我隻DIY花架過關了 ~~

作者: JicJicmom 發表于 2008-8-6 22:41:40
14819 48

今日打風, 佢無飛走到 ~~ ^^

評分

查看全部評分

JicJicmom 發表於 2008-8-6 22:43:23 |顯示全部樓層

我隻 DIY 花架過關了

今日打風, 隻花架無飛走到 ~~~ ^^
P1100924 (Small).JPG
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-8-6 22:43:43 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-8-6 22:41 發表
今日打風, 佢無飛走到 ~~ ^^
C:\My Documents\gardening\310A ROOF\flower rack DIY\P1100924 (Small).JPG

我只見到方型叉燒包...
見唔到花架...
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-8-6 22:46:55 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-8-6 22:43 發表

見到喇~!
好羡慕啊~~~
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-7 09:52:59 |顯示全部樓層
JicJicmom 你好掂呀~
回復

江江 發表於 2008-8-7 10:00:45 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-8-6 22:43 發表

恨死人呢
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-7 10:04:47 |顯示全部樓層
WOW
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-7 11:05:50 |顯示全部樓層
做得幾靚喎
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-7 11:33:22 |顯示全部樓層
多謝咁多位 ~~ 我好開心呀~ 個架係我一個人自己做, 無人幫手(極其量係老公幫手搬野上天台) . 因為我唔可以同我老公合作去做呢d野, 一定會嘈交 ; 而且我咁大個女 , 整親呢d野, 唔係虎頭蛇尾, 就一定會整到甩頭甩骨唔似樣 , 所以今次真係好開心呀 ~~ ^^
今次呢個架, 大約用左 5000 蚊呀.... 在我黎講叫好貴架喇 ..... 上到淘寶度睇 ,d價位差咁遠, 如果整唔好 , 真係好肉赤 !!
回復

sam 發表於 2008-8-7 12:17:30 |顯示全部樓層
真係貴價DIY喎!
不過,係由自己造.....滿足感賺番晒!
回復

卓男媽 發表於 2008-8-7 12:42:26 |顯示全部樓層
真係好 "骨子" 喎
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-7 13:20:46 |顯示全部樓層
之前講過會貼d DIY 過程相出黎 , 不過因為整0既時候太多意外 / 問題, 所以無影到幾多相.
我係咁講我整架個程序喇 :
1. 度好位 , 劃好圖 , 計好尺寸後, 去買一大堆格仔網片 ( @$398 X 9 , 再有 65折 ) . 去旺角裝修街買左一堆戶外木地板 (@$110X16)  , 去 B&Q 買左 8 對戶外木腳 (@$38.00 / 對 ) , 去五金店買一字碼, L 碼及 T碼 , 長索帶 , 去花墟賓賓買左兩對長形L戶外專用金屬碼 , 同一件連結金屬組件( @$30 / 60 對 ) .
P1100633 (Small).JPG
P1100796 (Small).JPG
2. 我用呢D係燒杉木 , 好多地方都係用手機打針落去固定, 所以會再用不銹鋼釘打多幾口落去D接口位度.
3. 因應天台斜水 / 去水位 , 排好木地板. 然後用一字碼響木地板側上實佢, 將16塊木地板連起黎. 地基就會重身好多唔會郁.
4. 將木網片安裝到木腳架度, 為安全計, 一邊用木腳配埋0既支撐木條 , 另一邊就用 2" 不銹鋼 L 碼仔, 將整塊木網片固定在木腳上.
5. 將已固定0既木網片連腳 , 放到木地板上, 因應位置後, 用膠索帶暫時固定位置 .
P1100814 (Small).JPG
6. 在2塊木網片的接合位 , 安裝好連結組件.
P1100812 (Small).JPG
7. 由底部開始安裝碼仔 , 先裝木腳連地板那部份. 每裝一隻碼仔, 就要檢查一次整組架有無移位 , 有無歪到. ( 響呢一段,我做左 2日共 8粒鐘) , 裡裡外外都要裝 .
8. 裝好木地板連腳那部份, 就要安裝所以木網片的連接位.
9. 最後要裝好頂部 2 片木網片, 因為我計錯數, 網片唔夠長, 所以要用多 $100 去買多2件松木欄柵 , 放在頭尾 , 延長整個架頂.
10. 用 L 碼將松木欄柵定位在架頂.
P1100831 (Small).JPG P1100832 (Small).JPG
11. 中間位置, 我裝上了一隻戶外木腳 , 加三隻 T 碼 , 將架頂弄平.
P1100835 (Small).JPG
12. 在中間網片四隻角位, 加上長形戶外專用碼仔.
P1100834 (Small).JPG
P1100810 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

RIO 發表於 2008-8-7 13:49:15 |顯示全部樓層
整得好靚啊, 真係鬼斧神工
回復

雲雲 發表於 2008-8-7 20:44:15 |顯示全部樓層
好有心機呀,有無打算種攀藤植物?
回復

花貓貓 發表於 2008-8-7 21:57:33 |顯示全部樓層
個花架絕靚喔! 我個天台 實在太猛風, 我都唔敢整, 怕會成個花架吹落街.add12icon
回復

maymay靚 發表於 2008-8-7 23:40:44 |顯示全部樓層
好正呀..add6icon  當初早 D 請教你, 我就唔駛訂做 兩個大花架啦...
回復

花貓貓 發表於 2008-8-8 00:38:26 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-7 23:40 發表
好正呀..add6icon  當初早 D 請教你, 我就唔駛訂做 兩個大花架啦...

但maymay 你個花架超級實正, 狂打風, 都不會爛喎!add14icon
回復

sandy 發表於 2008-8-8 01:07:09 |顯示全部樓層
其實你好叻呀. 一個女子可以整好個咁大型既木架. 而且仲要上螺絲等. 如果比我老公, 一定唔比我整.  太粗勞.  估唔到D料咁貴. 但係用木造. 係咪全部屬於戶外木. 如果唔係落幾年雨水. 個架會梅晒.  不過真係好靚. 好欣賞你
回復

Alfphy 發表於 2008-8-8 01:52:36 |顯示全部樓層
嘩!好正啊!咁大工程一人包辦,好叻女!
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-8 09:14:11 |顯示全部樓層
雲雲 : 都有想過呀 ~ 好中意長春籐, 但而家實在唔係好時候去種, 我之前死左好多盤 ,盤盤都種左成 4-5年 ........ 整花架用哂d $$$ , 而家掛住d花碧榕頂住下先 ~
花貓貓 : 我天台都好大風, 不過好在只係一面受風, 否則我都唔敢整. 打風時我成日響度及實個架 , 真係驚佢悶得滯去落街玩就死囉 .......
MAY MAY 靚 : 其實我都係也也烏咁整, 無訂造黎得咁有信心囉 . 我都係問左好多朋友, 去木材舖五金舖問好多人, 至知大約要點整. 我問過裝修師傅, 佢地都收得幾貴下. 靚料+人工 , 要成3萬蚊 .....
我可以睇下你個花架嘛 ?
SANDY : 我都無想過個花架要玩幾耐 , 木0既野, 又唔係D咩靚料, 我想都係幾年囉....( 話哂賣比我0既舖頭話係戶外木,處理過 )  不過好多野都盡量做好DD , 如網片底唔好浸到地下 / 水, 木腳係用南方松造 , 地下木地板有坑可以去水等等. 叫做玩幾耐得幾耐喇 . 而且自己第一次DIY , 買左貴料又整到一鑊粥咁 , 好唔抵.....
我整完呢個花架 , 有後遺症呀  :
右手虎口位痛 ( 扭螺絲肉緊得滯,我用電批架喇,如果唔係,手斷都似.)
頸梗膊痛 ( 老公唔比我擔梯做, 驚我跌左落街. 好多野都係企櫈仔頭岳岳咁做 ,加上我次次都係放工黑孖孖黎做 , 好累呀.)
ALFPHY : 其實最開心 , 係我D花花草草唔使再焗響屋仔入面. 以前住村屋,睇慣綠油油地方, 出到省城 , 都想有D綠色睇下呀~
回復

123下一頁