可以點食架?

導師話中國人用黎做沙律會唔慣個味
最好用醋同糖 " 葉 "一" 葉 "先食,話好正
回復

farfeifar 發表於 2008-10-8 17:11:36 |顯示全部樓層
請問咩味O既呢?
我就係覺得我唔會食所以唔種咋~

回復