林老師花貓計劃第一期-K. 'HCY's Venus' & K. 'Sunrise'

作者: prodorothyhkg 發表于 2008-8-14 23:37:20
9073 92
rockyyip2002 發表於 2008-9-8 10:21:21 |顯示全部樓層
生得幾好喎, 妳D小苗, 要快高長大吓.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-8 10:33:37 |顯示全部樓層
Sunrise 果然係追住個太陽,第一天見佢就彎腰,同佢轉身,第二日直返,如果唔"沃"佢,第3日又會彎腰架,要每日轉下佢先掂當add4icon add4icon
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-8 10:36:14 |顯示全部樓層
多多轉一轉,花花高一寸..... 轉呀轉呀轉.....
回復

rockyyip2002 發表於 2008-9-8 10:37:02 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-8 10:33 發表
Sunrise 果然係追住個太陽,第一天見佢就彎腰,同佢轉身,第二日直返,如果唔"沃"佢,第3日又會彎腰架,要每日轉下佢先掂當add4icon add4icon

我家有成幾十盆要每日轉身架, 好慘呀.
回復

lammanfung 發表於 2008-9-8 10:44:04 |顯示全部樓層
其實如果是用鱗莖繁殖,可以考慮一開始就放在室外。只要不是陽光過強,我相信一樣都可以長得很好。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-8 10:51:23 |顯示全部樓層
怕有昆虫(草蜢之類),又唔敢用樂生40度(呢隻好好用),等佢大D或者另有小苗先,而家放窗邊,每日有夕陽1小時,不過VENUS就唔多聽話啦add2icon add2icon
回復

江江 發表於 2008-9-8 17:20:51 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-8 10:51 發表
怕有昆虫(草蜢之類),又唔敢用樂生40度(呢隻好好用),等佢大D或者另有小苗先,而家放窗邊,每日有夕陽1小時,不過VENUS就唔多聽話啦add2icon add2icon

找........
回復

莉莉 發表於 2008-9-12 13:24:32 |顯示全部樓層
我想問如果小苗剛剛入盆唔晒都可以嗎?因為我之前試第二天拿出去露台,都唔係直晒都軟軟地啦...所以係唔係唔晒,等佢出左根先會好d呀...
回復

江江 發表於 2008-9-12 13:32:25 |顯示全部樓層
引用番 Fleur 說 : 放喺較光嘅地方先, 等1-2個星期出咗根穩定至晒啦
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-12 18:03:49 |顯示全部樓層
已經放窗邊啦,今朝望過下情況並不樂觀
回復

江江 發表於 2008-9-12 23:45:16 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-12 18:03 發表
已經放窗邊啦,今朝望過下情況並不樂觀

希望在明天....加油
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-29 10:08:18 |顯示全部樓層
超開心,venus有根啦,前三日都未有甚麼變化,呢兩日有太陽,有新葉出呀
回復

lammanfung 發表於 2008-9-29 11:54:18 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-29 10:08 發表
超開心,venus有根啦,前三日都未有甚麼變化,呢兩日有太陽,有新葉出呀

那就真的太好了!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-30 17:43:16 |顯示全部樓層
有相睇,先來venus
DSC00100 (Small).JPG
DSC00101 (Small).JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-30 17:44:10 |顯示全部樓層
再來sunrise
DSC00102 (Small).JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-30 17:48:39 |顯示全部樓層
Venus及Sunrise向20/9號淋過 hi-fresh+矽藻素的水後快高長大,尤其係Venus, 加上這幾日打完風後個太陽入屋時間多左斜左, very good 呢,如果呢個星期唔打風,係時候轉大屋啦
回復

lammanfung 發表於 2008-10-1 11:07:03 |顯示全部樓層
恭喜!這兩種好光性很強,現在我在公司裡都放在額外燈光之下(距離8吋,一白一黃)。
回復

vkzone2002 發表於 2008-10-2 14:51:36 |顯示全部樓層
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-10-31 14:59:06 |顯示全部樓層
搬左屋成十幾日,冇爛牙取手機D相,唉
終於 load 啦,d奀痴花貓

DSC00119 (Small).JPG
DSC00121 (Small).JPG
DSC00122 (Small).JPG
DSC00123 (Small).JPG
DSC00124 (Small).JPG
DSC00125 (Small).JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-10-31 15:04:14 |顯示全部樓層
補充一下,植料係一半科學泥+一半#5珠石,底層約半`高位置放左吉吉島碳粒10粒,加美能安4粒,已放天台吸收日月精華
回復