返回列表 發新帖

豬、土瓶、蛇

作者: 中豬毒者 發表于 2007-9-1 17:51:44
4530 29
虛宿寶瓶 發表於 2008-1-23 11:31:37 |顯示全部樓層
我想要盆蛇仔想左好耐!又少過九龍,所以一見到就忍唔住手啦!

聽講賓賓買番黎D植物要換泥!我驚我會整死佢!全水苔都種到?會唔會太濕?水苔好!因為容易買到!哈哈哈哈!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-1-23 16:37:26 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-1-23 11:31 發表
我想要盆蛇仔想左好耐!又少過九龍,所以一見到就忍唔住手啦!

聽講賓賓買番黎D植物要換泥!我驚我會整死佢!全水苔都種到?會唔會太濕?水苔好!因為容易買到!哈哈哈哈! ...

唔爭在問埋!腰水要keep住有水? 定係等植料乾乾地再腰?蛇仔係咪鐘意潮濕?
回復

ahhong 發表於 2008-1-23 17:41:26 |顯示全部樓層
中豬毒者¬ hi!
你棵土瓶E+生成點呀?
回復

中豬毒者 發表於 2008-1-24 00:32:39 |顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

我當種毛咁種,所以是永遠濕的。
暫時幾條蛇都無事。
回復

中豬毒者 發表於 2008-1-24 00:33:54 |顯示全部樓層
原帖由 ahhong 於 2008-1-23 17:41 發表
中豬毒者¬ hi!
你棵土瓶E+生成點呀?

一盆拿回公司種的(有冷氣),生得好好。
一盆在家種的,過完夏天後殘左好多。
回復

orchids 發表於 2008-1-24 10:33:30 |顯示全部樓層
我以前都响繽繽買過盆特價蛇瓶,當時响網上找過資料,原來蛇瓶唔會分泌消化液,要靠住在瓶內的虫仔幫忙消化食物.一年後我的蛇瓶爪左,雖然蛇瓶樣子得意,但都不敢再種,因怕佢有虫.
回復

中豬毒者 發表於 2008-1-24 10:43:30 |顯示全部樓層
食蟲會食左條蟲,所以唔駛怕喎,最多只係見到蟲屍。
回復

orchids 發表於 2008-1-24 14:58:06 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-1-24 10:43 發表
食蟲會食左條蟲,所以唔駛怕喎,最多只係見到蟲屍。

網上資料係話活生生的虫,模樣似蛆不是蟲屍.蛇瓶要靠這虫幫忙消化食物(應該又係虫).但我不知道是否只有野生的才有虫住在瓶內.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-1-24 17:47:44 |顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

我今日上 YOUTUBE search Darlingtonia Californica 或者 Cobra Lily (lilies),搵左幾個 clips,但都冇話過蛇仔裡面有蟲,淨係話裡面有向下生o既毛毛,D蟲蟲落左去上唔秉番黎。
回復

orchids 發表於 2008-1-25 19:49:07 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-1-24 17:47 發表
我今日上 YOUTUBE search Darlingtonia Californica 或者 Cobra Lily (lilies),搵左幾個 clips,但都冇話過蛇仔裡面有蟲,淨係話裡面有向下生o既毛毛,D蟲蟲落左去上唔秉番黎。 ...

http://www.sarracenia.com/faq/faq5160.html
回復