月餅你啱唔啱

作者: tata 發表于 2008-8-18 11:53:33
7665 113
tata 發表於 2008-8-20 12:08:00 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-19 21:45 發表
越少蓮蓉越多黃就越鍾意! 美X好食, 不過有得揀我會買奇X呢!

奇x啲水準有時麻麻哋, 試過有一年一盒月餅啲黃, 有一半都無油, 無油邊好食架~ 但美x就keep得到個個黃都唔係好乾, 所以都費事煩, 買番美x
回復

tata 發表於 2008-8-20 12:08:39 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-8-19 21:47 發表
我剩係鈡意食旦黃

哈哈, 真係好多人鐘意膽固醇呀, 包括我
回復

八王爺 發表於 2008-8-20 12:28:33 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-20 05:08 發表

奇x啲水準有時麻麻哋, 試過有一年一盒月餅啲黃, 有一半都無油, 無油邊好食架~ 但美x就keep得到個個黃都唔係好乾, 所以都費事煩, 買番美x

係呀! 但係我唔係食黃,食蓮蓉,唔要白蓮。所以迷一直都係 奇x 擁躉....
不過聽哩度某人介召,蓮香老店都好得,又近我屋企,今年買盒試吓都好。

膽固醇? 我啋佢都傻,食飯食咗幾十年都會死喇!
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 12:32:45 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-20 12:28 發表

係呀! 但係我唔係食黃,食蓮蓉,唔要白蓮。所以迷一直都係 奇x 擁躉....
不過聽哩度某人介召,蓮香老店都好得,又近我屋企,今年買盒試吓都好。

膽固醇? 我啋佢都傻,食飯食咗幾十年都會死喇! ...

我咪係嗰個某人 lor, 你唔要白蓮就係識貨啦!真係要去蓮香買番盒呀!嗰度 d 皮蛋酥都好正!
回復

八王爺 發表於 2008-8-20 12:36:23 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-20 05:32 發表

我咪係嗰個某人 lor, 你唔要白蓮就係識貨啦!真係要去蓮香買番盒呀!嗰度 d 皮蛋酥都好正!

哈~ 唔該 agnes .... 因為太多人回覆哩個post,有d 混亂。
係咪中上環果度 的蓮香茶樓。
回復

Fonica 發表於 2008-8-20 12:40:37 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-20 12:08 發表

哈哈, 真係好多人鐘意膽固醇呀, 包括我

我都係喎,有時煮飯都鍾意蒸隻咸蛋,蛋黃就我食.......蛋白阿四食
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 12:43:02 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-20 12:36 發表

哈~ 唔該 agnes .... 因為太多人回覆哩個post,有d 混亂。
係咪中上環果度 的蓮香茶樓。

就係個間啦!上午早茶和午市一時, 有限量蓮蓉包賣, 好正, 可直接上樓上廚房外賣架!
好彩我唔係住嗰區, 否則我會變成肥肥接班人.
回復

george 發表於 2008-8-20 12:43:53 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-8-18 18:06 發表

早幾年我同太太用咗百幾蚊買材料 diy 整迷你冰皮月餅 (自己做的, 唔卑鄙 )
整咗成百個派街坊, 計埋都係兩蚊個

我整過迷你蛋黃蓮蓉月,
成本都係$6-7 一個
不過整月餅就要做好多準備工夫.....

前日入camp前經過元朗大同餅家總店
一底底新鮮焗出黎既月餅真係好香
回復

八王爺 發表於 2008-8-20 12:44:30 |顯示全部樓層
我唔怕呀! 我已經係肥肥
回復

八王爺 發表於 2008-8-20 12:45:15 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-8-20 05:43 發表

我整過迷你蛋黃蓮蓉月,
成本都係$6-7 一個

一底底新鮮焗出黎既月餅真係好香 ...

咁你俾個 食譜「來看看」!
回復

george 發表於 2008-8-20 12:46:04 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-20 12:43 發表

就係個間啦!上午早茶和午市一時, 有限量蓮蓉包賣, 好正, 可直接上樓上廚房外賣架!
好彩我唔係住嗰區, 否則我會變成肥肥接班人.

唔知有冇記錯,蓮香樓就係首創蓮蓉既茶樓
回復

tata 發表於 2008-8-20 12:53:22 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-8-20 12:43 發表

我整過迷你蛋黃蓮蓉月,
成本都係$6-7 一個

一底底新鮮焗出黎既月餅真係好香 ...

嘩, 大同餅家呀, 好似話好快賣晒啲月餅架, 但我一次都未食過
回復

Fonica 發表於 2008-8-20 12:55:20 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-20 12:53 發表

嘩, 大同餅家呀, 好似話好快賣晒啲月餅架, 但我一次都未食過

妳住咁近都未食過???
回復

八王爺 發表於 2008-8-20 12:55:23 |顯示全部樓層
元朗真係兩三年都唔入去一次!
回復

tata 發表於 2008-8-20 12:56:27 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-8-20 12:40 發表

我都係喎,有時煮飯都鍾意蒸隻咸蛋,蛋黃就我食.......蛋白阿四食

我就經常常偷食蛋黃, 返阿媽度煲咸蛋節瓜湯, 佢實落兩隻咸蛋, 手快有, 手慢無, 因為老公唔俾食
回復

tata 發表於 2008-8-20 12:57:36 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-8-20 12:55 發表

妳住咁近都未食過???

咪就係囉, 好似老婆餅我都幾年無食, 上次食都係公司有人買入嚟請我食, 幾好笑呀
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 12:58:35 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-8-20 12:46 發表

唔知有冇記錯,蓮香樓就係首創蓮蓉既茶樓

是否首創就唔知, 但蓮香樓最馳名肯定是蓮蓉最香, 後起猛賣廣告的根本唔係嗰種 level. 問 d 老香港就知蓮香點正啦!
回復

tata 發表於 2008-8-20 12:58:45 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-20 12:55 發表
元朗真係兩三年都唔入去一次!

咁你要去吓喇, 當郊遊囉, 入嚟探埋我呀, 但要帶手信喎
回復

八王爺 發表於 2008-8-20 14:00:19 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-20 05:58 發表

咁你要去吓喇, 當郊遊囉, 入嚟探埋我呀, 但要帶手信喎

帶舊 薯你 俾你!
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 14:01:36 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-20 12:32 發表

我好為食, 一起要補充下個「皮蛋酥」點正.
蓮香老餅家最令人肅然起敬之處是用料絕無欺場, 食得番餅食本應有嘅味道.
新鮮出爐皮蛋酥嘅皮, 酥中不油, 厚薄適中. 最難忘是那皮蛋, 絕對是揀手貨, 冇平貨嘅恐怖 la 口感覺, 糖心得恰到好處, 不會瀉出來食到呢咁 hea, 可以好 elegant 咁慢慢食, 紳士淑女們都可以好有 class 咁食唐餅.
回復