你地種食得0既野,會落乜野肥 ?

作者: JicJicmom 發表于 2008-8-27 20:35:20
2824 19

我今日落左花生麩+骨粉開0既水......
好臭呀.....
落樓去同管理處報定案先 ......費事人地以為乜野事,報埋警話有不明氣體就大鑊 .......
JicJicmom 發表於 2008-8-27 20:36:24 |顯示全部樓層
你地會落乜野肥 ? 又有無D可以無咁臭架呢呵 ?
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-27 23:50:09 |顯示全部樓層
有冇開左水後等一個星期至淋?
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-27 23:58:05 |顯示全部樓層
有呀 ..... 等足2星期 .....
=____=""
回復

farfeifar 發表於 2008-8-29 13:54:42 |顯示全部樓層
d人話要放成2個月先唔臭架, 淋個陣仲要再開稀d添!
回復

loklok 發表於 2008-8-29 14:17:13 |顯示全部樓層
什麼都唔落
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-29 21:20:27 |顯示全部樓層
我放左 一個月 , 有開稀 .....
好彩都係臭左一日 .
回復

比比 發表於 2008-9-4 13:33:40 |顯示全部樓層
我落魚肥, 在花墟買的, 雖然d肥有d味, 但用泥蓋住之後隔一陣就無味啦, 隔多幾日, 直程無晒味添, 都好利害, 唔知係咪心理作用, 落左一個禮拜d魚肥, d bb苗大左好多.   

另外, 有個網友話可以在花墟"森x" 買d 海鳥肥, 無味wo, 我自己就未試過, 你可以考慮考慮, 都係天然野黎架.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-4 14:52:23 |顯示全部樓層
原帖由 比比 於 2008-9-4 13:33 發表
我落魚肥, 在花墟買的, 雖然d肥有d味, 但用泥蓋住之後隔一陣就無味啦, 隔多幾日, 直程無晒味添, 都好利害, 唔知係咪心理作用, 落左一個禮拜d魚肥, d bb苗大左好多.   
另外, 有個網友話可以在花墟"森x" 買d ...

比比,
你隻魚肥係唔係黃色樽細細樽(另有桶裝)o個隻?
好似係氮肥為主,我用過一次,成日都係淋完水至記起未落肥~
我同事話桂林街間菜種行有一桶桶既澳洲魚肥賣,好似膏狀,要開水用,佢話非常好用~
呢隻我o係花墟搵唔到~
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-4 15:10:53 |顯示全部樓層
原帖由 比比 於 2008-9-4 13:33 發表

另外, 有個網友話可以在花墟"森x" 買d ...

我都係用呢隻
@15.-海鳥肥
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-4 17:55:11 |顯示全部樓層
我會先用塘泥種,因為科學泥根本不能食用。跟著用花寶的有機肥料,很臭的,像屎味!在惠康有售,現價特價$10,同樣在花墟的花寶專賣店是$12。

回復

Minijack 發表於 2008-9-12 12:54:40 |顯示全部樓層
我落因多素,由 雞屎+豬屎做的,不過會引來好多蟲蟲。

也會燒樹葉+樹技再混在泥裡~
回復

Minijack 發表於 2008-9-12 12:55:38 |顯示全部樓層
我落因多素,由 雞屎+豬屎做的,不過會引來好多蟲蟲。

也會燒樹葉+樹技再混在泥裡~
回復

比比 發表於 2008-9-18 18:55:33 |顯示全部樓層

魚肥

我第一次用日x成的魚肥, 一樽裝,   而家用緊花墟的魚肥, 係粒肥黎架, 唔係液體, d味會惹蟻, 但我將少量埋入泥度, 第二日就無味啦, 面頭要蓋上泥,  用剩的魚肥記得要封實, 否則可能會引來蟲蟲, 如果你買到日x成的魚肥, 我較建議你用那種, 因為量少, 樽裝, 也方便, 最重要係佢列明不含動物糞便, 所以心理上好像會舒服一點.
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-22 10:05:09 |顯示全部樓層

回復 10# BanbieChan 的帖子

呢隻海鳥我買左黎用喇 ~~~ 好似好好咁 !!!! 作物多左葉 + 密左. D白瓜生長得快左 ( 最明顯 !! 一日可以長左1-2寸 !!!)
但其實 , 響乜野情況之下至要落肥 ? 有一個時間性嘛 ? 即係7-10日呀 / 2星期咁呀  ? 又抑或留意植物生長情況 ? 我之前唔識 , 落多左 , 有D瓜"肥傷"左 .....
回復

比比 發表於 2008-9-22 16:19:26 |顯示全部樓層
你的包裝袋有無講, 我的包裝袋話3個月落一次, 有時間性, 出左果實就唔可以咁重手, 要比原先落的分量淡d
回復

雲雲 發表於 2008-9-22 16:30:55 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-4 15:10 發表

我都係用呢隻
@15.-海鳥肥

請問重量多少?
回復

kwanyeehui 發表於 2008-9-22 17:05:32 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-8-27 20:36 發表
你地會落乜野肥 ? 又有無D可以無咁臭架呢呵 ?

我用海鳥之磷肥(有機肥,細粒丸仔), 無臭味.
不過我種蕃薯, 就用粗粒既蘭花用肥, 一樣唔臭, 都係$15包.
用糞便造.
重量無睇, 好似寫220克,
一次用一茶匙度, 可以用好耐, Banbie咪帖左個樣上黎囉!
如果作基肥就用3匙.  

回復

JicJicmom 發表於 2008-9-22 17:26:28 |顯示全部樓層
唔該咁多位比0既意見呀 ~~ 我會留心 + 問多D , 唔好再咁重手 . ^^
回復

雲雲 發表於 2008-9-22 22:14:24 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-9-22 17:05 發表

我用海鳥之磷肥(有機肥,細粒丸仔), 無臭味.
不過我種蕃薯, 就用粗粒既蘭花用肥, 一樣唔臭, 都係$15包.
用糞便造.
重量無睇, 好似寫220克,
一次用一茶匙度, 可以用好耐, Banbie咪帖左個樣上黎囉!
如果作基肥就用3 ...

謝謝鈞哥
回復