月餅你啱唔啱

作者: tata 發表于 2008-8-18 11:53:33
7634 113
唔知大家今年買咗月餅未? 我呢幾年都係買慧琳嗰隻, 好似無咁甜~ 朋友公司優惠價: 雙黃白蓮蓉$138一盒, 好似都幾平呀~ 我其實主要係食個黃, 貪佢膽固醇高, 膽固醇萬歲
虛宿寶瓶 發表於 2008-8-18 12:02:25 |顯示全部樓層
我都係鐘意食黃,其次係層皮!其他就~~~~
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-18 12:05:52 |顯示全部樓層
我老婆喜歡金華腿肉月, 有趙頭, 所以幫襯奇華.
送禮就買美心雙黃白蓮蓉, 地鐵站就有, 夠方便.
................................................................................
以前就會過海去旺角瓊華供月餅會, 佢個月餅罐都好靚.

回復

tata 發表於 2008-8-18 12:06:43 |顯示全部樓層

回復 2# 虛宿寶瓶 的帖子

哎呀, 層皮都正架, 有時食得核突, "吱"啲蓮蓉唔要, 食個黃同啲皮, 正................................
回復

tata 發表於 2008-8-18 12:08:04 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-8-18 12:05 發表
我老婆喜歡金華腿肉月, 有趙頭, 所以幫襯奇華.
送禮就買美心雙黃白蓮蓉, 地鐵站就有, 夠方便.

金華腿肉係咪咸架???我未食過, 但我總係覺得月餅應該要甜先好食
回復

noel 發表於 2008-8-18 12:10:41 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-18 12:06 發表
哎呀, 層皮都正架, 有時食得核突, "吱"啲蓮蓉唔要, 食個黃同啲皮, 正................................

你留近 d饀包湯丸嘛~
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-18 12:18:46 |顯示全部樓層
我就鍾意白蓮容喎, 不如你地'git'晒你地d月餅白蓮容出來俾我食好過啦~
回復

tata 發表於 2008-8-18 12:20:03 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-8-18 12:10 發表

你留近 d饀包湯丸嘛~

蓮蓉湯圓, 得咩add5icon
回復

tata 發表於 2008-8-18 12:20:40 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-18 12:18 發表
我就鍾意白蓮容喎, 不如你地'git'晒你地d月餅白蓮容出來俾我食好過啦~

好呀, 我留番俾你呀, 哈哈~add4icon add4icon add4icon
回復

八王爺 發表於 2008-8-18 13:00:55 |顯示全部樓層
我自己係奇華擁躉.... 小女兒們就愛「卑鄙」月餅!
回復

noel 發表於 2008-8-18 14:04:56 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-18 12:20 發表
蓮蓉湯圓, 得咩add5icon

基本上用乜都得,你睇吓而家 d壽司。。。
回復

noel 發表於 2008-8-18 14:06:01 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-18 13:00 發表

「卑鄙」都幾多菌ga~
回復

tata 發表於 2008-8-18 14:09:18 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-18 13:00 發表

「卑鄙」我都係呢兩年先接受到, 但係我只係當佢糯米糍食add5icon
回復

tata 發表於 2008-8-18 14:11:39 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-8-18 14:04 發表

基本上用乜都得,你睇吓而家 d壽司。。。

咁又係, 奶黃包都可以打邊爐啦add4icon add4icon add4icon
回復

everydayfan 發表於 2008-8-18 15:20:03 |顯示全部樓層
我就特別喜愛半島既迷你奶皇月餅, 舊年我一個人都砌到一盒
回復

charlie 發表於 2008-8-18 16:12:57 |顯示全部樓層
啱啱有個朋友由檳城空運到港的榴槤月餅, 我食咗1/4件, 雖然唔算甜, 但我都係鐘意食傳多d
回復

八王爺 發表於 2008-8-18 16:28:26 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-18 07:09 發表

「卑鄙」我都係呢兩年先接受到, 但係我只係當佢糯米糍食add5icon

我唔鍾意架!不過d女要食咪買咯~
佢真係好似 雪米糍,但係又好貴!所以咪叫佢「卑鄙」咯~ 扼錢兼細舊。
回復

tata 發表於 2008-8-18 16:30:50 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-18 16:28 發表

我唔鍾意架!不過d女要食咪買咯~
佢真係好似 雪米糍,但係又好貴!所以咪叫佢「卑鄙」咯~ 扼錢兼細舊。

係呀, 真係幾「卑鄙」, 收咁貴, 綠豆平到暈啦, 要種一籮籮都有呀add1icon
回復

cross 發表於 2008-8-18 18:00:07 |顯示全部樓層
蓮唔蓮容我冇所謂
重點係最入的多油黃
回復

chris 發表於 2008-8-18 18:06:39 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-18 16:30 發表

係呀, 真係幾「卑鄙」, 收咁貴, 綠豆平到暈啦, 要種一籮籮都有呀add1icon

早幾年我同太太用咗百幾蚊買材料 diy 整迷你冰皮月餅 (自己做的, 唔卑鄙 )
整咗成百個派街坊, 計埋都係兩蚊個
回復