Shea body cream

作者: librahat 發表于 2014-9-22 02:31:41
2293 5
早前上網睇到呢個好簡單既方已經好想試, 終於的起心肝。

材料:
- Shea butter  10g
- Coconut oil    3g
- Oat oil             2ml

做法:
1. Shea butter & Coconut oil 先隔水加熱至軟身
(我將 Shea butter 加熱至半溶, 攪拌餘下至溶化,再放雪櫃 5 分鍾至軟牛油狀, 應該硬一點也可以, 我的 Coconut oil 已軟身就沒有加熱)

2. 將 Coconut oil 及 Oat oil 用電子攪拌器攪拌混合, 加入 Shea butter 一起攪拌至 cream 狀即可, 時間約半小時至一小時。

不知我的 Shea butter 是否雪得不夠, 攪拌了差不多一小時還是圖中樣子, 成不了 cream 狀, 但試上手快吸收不油膩就用住先, 全吸收後都幾滑, 希望搵岩油可以舒緩我既濕疹啦~
jellyfishy 發表於 2014-9-22 09:24:58 |顯示全部樓層
靜止後有無變硬?  如果太硬就即係要再攪, 用電攪會易D成功.

硬了一點, 但還是軟身~  發表於 2014-9-23 00:27
回復

candyafr 發表於 2014-9-22 12:16:48 |顯示全部樓層
shea butter 要約65c 才溶,不如你先全溶butter,再加入椰子油和oat oil,才再攪,那便不用再雪了,好像方便些! 你的這個是油膏,因冇水或花水呢!

我會再試, tks~ ^^  發表於 2014-9-23 00:28
回復

Pinkyleung 發表於 2014-9-22 17:38:36 |顯示全部樓層
請問我無 Oat Oil , 可以用什麼油代替

其實用什麼油都可以, 因主角是 shea butter, 加軟油除了不同功效, 還可使油霜軟身一點  發表於 2014-9-23 00:30
回復

Pinkyleung 發表於 2014-9-24 09:48:56 |顯示全部樓層
謝 ! Thanks
回復

Pinkyleung 發表於 2014-9-26 10:53:27 |顯示全部樓層
我參照你的做法,

份量加減半
Shea Butter  10g
Coconut Oil    6g
Olive Oil       4.5g

我先將 Shea Butter 融化,再加入己攪勻 (Coconut Oil+Olive Oil),
再攪,但沒有你的 Cream 狀。我只是攬了一陣,沒有你的時間長,
不知是否這原因.

Shea Body Cream (Small).jpg

不好意思, 現在才看到, Shea butter 不要全溶, 像軟牛油狀態才打得起, 另, 你的 coconut oil + olive oil 份量跟 shea butter 差不多 1:1, 不知跟這個有沒有關係  發表於 2014-11-5 13:29
回復