失敗之作 - 沒有乳化蠟 body cream

作者: librahat 發表于 2014-11-17 00:35:03
1793 4
今日試用只有蜂蠟同蘆薈膠做乳化劑, 因網上找不到配方, 就用之前乳化蠟配方, 配方如下:

Olive oil     6g
Bees wax  1g
蘆薈膠        6g
花水            16g

因 $12 店打泡器唔夠力, 失敗了, 變左豆腐花咁樣, 但好喜歡搽上身既質地, 亦吸收得好快。

除左打泡器唔夠力,唔知有冇花友可以就我呢個配方俾啲意見, 就咁睇個樣, 好似蘆薈膠同花水多左咁。
sausau 發表於 2014-11-17 06:16:07 |顯示全部樓層

「今日試用只有蜂蠟同蘆薈膠做乳化劑, 因網上找不到配方, 就用之前乳化蠟配方, 配方如下:」

請問你想做什麼?想做乳化劑?或者是潤膚膏?

你的配方有油有蠟有水,但這三種東西如果沒有乳化蠟或乳化劑作為「媒介」跟本無可能混合。

我只知乳化蠟和乳化劑只能由工廠生產,未聽聞可以自己製作。
回復

claudiatang 發表於 2014-11-17 09:03:25 |顯示全部樓層
超級難答。蜜蠟加水已經是夠難了。

真係好難呢, 我諗比例好重要~  發表於 2014-11-18 01:30
回復

jellyfishy 發表於 2014-11-17 09:05:51 |顯示全部樓層
這個配方有水,無中介物質如乳化蠟,alow vera jelly 不是乳化劑,它都是水劑一種,不能把油和水融合.

之前用橄欖乳化劑做出來的質地不太好, 忘了在哪裡看過蘆薈膠可做乳化劑, 就試試看~  發表於 2014-11-18 01:34
回復

librahat 發表於 2014-11-18 01:28:51 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2014-11-17 06:16
「今日試用只有蜂蠟同蘆薈膠做乳化劑, 因網上找不到配方, 就用之前乳化蠟配方, 配方如下:」

請問你想 ...

我是做 body cream, 因上網睇過用蜂蠟可以做乳化劑, 但難度較高及比較容易有油水分離情況, 也曾看過有成功, 我就實驗一下~

做body cream試吓用乳化蠟,較用乳化劑效果好,後者日子耐了會有油水分離。  發表於 2014-11-18 06:06
原來如此,我估自己製作乳化劑有一定難度,不過總算試過吧。  發表於 2014-11-18 06:03
回復