耐熱油脂/ 不耐熱油脂

作者: librahat 發表于 2014-9-7 02:31:16
1408 4
剛看到下面網址, 才知道有些油脂會在加熱到 60-70 度以上多於 10 分鐘會破壞油脂養分, 請問除了網頁中所提及那幾種不耐熱油之外, 還有那些油脂是不耐熱的?

如我比較喜歡熱製面霜, 應如何加入不耐熱油?

http://chisy33.pixnet.net/blog/p ... F%E5%88%86%E4%BA%AB
prodorothyhkg 發表於 2014-9-10 01:40:47 |顯示全部樓層
一般熱制法做cream 都係小量制作,加熱唔會超過5分鐘,油脂被破壞的不多~
如果真的要加入不耐熱油,可將油相加熱至70-75度,離開熱水後末才倒入不耐熱油~
回復

jellyfishy 發表於 2014-9-10 12:21:51 |顯示全部樓層
我做開的方法是, 在混合油相和水相後, 攪cream 攪到個cream 溫度已回落至室溫, 才加入不耐熱油及其他不耐熱材料, 如透明質酸, 然後繼續攪到佢地完全混合為止. 其實都有幾多材料不耐熱的, 呢點真的要多注意啊~
回復

librahat 發表於 2014-9-11 00:29:15 |顯示全部樓層
明白了, 那請問你們知道繁縷油及燕麥油是否耐熱油?
如何才知道哪種油是否耐熱油? 我上網找過, 但找不到~

得看你買的牌子本身有無加工情況,另外,如果是cold pressed一般不喜加熱,最好keep 在室溫下混合cream..其餘的就不清楚了~  發表於 2014-9-12 13:52
回復

librahat 發表於 2014-9-16 02:33:38 |顯示全部樓層
tks 水母~~
但有個疑問, 油相同水相係咪一定要加到 60-70 度才能混合?  因我睇番舊貼, 有人提過好像 50 度左右也可, 請問有沒有人試過?
回復