~~新寵~~

作者: 羊咩咩 發表于 2007-9-2 12:31:45
3753 18
早兩日買架,唔知男定女,諗住叫磨菇/草菇/小豬
照片 110 (Medium).jpg
照片 112 (Medium).jpg
照片 113 (Medium).jpg
照片 114 (Medium).jpg
charles604498 發表於 2007-9-2 18:50:19 |顯示全部樓層
羊咩咩 係球蟒嗎?
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-2 19:32:14 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2007-9-2 06:50 PM 發表
羊咩咩 係球蟒嗎?

係呀~~
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-2 19:54:21 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-9-2 07:49 PM 發表
無毒架係咪 ??

食乜架 ?? 老鼠 ??

冬天係咪要加溫 ?? 定係俾佢冬眠就得 ??

無毒架~~
食鼠鼠,肉肉,蟲蟲............不過而家佢驚,比左鼠b比佢唔食住
冬天要加温架,養法冇爬爬咁煩,冇比佢同爬爬見面,唔係我怕佢會比爬爬打
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-2 20:14:49 |顯示全部樓層
要加温架,可以用紅外線燈/陶瓷燈/暖板,但唔駛唔uva/uvb
夏天唔加野都得,但食完野就要,所以咪話唔煩囉,而且好乖喎
回復

四少 發表於 2007-9-2 20:43:20 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-9-2 20:00 發表

唔加溫會唔會死架 ?? 最低溫可以去到幾度呀 ??

食鼠
冬天要加温,唔加溫會死.
回復

howard 發表於 2007-9-2 22:29:38 |顯示全部樓層
我的沙蟒冬天放在魚缸燈箱上.
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-2 23:45:23 |顯示全部樓層
我諗住冬天用紅外線燈/陶瓷燈/暖板,睇佢個時就用75w紅外線燈
回復

Tony 發表於 2007-9-3 00:29:08 |顯示全部樓層
原帖由 howard 於 2007-9-2 22:29 發表
我的沙蟒冬天放在魚缸燈箱上.

點放係魚缸個燈箱上面呀
回復

victor926 發表於 2007-9-3 04:08:11 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-9-2 19:54 發表

無毒架~~
食鼠鼠,肉肉,蟲蟲............不過而家佢驚,比左鼠b比佢唔食住
冬天要加温架,養法冇爬爬咁煩,冇比佢同爬爬見面,唔係我怕佢會比爬爬打

你好:

睇佢隻眼是要脫皮了,暫時不要餵它,等到它換皮後才餵好了,還有是它要食小白鼠,蟲蟲就不要餵它.
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-3 10:47:36 |顯示全部樓層
原帖由 victor926 於 2007-9-3 04:08 AM 發表

你好:

睇佢隻眼是要脫皮了,暫時不要餵它,等到它換皮後才餵好了,還有是它要食小白鼠,蟲蟲就不要餵它.

我都見佢脫皮呀~脫皮唔食野架嘛~另外水碟比多左水佢,到時會比青蛙,鼠.......
回復

victor926 發表於 2007-9-3 17:30:55 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-9-3 10:47 發表

我都見佢脫皮呀~脫皮唔食野架嘛~另外水碟比多左水佢,到時會比青蛙,鼠.......

大部分的蛇在脫皮時都不會進食,而且會有點神經質,所以在脫皮時不要去玩弄它,放一盆可讓它容身的水,和一些可讓它磨身的東西便可.

至於蟒蛇不是水蛇,它應該不會吃青蛙的,最好都係喂合適大小的鼠類動物,還有就是新買回家的球蟒最好盡量不要去攪它,等它盡快適應

環境.
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-3 18:20:05 |顯示全部樓層
磨身可以用濕水苔
之前養個條都會食青蛇架,有時仲會食蜥蝪仔,蛇脫皮係比較神經質,但我之前個條就未至於會咬人,爬爬直頭比你幫佢脫皮,純過棉羊,不過見到其他爬爬就惡到死,但佢地惡時摸佢,對人都係冇野
回復

victor926 發表於 2007-9-3 19:07:38 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-9-3 18:20 發表
磨身可以用濕水苔
之前養個條都會食青蛇架,有時仲會食蜥蝪仔,蛇脫皮係比較神經質,但我之前個條就未至於會咬人,爬爬直頭比你幫佢脫皮,純過棉羊,不過見到其他爬爬就惡到死,但佢地惡時摸佢,對人都係冇野 ...

你好:原來你養咗咁多條球蟒架!請問之前果條現在幾大啦?其實我都好鐘意球蟒架..
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-3 19:17:00 |顯示全部樓層
原帖由 victor926 於 2007-9-3 07:07 PM 發表

你好:原來你養咗咁多條球蟒架!請問之前果條現在幾大啦?其實我都好鐘意球蟒架..

唔係呀~我而家得呢條新買之嘛,之前個條送左比人啦
回復

笨笨 發表於 2007-9-3 21:55:29 |顯示全部樓層
^^"  咩咩~~~嘜妳個囡囡唔驚咩~~
回復

四少 發表於 2007-9-3 22:13:22 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-9-3 18:20 發表
磨身可以用濕水苔
之前養個條都會食青蛇架,有時仲會食蜥蝪仔,蛇脫皮係比較神經質,但我之前個條就未至於會咬人,爬爬直頭比你幫佢脫皮,純過棉羊,不過見到其他爬爬就惡到死,但佢地惡時摸佢,對人都係冇野 ...

你比佢, 有咩食咩, right ~
佢只有食或唔食的選擇 ....
又或者是一個習性, 就係你給予的叫佢習以為常 .... 不過 ~~~~

ball 唔係 香港 原有的, 基本上, 係食小型哺乳類動物, 在野外, 有時為了生存, 偶爾食性可能會改, 但最終都係老鼠的營養係最全面.

另外, 你餵佢食 d 野生蛇/蜥蝪仔/蛙類, 寄生蟲極多, 對佢沒大好處.

道理就如人養狗, 有人比佢 "食送" 頭 "食送" 尾, 雖比流浪狗好, 有飽飯食, 但對佢始終唔係好, 你可說有何不妥, 一直沒病沒痛, 但是, 你真的能肯定佢健康好好, 長命百歲麼 ? 要是這樣, 人類為何要去研究狗食 ?

希望你對你的寵物多了解, 對佢好 d, 認知多了, 就給佢所需的, 寵物不是要人去主宰, 而是要主人去愛.

濕水苔, 只有助增加空氣濕度, 你多留意佢褪皮時的需要, 多放一件小硬物就能給他更自在的褪皮, 不是很易滿足佢的需要, 叫佢褪皮時不需太花氣力在水苔中自卷 ... .... .. . 叫人看到也心痛死 ~~~~

回復

carlo 發表於 2007-9-5 19:40:45 |顯示全部樓層
  冬菇有咩反應丫 ?
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-10 19:14:17 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2007-9-3 10:13 PM 發表

你比佢, 有咩食咩, right ~
佢只有食或唔食的選擇 ....
又或者是一個習性, 就係你給予的叫佢習以為常 .... 不過 ~~~~

ball 唔係 香港 原有的, 基本上, 係食小型哺乳類動物, 在野外, 有時為了生存, 偶爾食性可能 ...

本身巳經有棵沉木0係度,都有用手幫佢脫皮,而家得返背部未脫得晒
回復