求救 ! 走廊種植出現臭味(25/08另一個問題)

作者: 美美 發表于 2008-8-18 14:50:44
4818 42
小寶 發表於 2008-8-18 20:03:49 |顯示全部樓層
我淨係起果間店內見到有呢隻叫"富華"的肥, 佢係葉面肥來的.
唔g有冇固體肥呢?
回復

阿晴 發表於 2008-8-18 22:12:24 |顯示全部樓層
用化學肥咪冇味loh~
回復

fongkk 發表於 2008-8-18 23:38:35 |顯示全部樓層
如果不想轉肥料,找一個另外的地方,將泥與肥料混合先發酵到無味後,
用混合物替換盆栽表面泥土
回復

Alfphy 發表於 2008-8-18 23:49:23 |顯示全部樓層
茶葉有吸味的作用,又可以做肥料,可以考慮用啊!
回復

貓貓 發表於 2008-8-19 00:19:23 |顯示全部樓層
我用過「富華」,唔覺得效果顯著。
反而「豐收一號」做基肥幾好,一般植物都可以用,只要開花時追小小磷、鉀肥就得,幾方便,短期作物唔再追氮都得。用得多買一大包麻包平好多,有排用。
骨粉唔臭嫁,「花生灰」陣味大好多,唔慣 ge 真係幾難忍!
有 d 園藝公司有牛屎肥賣,都係重氮肥,放泥面或撈落泥都得。
另外上水「馬 x 興」有賣有機認証的磷、鉀肥,不過要成 $30 一斤,幾貴下!
而家試試攪鬆 d 泥,幫助透氣疏水,d 「花生灰」分解會快小小。
呢幾日都澆多 d 水,沖淡下 d 味,睇下得唔得先啦!?
回復

美美 發表於 2008-8-21 13:26:41 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-8-19 00:19 發表
我用過「富華」,唔覺得效果顯著。
反而「豐收一號」做基肥幾好,一般植物都可以用,只要開花時追小小磷、鉀肥就得,幾方便,短期作物唔再追氮都得。用得多買一大包麻包平好多,有排用。
骨粉唔臭嫁,「花生灰」陣味大好多,唔慣 ge  ...

貓貓: 謝謝您 !
今早我已鬆泥, 這味道 .....我就臭死啦....... , 還有當鬆泥時, 發現泥裡有很多一隻隻白色的肥虫, 每一下都有幾隻, 我估每個盆都有幾拾隻左右, 另外我估這些麻雀常常來光顧的原因, 就是這些肥虫, 我都未食菜, 這肥虫已可以滿足它們了.........  
回復

美美 發表於 2008-8-21 14:43:53 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-18 23:49 發表
茶葉有吸味的作用,又可以做肥料,可以考慮用啊!

請問茶葉是已用過的, 還是未用的乾茶葉呀 ? 請回复, 謝謝 !
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-21 16:54:41 |顯示全部樓層
捉虫喂雀~
回復

農夫 發表於 2008-8-21 17:05:29 |顯示全部樓層
有機粒肥會唔會無咁臭呢?!
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-21 17:06:01 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-8-21 13:26 發表

貓貓: 謝謝您 !
今早我已鬆泥, 這味道 .....我就臭死啦....... , 還有當鬆泥時, 發現泥裡有很多一隻隻白色的肥虫, 每一下都有幾隻, 我估每個盆都有幾拾隻左右, 另外我估這些麻雀常常來光顧的原因, 就 ...

對呵! 我上次施肥都有一條條白色大肥蟲, 嚇死我!
手都軟.
"骨粉唔臭嫁"
貓貓, 唔臭咁咪可以用爛絲襪包住放植物根處比佢吸收?
我見蘭藝會D人都係咁.

回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-21 17:12:26 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-18 22:12 發表
用化學肥咪冇味loh~

化學肥食落肚有無害呢?
我都唔敢食D番薯藤.

回復

滑嘟嘟 發表於 2008-8-21 17:16:30 |顯示全部樓層
我買咗隻叫"長江天然有機環保肥料"
次次落親肥,D泥都發霉既??

回復

貓貓 發表於 2008-8-21 18:54:18 |顯示全部樓層
鈞哥:
我無種過蘭花,所以唔知咁樣得唔得。
一般我都係加小小混入泥裡面做基肥,到開花前期再追肥,掘開 d 泥 1、2 吋埋入去。
骨粉巳經係長效肥,會慢慢分解,溝入泥到都無問題,唔似花生「灰」或水肥一場大雨流失得咁快。不過有人會將 d 骨粉再磨碎變成 100%粉,等追肥時吸收得快 d。
回復

PACO 發表於 2008-8-21 19:26:56 |顯示全部樓層
如果要有機粒肥,可以到花墟花寶買日本個隻,我幾期都用緊,效果不過不失啦,用於種菜會較好!!!
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-21 19:28:53 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-8-21 19:26 發表
如果要有機粒肥,可以到花墟花寶買日本個隻,我幾期都用緊,效果不過不失啦,用於種菜會較好!!!

幾錢, 有幾多呀??  等我有個預算, 唔駛比人騙.
可唔可以講下個牌子咩字頭架?
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-21 19:33:39 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-8-21 18:54 發表
鈞哥:
我無種過蘭花,所以唔知咁樣得唔得。
一般我都係加小小混入泥裡面做基肥,到開花前期再追肥,掘開 d 泥 1、2 吋埋入去。
骨粉巳經係長效肥,會慢慢分解,溝入泥到都無問題,唔似花生「灰」或水肥一場大雨流失得咁快。不過有 ...

謝謝貓貓, 我去買D骨粉試試.
回復

PACO 發表於 2008-8-21 19:38:38 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-8-21 19:28 發表

幾錢, 有幾多呀??  等我有個預算, 唔駛比人騙.
可唔可以講下個牌子咩字頭架?

得一間有得買之麻!!日本出品有大包有細包,價錢冇乜變過(好似大約65.00同120.00咁上下),大包應該夠一期用,但間中都要自行加d私伙野致得
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-21 19:41:18 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-8-21 19:38 發表

得一間有得買之麻!!日本出品有大包有細包,價錢冇乜變過(好似大約65.00同120.00咁上下),大包應該夠一期用,但間中都要自行加d私伙野致得

有沒味呢??  如果沒味可以留返屋企用, 我正煩緊屋企點用有機肥......
回復

PACO 發表於 2008-8-21 19:45:19 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-8-21 19:41 發表

有沒味呢??  如果沒味可以留返屋企用, 我正煩緊屋企點用有機肥......

你行過幅田有冇味呢??佢本身係冇架,係我另加料所以先有味啫
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-21 19:52:53 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-8-21 19:45 發表

你行過幅田有冇味呢??佢本身係冇架,係我另加料所以先有味啫

thanks! 我沒特登留意索下塊田por, 不過 有多個選擇都好~
回復