豬、土瓶、蛇

作者: 中豬毒者 發表于 2007-9-1 17:51:44
4521 25
今日新影的相,有三色平果,上星期五買的蛇的仔仔,lowii苗,土瓶。
上兩個星期去旅行,家中無開冷氣,土瓶就搞成咁啦。
dryfish 發表於 2007-9-1 19:01:23 |顯示全部樓層
嘩,好野!呢個時候唔開冷氣........勁!!!!
回復

dryfish 發表於 2007-9-1 19:28:43 |顯示全部樓層
係呀,你怕熱果d高地朋友呢,最好用素燒陶盆黎種,
冇咁熱,冇咁易死架~~~~~
回復

中豬毒者 發表於 2007-9-1 20:46:39 |顯示全部樓層
怕熱的朋友沒事,我的aristo一d事都無,可能剛剛好我買的是唔怕熱特變種 ,不過,現在一個籠都無。
素燒陶盆...個人唔係咁鐘意呢種盆
回復

victor926 發表於 2007-9-1 21:52:34 |顯示全部樓層
豬毒者:你好.

請問你的土瓶草是在那裡買的?我都好想種呀!唔該..
回復

中豬毒者 發表於 2007-9-1 23:00:01 |顯示全部樓層
大約一年前在上生買的。
回復

中豬毒者 發表於 2007-9-2 00:00:56 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-9-1 23:36 發表

唔怕熱 ??! 講下你嘅栽培環境睇過 ~

特別係呢兩個星期都落大雨無太陽

室內種,每日只有2點幾至3點幾的直射太陽,家近海邊,有風吹,所以日間唔會好熱。夜間有冷氣,造成夜涼的環境,但最多只降到25度。因為太陽唔多夠,夜晚我未訓時會有T5光管照住咁多盆花。

我話aristo唔怕熱,係因為佢經過一個多星期無冷氣的生活都無異樣,而土瓶就有d事。不過,亦有可能係一個星期未足以熱死佢。
回復

victor926 發表於 2007-9-2 01:56:20 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-9-1 23:38 發表

victor 你識種嘛 ??

Hello:行

我都未種過,但搵咗好多關於土瓶的資料.

還有:我會在星期一打電話約你,於星期二見面取泥炭土,好嗎?到時還可順道向你多多請教關於土瓶的種植方法.謝謝.
回復

中豬毒者 發表於 2007-9-2 12:26:10 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-9-2 09:18 發表

好好好 ~ 你仲會有意外驚喜

咁好,有意外驚喜
回復

victor926 發表於 2007-9-2 20:56:00 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-9-2 09:18 發表

好好好 ~ 你仲會有意外驚喜

有意外驚喜!!真的很期待.
回復

中豬毒者 發表於 2007-9-8 14:31:41 |顯示全部樓層
蛇媽媽,初時怕熱死,放在公司種。現在可以歸家,同d仔仔團聚了。
回復

中豬毒者 發表於 2007-9-11 00:13:56 |顯示全部樓層
另一條蛇仔,蛇未大,已經陷入危機中,快被水苔蓋過了。
回復

charles604498 發表於 2007-9-11 17:36:53 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2007-9-11 00:13 發表
另一條蛇仔,蛇未大,已經陷入危機中,快被水苔蓋過了。

快修剪下水苔啦!
回復

中豬毒者 發表於 2007-9-11 20:51:08 |顯示全部樓層
呢個fell好得意,唔剪lu。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-1-23 09:43:59 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2007-9-11 20:51 發表
呢個fell好得意,唔剪lu。

我星期日o向賓賓買左盆蛇仔番屋企!有D乜野要注意?我帶左佢番公司,而家放左o向窗邊!有陽光又有冷氣!應該暫時得保得住佢條命!請問蛇仔使唔使腰水?又使唔使用  distilled water?係咪要換植料?

Thank you.
回復

中豬毒者 發表於 2008-1-23 10:54:15 |顯示全部樓層
我腰幾mm的水。
用distilled water。
我用水苔種。
不過,我都唔知係咪一定要咁做。

呢期賓賓d蛇仔好細條喎,唔抵買。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-1-23 11:31:37 |顯示全部樓層
我想要盆蛇仔想左好耐!又少過九龍,所以一見到就忍唔住手啦!

聽講賓賓買番黎D植物要換泥!我驚我會整死佢!全水苔都種到?會唔會太濕?水苔好!因為容易買到!哈哈哈哈!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-1-23 16:37:26 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-1-23 11:31 發表
我想要盆蛇仔想左好耐!又少過九龍,所以一見到就忍唔住手啦!

聽講賓賓買番黎D植物要換泥!我驚我會整死佢!全水苔都種到?會唔會太濕?水苔好!因為容易買到!哈哈哈哈! ...

唔爭在問埋!腰水要keep住有水? 定係等植料乾乾地再腰?蛇仔係咪鐘意潮濕?
回復

ahhong 發表於 2008-1-23 17:41:26 |顯示全部樓層
中豬毒者¬ hi!
你棵土瓶E+生成點呀?
回復

中豬毒者 發表於 2008-1-24 00:32:39 |顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

我當種毛咁種,所以是永遠濕的。
暫時幾條蛇都無事。
回復

12下一頁