月餅你啱唔啱

作者: tata 發表于 2008-8-18 11:53:33
7650 113
tata 發表於 2008-8-20 15:06:51 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-20 14:48 發表

佢地去探唔使我陪。
舅父有专車接佢兩个入去。

過多幾年元朗會發展得好好架喇, 得閒搭車入嚟行吓啦, 搭968香港過嚟9個字就到元朗喇add10icon
回復

chris 發表於 2008-8-20 15:07:02 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-8-18 18:34 發表

哈哈~月餅我唔多中意食~蛋黃就更加唔中意~
我記起以前成日同我個friend一齊食茶葉蛋,我食蛋白,佢食蛋黃﹗岩岩好唔使爭~

我膽固醇偏高, 要戒口呀 , 間中煎蛋就會食個黃
回復

chris 發表於 2008-8-20 15:08:40 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-8-18 18:35 發表

不如今年派俾我地呀~

整咗兩年就無整, 怕怕, 好多功夫, 而且自己整的唔可以放到耐, 今日整, 聽日就要食, 雪得耐個皮會變硬,
回復

chris 發表於 2008-8-20 15:13:07 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-19 09:10 發表

有冇 食譜呢?
等我慳d錢,对抗通漲!

食譜有, 不過綠豆餡做比較難做, 功夫多,
個皮出面係用唔到的材枓, 這個食譜用的榚粉比較難買, 每次都要出九龍龍食品批發店買

冰皮月餅.rar

6.4 KB, 下載次數: 35

回復

八王爺 發表於 2008-8-20 15:34:13 |顯示全部樓層
rar 格式 要搵 software 开先睇到!
回復

Monse 發表於 2008-8-21 03:13:49 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-20 12:53 發表

嘩, 大同餅家呀, 好似話好快賣晒啲月餅架, 但我一次都未食過

係呀,仲好食過恆X同榮X架,價錢都唔平架。
回復

八王爺 發表於 2008-8-21 09:31:23 |顯示全部樓層
終於 開咗 chris 的 食譜出來

迷 你 冰 皮 月 餅
1)
皮料:        糕粉  4 安士        麵粉   4 安士        糖     2湯匙
        水    8 安士(230cc)        鮮奶   2安士(60cc)雪印牛油  3安士

餡料:        開邊綠豆   半斤        砂糖    6安士        生油   3湯匙
        椰粉       一包        咸蛋黃  6 至 8 隻        水     適量
        玫瑰露酒   適量        糯米粉  適量
        (澄麵  3 湯匙  加  水  適量)

製法:        1:        洗淨綠豆浸4 至 6 小時,隔去水份放入鍑內加水煮稔,
                熜火焗20 分鍾,隔去水份搓成茸,加生油和砂糖、椰粉
                抄乾後加澄麵水推至杰身,攤凍後放入雪柜雪涷待用。
        2:        蛋黃用清水沖洗淨吹乾,用玫瑰露酒搽勻蒸熟。
        3:        麵粉蒸 10 分鍾後與糕粉同篩勻。
        4:        水加糖煮溶,加鮮奶倒入粉料內拌勻,放入雪印牛油搓成軟
                滑粉糰雪凍。
        5:        糯米粉炒 20 分鍾。
        6:豆茸一份包入蛋黃,將一份粉糰包入餡料捏成球形,撲上糯
                米粉放餅內按實敲出即成。

2)

冰皮材料:

鮮奶 ----------------- 125ml(4安士)
無鹽牛油 ----------------- 15g(1/2安士)
粟粉 ----------------- 15g(1/2安士)
糕粉 ----------------- 40g(1.5安士)
糖霜 ----------------- 40g(1.5安士)

做法:
1. 糕粉,糖霜,粟粉篩勻
2. 鮮奶,牛油煮溶,趁熱倒入糕粉混合物中,雪凍待用

椰子豆茸餡
材料:

豆茸 ----------------- 140g(5安士)
砂糖 ----------------- 30g(1安士)
椰粉 ----------------- 30g(1/2安士)
椰絲 ----------------- 15g(1/2安士)
糕粉 ----------------- 15g(1/2安士)
**豆茸製法
1.綠豆肉洗淨,浸約4小時至發脹,隔去水份,蒸至軟稔
2.過篩,擠壓成茸,侯用
3. 製作豆茸餡前先蒸熱

做法:
1. 砂糖,椰粉,椰絲倒入熱豆茸攪勻
2. 最後加入糕粉搓勻,雪凍待用

冰皮月餅製法
1. 把餅料分成10份,每份約20克,用手捏成窩狀,包30克餡
2. 在月餅內撒些粟粉,把包好的餅放入模壓緊,空口弄平,然後取出
回復

chris 發表於 2008-8-21 11:56:51 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-20 15:34 發表
rar 格式 要搵 software 开先睇到!

原本是 doc 的 files, 咁大家 save係電腦,整果時就可以都睇到
回復

擒擒青 發表於 2008-8-22 14:37:10 |顯示全部樓層
我剩係會食榮X白蓮蓉
而家已經食緊第二盒 好正
回復

貓后 發表於 2008-8-22 19:31:17 |顯示全部樓層
你咁快買月餅食丫add3icon
回復

擒擒青 發表於 2008-8-22 21:06:44 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-8-22 19:31 發表
你咁快買月餅食丫add3icon

上兩個星期已經買黎食laadd6icon 鍾意食ar maadd7icon
回復

chris 發表於 2008-8-22 21:21:47 |顯示全部樓層
原帖由 擒擒青 於 2008-8-22 14:37 發表
我剩係會食榮X白蓮蓉
而家已經食緊第二盒 好正

哇, 食緊第二盒, 睇o黎你真係好鐘意食月餅喎
回復

擒擒青 發表於 2008-8-22 21:35:47 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-8-22 21:21 發表

哇, 食緊第二盒, 睇o黎你真係好鐘意食月餅喎

係ar
回復

八王爺 發表於 2008-8-23 16:07:20 |顯示全部樓層
打风先係电視見到蓮香有廣告。
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-23 16:13:27 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-23 16:07 發表

係呀! 我都見, 蓮香好少賣廣告.
幾好架!
回復

Agnes 發表於 2008-8-24 00:27:35 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-23 16:07 發表

以前爸爸教要在中環正店買, 八王爺住得近, 更最好幫襯正店, 唔好去廣告 d 分銷啦!
我曾經問過蓮香樓下賣餅個阿姐, 係唔係正店和分銷真係有分別, 佢笑笑口話 d 料都係一樣, 但整餅有不同師傅, 不同的爐. 一般人係分唔出嘅!
咁八王爺就要考慮自己係唔係一般人啦!
回復

Agnes 發表於 2008-8-24 00:46:27 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-8-23 16:13 發表

係呀! 我都見, 蓮香好少賣廣告.
幾好架!

鈞哥都好識食 wor!
回復

Tony 發表於 2008-8-24 02:22:09 |顯示全部樓層
原帖由 擒擒青 於 2008-8-22 21:06 發表

上兩個星期已經買黎食laadd6icon 鍾意食ar maadd7icon

我都係食咗個奧比斯之前賣嗰D迷你月餅咋.....
回復

八王爺 發表於 2008-8-26 16:25:49 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-23 17:27 發表

以前爸爸教要在中環正店買, 八王爺住得近, 更最好幫襯正店, 唔好去廣告 d 分銷啦!
我曾經問過蓮香樓下賣餅個阿姐, 係唔係正店和分銷真係有分別, 佢笑笑口話 d 料都係一樣, 但整餅有不同師傅, 不同的爐. 一般人係分唔 ...

唔使講,我去正店聞吓,再望吓都知!
回復

古老 發表於 2008-9-4 12:54:07 |顯示全部樓層
其實最好食係白蓮蓉,我做左十幾年月餅,我都鍾意食。
回復