香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 綜合園藝交流 剪哂
作者: JicJicmom 發表于 2008-8-26 14:58:55
1917 7

剪剪剪剪剪 !!!! 而家標番好多葉出黎 , 早前剪左D去浸 , 出哂根 ~~ 又有D杆插 ,又出埋根 !!
我今次一定會種得佢好靚 !!!!
JicJicmom 發表於 2008-8-26 15:00:19 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-8-26 14:58 發表
剪剪剪剪剪 !!!! 而家標番好多葉出黎 , 早前剪左D去浸 , 出哂根 ~~ 又有D杆插 ,又出埋根 !!
我今次一定會種得佢好靚 !!!!

太激動了 ~~ 都未打哂就出左 .......
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-8-26 15:00:21 |顯示全部樓層
add3icon add3icon add3icon 剪????
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-26 15:01:54 |顯示全部樓層
早前D香蜂草生得好肉酸 , 長 LAI LAI 又無葉 , 底層D葉又黑又黃 .....  朋友叫我剪剪剪 ~~ 尋晚睇 , 生左好多葉仔喇 ~~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-26 15:59:46 |顯示全部樓層
噢~睇晒上中下集至知原來講緊香蜂草~
恭喜你呀!唔使o徙錢再買~
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-26 16:22:03 |顯示全部樓層
你果然好激動喎!
回復

冷夜 發表於 2008-8-26 19:32:34 |顯示全部樓層
嚇死我啦 仲以為剪物添。。。。。。。
回復

may.sun 發表於 2008-9-21 16:30:38 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-8-26 15:01 發表
早前D香蜂草生得好肉酸 , 長 LAI LAI 又無葉 , 底層D葉又黑又黃 .....  朋友叫我剪剪剪 ~~ 尋晚睇 , 生左好多葉仔喇 ~~

你好,jic^ ^我係新手泥呀~~想問d葉有卷的情況是何原因? 有足夠水分(個盆有重量),每朝早上會噴d水水係葉面,咁應該要點做呢 thx..

回復