再來Borneoexotics團購(完結了)

作者: 中豬毒者 發表于 2009-10-3 03:53:26
43393 568

根據上次的經驗,團購好像也不是太煩。只是擋到他人財路,被人指指點點......
見到BE又有好東西,所以又想搞多次。

這次的規則差唔多︰

Agreement:
0. 帖子數100 貼或以上既會員 或者 我覺得有誠意(可以貼你的花相來證明誠意)的人才能參加。我接唔接受閣下的訂單/數量純粹為我的個人喜好,目的是排除滋事份子/異見人任。雖然閣下可找其他人代訂。(上次團購成員一般都會接受)
1. 運到過來,豬死左,點計?
做法︰豬死左,錢照比,當自己黑仔。如果有兩個以上的人訂了同一種豬,抽籤睇邊個無得拎。
2. 運錯豬,邊個要?
做法︰全部人抽籤,睇下邊個買左佢。如果買了後,錢多了,先分翻比d黑仔,有多就捐左佢。
3. 日後出了籠,貨不對辨,點算?
建議︰當自己黑仔,然後殺豬。
4. 豬少左,有人無得拎,點算?
做法︰呢點唯有信packing list。如果真係少左豬,睇下賣方有無得回水,若無,以第一點的方法處理,就當訂了那些缺少了的豬的人黑仔,錢比左,但無豬收。
5. 有人唔拎豬,點算?
建議︰等足七日,無人拎便拿去拍賣,錢就先分翻比d黑仔,有多就捐左佢。
6. 每棵植物之間會有差異,種子實生的尤其分別大,到時不幸拎到差的個體,無得怨,只可接受。
7. 其他問題,以我個人想到的方法處理。如植物被恐怖份子燒左等等,只可以嘆自己黑仔,無得怨,亦無水回。
8. 團購為我個人發起,和版主甚麼的身份無闗。

有些豬是一級受保護的,為免麻煩,唔會訂。
一級豬︰rajah 及 khasiana

最少要訂 $1200 美元,唔夠數便取消團購及回水。
檢疫費、運費大家share。

分擔費用的計法︰
以錢來計分擔的費用。
假設運費及其他費用為3元,
A訂了五元的豬
B訂了十元的豬
A付6元,B付12元。
唔計重量,因為計唔掂。

價目表係呢到︰
http://www.borneoexotics.com/files/availability.pdf
但你只見到價目只分為ABC類。雖然我有實際價目表,但真實的價錢不便公開,所以呢,以下面的方法來計錢(已大約計埋運費等雜費)︰
Category - Size: 價錢(港幣)
A - XS: 100
A - S: 100
A - M: 180
A - L: 240
A - XL: 320

B - S: 500
B - M: 750
B - L: 1000

C - S: 1300
C - M: 1900

團購係義務工作,絕不會從中抽水。而我有從中抽水的話,其他神通廣大的人實會出聲的。
如果BE當我係wholeseller,可能有discount,咁discount平左的錢,就只計落去平左的那一個品種到。
如果有大、中、小三種選擇,最好只訂細,可以令郵件無咁重。
部份品種只要訂五棵(同size),便可能有discount(如果佢當我係wholeseller的話)!!!所以,最好齊心d訂同一品種啦。

Deadline︰
第一時段: 4/10/2009 21:00 - 11/10/2009 23:59,期間可以改單,但要係11/10/2009 23:59前過數比我,一過左呢個時間,只可加單,唔可以改單、減單。
如果第一時段過左而又唔夠數,便會出現第二個時段。若夠數便截單向BE落單。
第二時段: 12/10/2009 00:01 - 18/10/2009 23:59,期間只可加單,唔可以改單、減單。同要係18/10/2009 23:59前過數比我。
若兩個時段都過,又唔夠1200金美或對方唔肯賣比我,就回水,利息唔計
成功向BE落單後,在某個時刻前,其實都可以加單的。
今次縮短個時間,係因為某些豬可能好快賣哂。

錢請過戶去Hang Seng Bank: 222 8 023913
我的真實名字不公開了。

若過了錢後,請留下證據,沒證據而我又沒收到不明的金錢,而你又說過了錢,這樣便恕不會回水,亦不會作任何處理。
過了錢後,順便請PM我回水用的錢行戶口(作為第二時段過後又不能訂豬時回水用),回水戶口只可以是Hang Seng Bank,不受理其他銀行。

落單格式為︰
Nepenthes bicalcarata X ampullaria,BE-3033,S,1,100 (假設呢個係A類)
Nepenthes spectabilis x talangensis,BE-3182,S,1,500 (假設呢個係B類)
Nepenthes ventricosa,BE-3278,S,3,100 (假設呢個係A類)
總數: 900

不在價目表上的︰
Nepenthes truncata ‘Queen of Hearts’ x ‘King of Spades’, BE-3307, XS, 500  (成個團購,最多可以買10棵)

評分

查看全部評分

中豬毒者 發表於 2009-10-3 03:55:02 |顯示全部樓層
回復

馬修 發表於 2009-10-3 07:46:14 |顯示全部樓層
我係黎明目張膽咁搞事的   BE 無我鍾意既野..
回復

avery 發表於 2009-10-3 09:26:42 |顯示全部樓層

搞啦搞啦 ~ 你今時唔同往日嘛 ~~ 佢過親黎搞搞震你可以郁佢, 驚佢有味呀 ?!

講真條友都已經眾叛親離, 佢果便個個又各懷鬼胎, 淨係識黐飲黐食, 今時今日應該都搞唔出 D 咩架勒 ~~

我淨係有興趣睇下當日拉大隊走果班友, 會唔會厚顏無恥咁返過黎扮無野咁 join 團購 ~~

建議 set 發表帖子數要响 150 貼或以上既會員至可以參加團購 以鼓勵人發貼 post 文 而唔係淨係揾著數 ~
回復

wong 發表於 2009-10-3 10:35:48 |顯示全部樓層
呢排咁多團購
回復

patrickn 發表於 2009-10-3 10:46:02 |顯示全部樓層
"不過,最煩係個價目表,公開的價目表只寫了ABC類價錢。雖然我有個實際價目表,但那不是公開的資料,不能說出來的...呢樣,點好呢?"

咁list price 同 actual price 差得遠唔遠呀? 如果唔遠咪公開個list price咪算囉. 棋掂真正要俾幾錢都係攞豬時先知. 如果差好遠, 咁就用pm, 問有興趣d豬幾錢.
回復

venom 發表於 2009-10-3 13:49:31 |顯示全部樓層
我第一個支持
回復

馬修 發表於 2009-10-3 15:29:09 |顯示全部樓層
不過,最煩係個價目表,公開的價目表只寫了ABC類價錢。雖然我有個實際價目表,但那不是公開的資料,不能說出來的...呢樣,點好呢?
中豬毒者 發表於 2009-10-3 03:53

一係你自己一早set左個價目囉 咁人地睇到 岩就買唔岩就算.架喇.
回復

中豬毒者 發表於 2009-10-3 15:54:28 |顯示全部樓層
係喎,自已set個價咪得囉。set做個原價的加某%咪得囉。收多左,到時回水。
而團購係義務工作,絕不會從中抽水。而我有從中抽水的話,其他神通廣大的人實會出聲的。
而且如果有大、中、小三種選擇,只係訂細(易處理),除非好多人都想訂中或大先加個價目。
如果佢當我係wholeseller,可能有discount,咁discount平左的錢,就只計落去平左的那一個品種到。
回復

中豬毒者 發表於 2009-10-3 16:00:00 |顯示全部樓層
咁啦,加個發表帖子數100 貼或以上既會員 或者 我覺得有誠意的人才能參加啦。
150好似又有d難達到
回復

lammanfung 發表於 2009-10-3 16:10:57 |顯示全部樓層
我也支持!
回復

Andy 發表於 2009-10-3 19:52:48 |顯示全部樓層
支持- -
回復

alfred71 發表於 2009-10-3 22:50:39 |顯示全部樓層
支持!
回復

lameric 發表於 2009-10-3 23:00:25 |顯示全部樓層
我都支持吓... 買少少...
回復

dandytsang 發表於 2009-10-3 23:46:46 |顯示全部樓層
支持...大家開心...
回復

蚊仔記 發表於 2009-10-4 00:11:41 |顯示全部樓層
支持
回復

princeto 發表於 2009-10-4 01:44:47 |顯示全部樓層
support support
回復

8088 發表於 2009-10-4 03:33:37 |顯示全部樓層
支持!
回復

dio9939 發表於 2009-10-4 10:08:13 |顯示全部樓層
支持下啦~
唔係第日邊夠貼,
為未來鋪下路@@
回復

charles604498 發表於 2009-10-4 10:59:47 |顯示全部樓層
大力支持支持支持
回復