室內蔬果園-2011年回顧#608

作者: sandylam 發表于 2008-8-6 14:45:57
57546 611
sandylam 發表於 2009-7-2 13:16:02 |顯示全部樓層
我件燈具就係宜家家私既.
配返45W白光慳電膽.
可以照燈之餘,仲可當滅蚊燈用架.
我覺得幾好用,光度同石英膽差唔多.

回復

sandylam 發表於 2009-7-2 13:21:59 |顯示全部樓層
536# wooying

其實即係煙係難免,只係搵個野焗住佢燒之嘛.
燒草木灰呢家野,真係唔係個個玩到.
响天台玩係一樣唔得架,因為會大煙到人地以為有火警.
但BBQ燒炭又唔會咁大煙喎.
睇黎煙呢個問題真係無法解決.
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-2 13:22:57 |顯示全部樓層
我件燈具就係宜家家私既.
配返45W白光慳電膽.
可以照燈之餘,仲可當滅蚊燈用架.
我覺得幾好用,光度同石英膽差唔多.

sandylam 發表於 2009/7/2 13:16

洗唔洗長開住架會唔會好晒電呀
回復

sandylam 發表於 2009-7-2 13:36:47 |顯示全部樓層
543# cookie20002005

可以加時間掣用架嘛~
唔會用好多電.
但陰天時,佢作用好大架.
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-2 13:41:43 |顯示全部樓層
543# cookie20002005

可以加時間掣用架嘛~
唔會用好多電.
但陰天時,佢作用好大架.
sandylam 發表於 2009/7/2 13:36

咁都係嘅,好似早排落雨,雨水多又冇陽光,我天台d植物都中晒地圖蟲呀噴完藥好左兩日,今日又有啦
回復

may.sun 發表於 2009-7-2 13:44:14 |顯示全部樓層
536# wooying

其實即係煙係難免,只係搵個野焗住佢燒之嘛.
燒草木灰呢家野,真係唔係個個玩到.
响天台玩係一樣唔得架,因為會大煙到人地以為有火警.
但BBQ燒炭又唔會咁大煙喎.
睇黎煙呢個問題真係無法解決. ...
sandylam 發表於 2009-7-2 13:21

你覺得對植物效用大嗎
回復

farfeifar 發表於 2009-7-2 13:49:34 |顯示全部樓層
草本灰我通常係平時儲起一大堆草木,
bbq後就用埋剩餘o既火來燒law!
但真係幾大煙架!
回復

muitau 發表於 2009-7-2 14:28:34 |顯示全部樓層
Sandy,
我想自製草木灰想左成年都無成事,因為找唔到合適器皿,而家見你講到咁大煙,我有天台都要閘住喇而家.....記得你講過你男友好愛乾淨, 你燒到大大煙咁佢實咋形啦
另外見你盞燈既鍚紙同捕繩貼係長期痴係到架?

(p.s.: 你隻手好白好滑, 好想摸下你手仔 )
回復

kelvinkou 發表於 2009-7-2 15:02:15 |顯示全部樓層
燒的過程是急速氧化, 所以產生煙, 但如果由它自然分解, 也是氧化, 只是過程慢得多, 看不到煙, 但總的也是氧化了, 份量是相同, 分別只是燒在一分鐘完成, 自然分解要幾個月.
不知這樣說對不對? ...
ht333147 發表於 2009-7-1 06:41 PM

你講得啱一半啦, 燃燒/自然分解係咪同樣是"氧化"我就唔清楚, 但分別只是燒在一分鐘完成, 自然分解要幾個月呢句我就有少少意見啦!

燃燒(combustion) 係氧化(oxidation)嘅一種,
因為氧氣(O2)同植物裏的碳(Carbon) react 產生二氧化碳 (CO2) <-- 大氣層內最主要嘅 GREENHOUSE GAS 嚟GA!
但自然分解成堆肥(decomposition to form compost) 有D唔同,
第一, 堆肥時化學作用發生喺堆泥中心, 氧氣含量無你燃燒咁多, 所以唔可能一次過放咁多CO2, CO 呢D我地唔想要嘅氣體出嚟
第二, 做嘢嘅工人係細菌同微生物, 佢地有D識得吸返D氣體, 燃燒就無呢樣好處.
第三, 學你話齋, 整個過程嘅時間, 燃燒會快好多, 自然分解要幾個月.
第四, 燃燒之所以見到有煙, 其實係浪費咗好多嘢, 燃燒產生嘅水蒸氣呀CO2呀CO呀之類嘅都係肉眼看不到嘅氣體, 你見到咁大煙證明除咗D氣體仲有其他微粒跟埋D氣體一齊飛埋出嚟... 多數會係CARBON 囉... 你話係咪晒嘢 D=

不過我始終認為細菌同微生物BREAK DOWN植物嘅過程唔同燃燒嘅氧化, 因為佢地可以直接DECOMPOSE D 植物, 例如用酵素(ENZYME). 而要氧氣同水主要係俾D小生命生存啫.
燃燒同自然分解, 前者雖然快些, 但就不太environmentally friendly唷!
人類都係自私自利GA LA, 為咗縮短所需時間, 早些達成目標就傷害大自然, 不嬲都係咁... 唉...><
回復

sandylam 發表於 2009-7-2 15:08:09 |顯示全部樓層
545# cookie20002005

我諗係天氣問題,唔係光暗問題.
我室內加左蚊紗都鬼咁多蟲仔穿過蚊紗入黎,死未.
我覺得太陽對植物真係好重要架.
所以我放室內既農作物結終無室外既咁靚仔.
回復

sandylam 發表於 2009-7-2 15:12:38 |顯示全部樓層
546# may.sun

其實我一直都有用草木灰加堆肥.
我之前做左堆肥,因為多蚊仔,所以再加木糠去燒.
我平時種野會加少少架,我覺得幾好用.
今次先只燒乾草同木糠咋.
原來呢個做法,係唔掂架
回復

sandylam 發表於 2009-7-2 15:19:08 |顯示全部樓層
548# muitau

有天台都唔好亂黎呀~
因為SAMMYZOE同我一齊玩架,佢响自己天台玩,用炭燒.
我打電話黎同我講,睇黎個情況仲大鑊過我啵.

我隻手白之嘛,其實唔多滑,因為我唔興用手套架.
我呢種人係見光死,唔係果種"生曬GIRL"囉
回復

may.sun 發表於 2009-7-2 15:28:26 |顯示全部樓層
546# may.sun

其實我一直都有用草木灰加堆肥.
我之前做左堆肥,因為多蚊仔,所以再加木糠去燒.
我平時種野會加少少架,我覺得幾好用.
今次先只燒乾草同木糠咋.
原來呢個做法,係唔掂架http://shiehcho22.myweb.hinet. ...
sandylam 發表於 2009-7-2 15:12

sorry,你覺得對植物效用大嗎(我意思係盞新45W白光慳電膽 )
回復

小寶 發表於 2009-7-2 18:42:13 |顯示全部樓層
唔好整啦,用鉀肥一樣啫~
回復

chayote 發表於 2009-7-2 19:52:51 |顯示全部樓層
你講得啱一半啦, 燃燒/自然分解係咪同樣是"氧化"我就唔清楚, 但分別只是燒在一分鐘完成, 自然分解要幾個月呢句我就有少少意見啦!

燃燒(combustion) 係氧化(oxidation)嘅一種,
因為氧氣(O2)同植物裏的碳(Carbo ...
kelvinkou 發表於 2009-7-2 15:02

sandy:
草木灰=碳酸鉀(potassium carbonate/K2CO3)
我勸你吾好整草木灰,原因有
1.自己整個d吾纯,有雜質o有d雜質可能對植物有害o工敝利用電解將海水中的氯化钾(KCl),取得氢氧化钾,再用二氧化碳反應生成碳酸钾/用你的方法(燒柴),然後電解d灰,取得纯度高草木灰
2.燒野可能火竹,d柴吾纯,出尼d氣體可能有害,害自己
3.Not environmental friendly

聴小寶話,直接buy鉀肥
回復

sandylam 發表於 2009-7-2 23:44:43 |顯示全部樓層
553# may.sun

我覺得有用喎.
不過點都唔夠曬太陽咁好.
我室外只有好少位可以種野,我已經用左黎種菜.
其他室內既位置係無陽光,所以係迫於無奈要用燈.
如果係燈黎講,我覺得呢種45W白光慳電膽已經唔錯,或者你可以用白光光管,效果都係一樣.
睇返個個位係點設計.
我個燈具原先响度架啦,所以我只係想配個燈膽用.
個燈放近少少植物會比較好.
無燈照既話,室內花架仔既植物係死梗.
聽人地講LED燈仲好架,不過我唔係好鍾意LED果種光線,我覺得好眼花.
回復

muitau 發表於 2009-7-2 23:50:47 |顯示全部樓層
Sandy,
鍚紙同捕繩貼係長期痴係盞燈既到架?
回復

sandylam 發表於 2009-7-3 00:04:53 |顯示全部樓層
D柴唔純?
因為我燒既係小動物食用既乾草同木糠,全部都乾淨架.
如果燒得著係無問題既.
但燒唔著咪唯有加報紙囉.
無你地講到咁複習,我地只係諗住用得唔好浪費.
若果真係咁難搞,唯有用鉀肥囉.
回復

muitau 發表於 2009-7-3 00:09:49 |顯示全部樓層
據我所知,其實燒野時產生既煙對呼吸系統唔係太好,
我個鼻如果聞煙味(唔單只煙仔)多一陣都會有啲痛既.
回復

chayote 發表於 2009-7-3 00:14:10 |顯示全部樓層
報紙仲死wo!d油密is雜質,一燒有臭氣(toxic)wo!
上次BBQ,一有人燒報紙,立刻彈開!
回復