新手種柿

作者: jerman 發表于 2015-2-19 21:47:18
2052 4
大家好,第一次黎到呢一個討論區,發現了很多寶貴的資料,我都分享番我少少種野既過程,亦希望日後有乜問題請各師兄師姐幫忙解答。
講明先我唔係專業,我種野都係隨意既比較多(所以有時都唔知自己種緊乜野 ^^"),但我以經有好多年都冇種了,不過早前女朋友送了一些香草種子給我種(但她不知道是什麼香草 @@),那我便開始種,現在以經很大棵了。
重點來了,大約於三星期前我在街市買了一些爽柿番屋企食,點知五個柿入面其中有一個係有一粒核係度,咁我就好順手咁將放左入香草個盆入面(我以前就係咁,將食完D生果核就咁放係D盆度,但係冇一次成功種到野出黎),神奇既事就發生左 LA, 大約係一星期前佢發左芽,咁我見盆香草又越黎越大喎咁我咪買多幾個盆番黎將佢地分番開黎種,而家以經過左一個星期到,佢又高左好多 LA, 希望可以種到佢結果 LA ~~
我遲D upload D 圖上黎同大家分享。(而家種番野,就念番起以前細個時跟麻麻去耕田,雖然我都係攪攪陣居多)
malike 發表於 2015-2-20 00:04:30 |顯示全部樓層
歡迎繼續更新種植狀態。
回復

jerman 發表於 2015-2-20 20:15:52 來自手機 |顯示全部樓層
up 住一張先~~
回復

catnmay 發表於 2015-2-21 11:41:57 |顯示全部樓層
我只給你一個實際之意見, 柿樹長大後樹身有幾會有直徑七八吋至一尺以外,
根深而露於地面, 如你想種地地上的話, 請選遠離房屋, 以免日後樹根撐爆你
家房子, 那是我的經驗, 最後要剎了那柿子機保護房子.

經驗之談!多謝分享  發表於 2015-2-23 13:00
回復

jerman 發表於 2015-4-18 10:25:22 |顯示全部樓層

01.jpg 02.jpg 兩個月後
回復